Potovanje z avtodomom

Nedvomno je potovanje z avtodomom ena izmed najbolj svobodnih oblik potovanja. Primerna je za vse tiste, ki si v kratkem času želijo videti veliko in tiste, ki si želijo aktiven dopust in stežka zdržijo na istem mestu več kot nekaj dni. Že nekaj časa ne velja več, da je potovanje z avtodomom najdražja možnost dopusta in je lahko posebno doživetje z malo načrtovanja in nič kompliciranja.

Kdaj najeti avtodom?

Najem avtodoma je ugodnejši pred začetkom in po koncu poletne sezone. Ravno prav za oddih z družbo pred začetkom novega študijskega leta. V začetku jeseni so nižje tudi cene trajektov, mostnin in cestnin, prav tako pa je na cestah manj gneče.

Ob vračilu avtodoma svetujemo, da se držiš dogovorjenega termina, saj podjetja v nasprotnem primeru zaračunajo zamudo.

Cene najema avtodoma

Cene najema se gibljejo od 70 € na dan, v višji sezoni pa v povprečju od 90 € na dan in več. Sliši se veliko, vendar pa avtodom nudi tudi zelo udobno prenočišče in tako odpadejo stroški, ki bi jih na potovanju namenili za apartma, sobo ali hotel. Tudi sodobno opremljene kuhinje kljub svoji majhni velikosti nudijo možnost priprave obrokov, s čimer lahko dodatno prihranimo na potovanju.

Nekatera podjetja, ki oddajajo avtodome, nudijo razne popuste. Na primer, ob rezervaciji avtodoma 3 mesece pred odhodom popust v višini 3 do 5 %. Tudi pri last minute najemih avtodomov so cene nižje za približno 10 %. Najbolj ugodni so najemi za daljše časovno obdobje, od 14 dni dalje, dobra opcija pa so tudi vikend najemi.

Pred najemom pa svetujemo pregled vseh pogojev najema in drobnega tiska, saj si ne želimo, da nas kaj zavede in nam pokvari dopust. Pri nekaterih podjetjih so potrebna dodatna doplačila (npr. vinjeta) in imajo posebne pogoje ob vračilu avtodoma (prazni wc rezervoarji, čistoča, poln tank goriva ipd.). Pobrskali smo in poiskali najbolj ugodne ponudnike avtodomov pri nas: Najemipoceni, Avtodomar, Adriatik.

Še bolj ugodna varianta je tudi najem kombija, ki je predelan v avtodom. Takšne kombije nudijo pri Balkan Campers, kjer se potrudijo s ceno priti strankam nasproti. Nudijo veliko izbiro simpatično predelanih starejših kombijev.

Foto: Balkan Campers

Družba

Če avtodom najameš skupaj s prijatelji in se vas na pot odpravi več, se stroški najema, goriva in cestnin razdelijo na več oseb in potovanje sploh ni drago. Gotovo je v vsaki družbi nekdo, ki mu bo vožnja avtodoma izziv in nekdo, ki se dobro znajde za štedilnikom. Tako se lahko ugodno z družbo odpravite na smučanje, poletne festivale ali pa na jesensko raziskovanje Evrope.

Kam z avtodomom?

Ovir za potovanje z avtodomom praktično ni. Izven sezone se z njim lahko odpeljete v toplice, na smučanje ali v hribe. Raziskujete lahko evropska mesta, ali pa se s trajekti zapeljete na otoke ali celo do Velike Britanije in Skandinavije. Če avtodom najamete za vikend, lahko z njim obiščete sosednje države in se zapeljete do Blatnega jezera, sosednje Furlanije ali hrvaškega Zagorja.

Tudi Slovenija ponuja lepe kotičke za vikend izlete z avtodomom: zapeljete se lahko na Severno Primorsko do Bovca ali Kobarida, na Pokljuko, Roglo ali pa v domačo Prlekijo.

Poletje je idealen čas za road trip do Grčije in raziskovanje polotokov, pot do juga Italije, skok na Sardinijo ali Sicilijo, obisk južnega dela Francije ali obisk Španije in Gibraltarja. Za takšne ture je potrebnih vsaj 14 dni, še bolje pa tri tedne. Posebno doživetje je tudi pot do Skandinavije in kampiranje ob čudovitih norveških fjordih ali finskih jezerih.

Informacije o postajališčih

V Sloveniji je na voljo približno 100 postajališč za avtodome, pri iskanju pa si lahko pomagaš z raznimi aplikacijami in spletnimi stranmi.

Če se z avtodomom odpraviš na kampiranje, preveri seznam kampov po Evropi:

in postajališč za avtodome:

Za konec še nekaj nasvetov za začetnike, ki se na pot z avtodomom podajajo prvič:

  • O avtodomu, ki ga boš najel, izvedi čim več. Oglej si ga, pri prevzemu pa si navodila lahko tudi zapišeš in jih imaš vedno pri roki.
  • Pozanimaj se o posteljnini in ostali dodatni opremi.
  • Premisli, kje se boš z avtodomom vozil. Za destinacije, kjer so pogoste ozke in nepregledne ulice ter veliko prometa, najemi avtodom, ki ni daljši od 6 metrov.
  • Načrtuj pot, preveri cestnine in vse možne stroške na poti. Preveri, ali v državah, kamor greš, potrebuješ mednarodno vozniško dovoljenje in kje lahko v določeni državi prenočiš z avtodomom.

Novinar

Prejšnji članekImaš prav: Začela se je kampanja o pravicah mladih potrošnikov
Naslednji članekNa festivalu Pivo in cvetje Laško bo plesno in ognjevito

Novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.