Spremembe pri samotestiranju učencev!

Trenutni val novega koronavirusa prinaša visoke številke okuženih, zaradi česar so bili sprejeti nekateri ukrepi za zajezitev širjenje bolezni. V preteklih tednih se je že povišala frekvenca obveznega samotestiranja, včeraj pa je prišlo do novih sprememb na tem področju.

Vlada je na dopisni seji določila pogoje za samotestiranje v šolah za učence in dijake, ki predvidevajo tudi predhodno pisno (ne)soglasje staršev, zakonitih zastopnikov oziroma skrbnikov za samotestiranje učencev. Učenci in dijaki, ki se ne bodo želeli samotestirati ali nositi mask, se bodo mogli izobraževati na daljavo.

Samotestiranje učencev osnovnih šol in dijakov naj bi se pod nadzorom strokovnih delavcev začelo v sredo, 17. novembra. To šolam daje nekaj časa, da se lahko pripravijo nanj. Do takrat se bo samotestiranje izvajalo doma. Testiranje v šolah pa bo potekalo pod nadzorom osebe, ki jo bo določil ravnatelj, poroča RTV.

Ker morajo šole po novem od staršev pridobiti soglasje za samotestiranje otrok, bo to prineslo nekaj težav. Šole si prizadevajo za spoštovanje ukrepov in starše prosijo za razumevanje ter strpnost. Vlada je tudi določila, da opravljen hitri test za samotestiranje, ki ga učenci, dijaki, otroki in mladostniki ter študenti oziroma udeleženci izobraževanje odraslih šteje za izpolnjen pogoj PCT za udeležbo v obšolskih dejavnostih.

Po novem se tudi kongresna in sejemska dejavnost lahko izvaja na odprtem in v zaprtih prostorih, pod določenimi pogoji, seveda (PCT, zaščitna maska, medosebna razdalja). Javne kulturne prireditve so po novem dovoljene tudi na odprtem. PCT pogoja pa po novem ni potrebno izpolnjevati uporabnikom storitev uresničevanja individualne verske duhovne oskrbe.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekKako te bankomati v tujini poskušajo pretentati?
Naslednji članekMikroplastika prvič odkrita tudi v kravah in prašičih

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.