Pazi na te pasti pri nakupu vinjete

Češka vinjeta za 10 dni

Če se odpravimo na potovanje po Evropi z avtomobilom, se je skoraj nemogoče izogniti plačilu cestnin oziroma nakupu vinjete. Za turiste je to le obvezen postanek na poti, medtem ko so nekateri ljudje v tem našli priložnost za zaslužek.

Kot poročata praška novinarja Janek in Honza na YouTube kanalu HONEST GUIDE, so tako priložnost izkoristili na Češkem.

Preplačane vinjete

Češki mediji so poročali o ženski iz majhnega mesta, ki je v štirih letih na banko položila več kot 12 milijard čeških kron (več kot 470 milijonov evrov) denarja v gotovini, v plastičnih vrečkah. Leta 2017 so jo našli mrtvo, ustreljeno v avtomobilu v gozdu. Ta ženska je delala za podjetje, ki se ukvarja s prodajo vinjet.

Po prečkanju meje med Avstrijo in Češko mora tujec kupiti vinjeto za avtocesto. Usmerjajo ga uradne table, ki nakazujejo na mesto nakupa vinjete in kažejo na kiosk, kjer prodajajo vinjete. Janek in Honza sta nekaj časa opazovala ljudi, ki so v kiosku kupili vinjeto, in jih spraševala, koliko so plačali za 10-dnevno vinjeto. Vsi so odgovorili, da so plačali 17 evrov. Vinjeta naj bi stala 12,2 evra, torej so ljudem zaračunali skoraj 40 % preveč. Kako je to mogoče, saj je cena vinjete namreč določena z zakonom in prodajalec je ne sme preseči?

Tha Charles Bridge in Prague at summer day
Foto: Givaga iz iStock

V kiosku ne prodajajo le vinjet, temveč menjajo tudi denar. Ko turisti pridejo z evri, morajo najprej denar zamenjati (z zelo slabim menjalnim tečajem) v češke krone in nato s kronami kupiti vinjeto. Poleg tega v kiosku zaračunajo še 30 kron (približno 1,17 evra) stroška za vnos registrske številke vozila v računalnik. V kiosku poleg tega ne sprejemajo kartic, ampak le gotovino.

Kaj pa avtomat?

Uradna tabla pravzaprav ne kaže na omenjeni kiosk, ampak na avtomat, ki je skrit za njim. Na avtomatu lahko kupec kupi vinjeto brez dodatnih stroškov in po pravi ceni. Le nekaj metrov hoje bi torej obiskovalcu prihranilo 5 evrov. Kljub temu da avtomat ne dela, je na njem zapisana spletna stran in dodana QR koda, ki nas usmeri na stran, kjer lahko preko telefona v minuti kupimo elektronsko vinjeto (ki so na Češkem že v uporabi).

Janek in Honza pravita, da v tem primeru ne gre ravno za past turistom, saj lahko avtomobili pot še nekaj časa nadaljujejo po navadni cesti, za katero ne potrebujejo vinjete, avtocesta pa se začne kasneje.

Kako je drugje?

Če se na Češko pripelješ iz Slovaške, moraš pot nadaljevati po avtocesti, torej moraš kupiti vinjeto. Tudi tam najdemo enak kiosk, ki prodaja vinjete. Na meji z Nemčijo je situacija enaka, brez vinjete ne moreš nadaljevati poti. Isto podjetje ima tu svojo prodajalno vinjet. Tukaj so cene še višje, saj 10-dnevna vinjeta stane 19 evrov, namesto 12,2 evra. Tudi na tem parkirišču najdemo avtomat za nakup vinjete, ki pa se nahaja na drugi strani parkirišča. Parkirišče je v lasti države in premik avtomata bi ljudem prihranil kar nekaj denarja.

driving on highway first panoramic view on mountains. High quality photo
Foto: AntonChechotkin iz iStock

Ker obstaja možnost nakupa elektronske vinjete, se morda vprašamo, zakaj je ljudje ne kupijo prek telefona že prej. Odgovor je preprost. Nekateri preprosto ne vedo, da na Češkem uporabljajo elektronske vinjete, ali pri iskanju informacij naletijo na napačne. Pri Google iskanju se pogosto kot prvi rezultat pojavijo plačani oglasi Poljakov, ki prodajajo predrage vinjete na Češkem in tudi drugih državah, kot so Slovaška, Madžarska in Bolgarija. Zaradi oglasov turisti spregledajo uradno stran o nakupu vinjete.

Uradne spletne strani

Pri nakupu vinjete v katerikoli evropski državi je pomembno, da pogledamo na uradno spletno stran, države pa lahko poskrbijo, da so avtomati za nakup vinjete postavljeni na vidnem mestu. Sistem plačila cestnine z nakupom vinjete, ki se uporablja tudi v Sloveniji, je v veljavi tudi v drugih evropskih državah, a ne vseh. Kot poroča IUS-INFO, se ponekod cestnine še vedno plačujejo glede na prevoženo razdaljo, v nekaterih državah je treba dodatno plačati za uporabo določenih predorov, mostov in drugih cestnih odsekov.

To je le ena od pasti, na katere mora biti vsak turist pozoren. Previdnost pri potovanju je zelo pomembna. Za preverjanje informacij si splača vzeti minuto več, saj se lahko tako izognemo prevaram in prihranimo denar. Posnetek na kanalu HONEST GUIDE je od objave že imel vpliv na češko ministrstvo, ki upravlja ceste, saj so začeli razveljavljati pogodbe s podjetji, ki v kioskih prodajajo vinjete po previsoki ceni.

Prejšnji članekPrve celine so se pojavile veliko prej, kot smo mislili
Naslednji članekKako te bankomati v tujini poskušajo pretentati?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.