Prostovoljstvo v letu premora

Takoj po zaključku študija je idealen čas za potovanje, saj lahko uživaš ob zaključku svojega trdega dela in najbolje izkoristiš svojo svobodo pred začetkom kariere. Potovanje lahko koristi tvoji karieri na številne načine.

Leto premora je v tujini izredno pomembno. Mladim predstavlja stik z drugačnimi kulturami in novimi poznanstvi ter vodi v večjo odprtost, samostojnost in organiziranost. Poleg tega pa se naučijo še tujega jezika in pridobijo delovne navade ter odličen dodatek življenjepisu. V zadnjih letih postaja ena izmed najbolj priljubljenih oblik preživljanja leta premora prostovoljstvo v tujini. Obstajajo številni programi, ki nudijo organizirano dobronamerno delo po celem svetu.

Je potovanje varno?

Programi prostovoljstva so izredno dobro organizirani pod vodstvom multinacionalnih organizacij, zato je varnost na prvem mestu. Vse destinacije na njihovih seznamih so politično varne in stabilne. Prav tako so te organizacije v rednem stiku z veleposlaništvi in s svojimi svetovalci, ki nudijo 24-urno pomoč in orientacijo.

priljubljene lokacije za prostovoljce

Najboljši programi

Obstaja ogromno prostovoljskih organizacij, izpostavili pa bomo dve najbolj priznani. International Volunteer HQ (volunteerhq.org) nudi več kot 40 destinacij, kot so Bali, Južnoafriška republika, Kostarika, Peru, Fiji in Nepal, po razumnih cenah. Od leta 2007 so z ekipo strokovnjakov, ki te pripravijo na vse potrebno, pomagali že 80.000 popotnikom. Zaradi priljubljenih programov in zaprisege varnosti so postali najbolj priljubljena izbira na svetu za samostojne popotnike, pare, skupine in družine. Nudijo priložnosti prostovoljstva na področjih zdravstva, varstva otrok, učenja, gradbeništva, ohranjanja okolja in živali ter drugih.

Druga izvrstna organizacija je Plan My Gap Year (planmygapyear.com), ki je izredno priljubljena pri samostojnih popotnikih in ženskah (83 % prostovoljcev je ženskega spola in 93 % jih potuje samostojno). Njihovi strokovnjaki se te bodo potrudili povezati z iniciativo, ki se bo najbolje ujemala s tvojimi spretnostmi in željami. Med njihovimi najbolj priljubljenimi destinacijami so Šrilanka, Kambodža in Bali.

Če imaš še vedno strah pred oddaljenostjo od doma, so na voljo tudi številni programi po državah EU, kot so okoljevarstveno potapljanje na Portugalskem, učenje angleščine v Italiji, deljenje hrane v Grčiji ter renovacije in mobilne knjižnice v Belgiji.

Trajanje in stroški

Prostovoljstvo žal ni brezplačno. Cene so predvsem vezane na trajanje programov. Najcenejši programi so na voljo že za 300 € na teden in vključujejo orientacijo, trening, vodenje, namestitev, prehrano in prevoz z letališča. Sam pa moraš poskrbeti za letalsko karto, zavarovanje, delovno vizo in morebitna cepiva. Pri tem ti bodo seveda pomagali njihovi svetovalci. Ne pozabi tudi na prenosnik, polnilce in mednarodne pretvornike za električne vtičnice. Organizacijam moraš plačati še registracijo, zato se vsekakor bolj splača prostovoljstvo za daljše obdobje. Priporočena obdobja so 2–4 tedne, kar je dovolj časa za oglede zanimivosti, spoznavanje kulture in opazen doprinos programu. Na voljo pa so tudi združeni večmesečni programi, ki vas peljejo po celem svetu, kot je Global Gap, ki v 7 mesecih opravi 6 projektov v 5 državah na treh kontinentih.

 

Matjaž Lesjak

Glavni urednik

Prejšnji članekZmeda in slava v Iranu
Naslednji članek23. festival FeNS po besedah Jana Veharja
Matjaž Lesjak

Glavni urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.