Kako te bankomati v tujini poskušajo pretentati?

Približujemo se zimskim časom, ko postanejo aktualni kratki izleti po Evropi. A kot pri vsakem izletu, potovanju ali počitnicah bo obstajala dilema, koliko denarja vzeti s seboj. Danes se je takšnim problemom mogoče izogniti s pomočjo bančnih kartic, ki omogočajo najlažji in najhitrejši način plačila. Vseeno nekateri še vedno vztrajajo pri fizičnem denarju ali se počutijo bolje, če imajo nekaj denarja pri sebi. Posledično pridemo do problema, ki je znan vsakemu turistu. Dvigovanje denarja v tuji državi je lahko zelo drago, sploh v primeru, da gre za državo z drugačno valuto. Zato je dobro vedeti, kako delujejo bankomati v takšnih državah, to še posebej velja za najbrž vsem znane bankomate Euronet. V ta namen smo zate pripravili nekaj nasvetov in rešitev ukan, ki ti bodo pomagali v primeru, da boš moral v tujini dvigniti denar.

Izberi nižjo vsoto

Ko se znajdeš v centru velikega mesta in moraš nujno dvigniti denar, je jasno, da pri iskanju bankomata ne boš porabil preveliko časa in ravno zato je možnost, da boš izbral bankomat Euronet toliko večja. Ravno teh bankomatov je v evropskih mestih največ. Zato se odločiš za dvig na takšnem bankomatu. Ko vpišeš geslo in izbereš možnost dvig denarja, prideš do prve ukane. Bankomat ti bo ponudil zelo visoke vsote, ki jih ne smeš izbrati. Izbrati moraš možnost drugi znesek, saj ne potrebuješ prevelike količine denarja, poleg tega je višina zneska pomembna tudi v nadaljevanju dviga.

via GIPHY

Zavrniti moraš konverzijo valut

Naslednji korak je možnost konverzije iz tvoje valute v valuto države, kjer se nahajaš. Tu pridemo do druge ukane bankomata, ki ti ponudi, da konverzijo naredi sam. To možnost moraš zavrniti. V primeru potrditve ti bankomat avtomatsko zaračuna maržo, ki lahko znaša tudi več kot 10 %.

Pri konverziji bankomata gre za komercialno storitev. Lastnik bančnega avtomata, v tem primeru Euronet, namreč sam oblikuje menjalni tečaj. Takšna storitev se imenuje dinamična konverzija valute (ang. Dynamic Currency Conversion). V osnovi pomeni, da si lahko Euronet sam določa višino marže. Povedano po domače, bankomat ti od dviga vzame 10 % denarja, ko zraven prišteješ še provizijo za uporabo bankomata, ki variira nekje med 3 in 5 evri, si lahko pri dvigu 100 evrov ostal brez 15 evrov.

Evropska unija je določila, da morajo bankomati odstotek marže tudi izpisati, zato je treba biti pri dvigu pozoren, kakšna je višina.

Tu se lahko vrnemo na prvi nasvet, ko ti bankomat ponudi visoke vsote. Marža je procentualna, kar pomeni, da pri dvigu in sprejemu konverzije 1000 evrov pri marži 10 % ne ostaneš brez 10, temveč brez 100 evrov. Tudi, ko konverzijo zavrneš, boš moral plačati provizijo, zato se je takšnim bankomatom bolje izogibati.

via GIPHY

Zmeraj v lokalni valuti

V primeru, da imaš čas, ali da slučajno odkriješ bankomat, ki pripada znani banki, je dvig toliko lažji, a vseeno ne brez skritih ukan. Pri možnosti dviga v lokalni valuti ali domači je treba vedno izbrati lokalno valuto. Podobno velja pri plačevanju s kartico, kjer te lahko terminal vpraša, v kateri valuti boš plačal. Tudi v tem primeru je marža lahko višja od prave.

Jasno je, da bankomati v turističnih mestih niso uporabniku prijazni in v vsakem primeru od dviga odtrgajo vsoto denarja, ki je lahko vredna tudi po dve ali tri kave. Zato si je treba zapomniti, da pri dvigu denarja vedno zavrneš konverzijo oziroma denar dvigneš v lokalni valuti. Še najboljša rešitev je, da za plačilo uporabiš kartico, ki je danes sprejemljiva povsod. Različne aplikacije omogočajo tudi to, da kartice sploh ne potrebuješ, saj jo lahko imaš na telefonu, ki podpira tehnologijo NFC.

Prejšnji članekPazi na te pasti pri nakupu vinjete
Naslednji članekSpremembe pri samotestiranju učencev!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.