Mikroplastika prvič odkrita tudi v kravah in prašičih

Si se kdaj vprašal, kaj vsebuje hrana, ki jo uživaš? Če ne, je mogoče zdaj pravi čas, da se. Univerza v Amsterdamu je ugotovila, da se mikroplastika nahaja v krvnih obtokih prašičev in krav. Strokovnjaki se bojijo, da bi lahko okuženi vplivali na celotno prehranjevalno verigo.

Kaj je mikroplastika?

To so majhni delci plastike, ki jo dandanes najdemo v oblačilih, pakiranjih in celo v kozmetiki. Bila je najdena v zelenjavi, ptičih in morskih živalih. Prisotna je v vodi, zemlji in zraku. Do zdaj pa je še nismo zasledili v krvi rejenih živali.

Raziskava je bila narejena na dvanajstih kravah in šestih prašičih in izkazalo se je, da je mikroplastika prisotna v vseh.

Kako je do tega prišlo?

Glavna raziskovalka in strokovnjakinja na področju mikroplastike, dr. Heather Leslie, meni, da je najverjetneje prišla skozi zemljo v hrano živali. V krvnem obtoku pa ostane več let.

Zdaj se raziskuje, kakšen je njen vpliv. Več raziskav kaže na zdravstvene težave, kot so vnetje, imunske težave in povečano tveganje srčnih bolezni.

Zdaj je na nas, da ugotovimo stopnjo plastične onesnaženosti v hrani, da zaščitimo tako živali kot sebe. Gre za našo prihodnost in prihodnost vseh generacij, ki pridejo za nami. Ni še prepozno, da planetu pomagamo. Korak za korakom.

Prejšnji članekSpremembe pri samotestiranju učencev!
Naslednji članekBo AMD končno na svet poslal svojo novo zver?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.