23. festival FeNS po besedah Jana Veharja

Festival FeNS ima že kar 23-letno tradicijo predstavljanja mladih talentov v glasbeni sceni. Festival prirejajo že od leta 1996 in na njem pomagajo mladim glasovom, da se jih zasliši. Znani glasbeniki, ki so uspeli z pomočjo FeNS-a, so Siddartha, Kingston, Lea Sirk, Raiven in še mnogi. To leto je FeNS potekal od 21. 6 do 25. 6. v Kopru, natančneje v Taverni, ki je včasih služila kot skladišče soli, danes pa je priča mnogim kulturnim dogodkom v občini Koper.

Mednarodni festival je to leto izbral 33 mladih, ki so prostor Taverne napolnili s svojimi pesmimi, zapetih v različnih jezikih, saj so izbranci prihajali iz Slovenije, Hrvaške, BIH, Srbije in Rusije.

V idili zahajajočega sonca in obmorske atmosfere je med 22. 6. in 24. 6. potekal polfinale in finale pod vodstvom voditeljice Damjane Golavšek. Nastopajoči so bili razdeljeni v tri kategorije: Otroški fens, Najstniški fens in Nova scena, a pred začetkom so skupaj na odru zapeli FeNS himno. Nagrajenci so domov odnesli različne nagrade: plakete za prva tri mesta v posamični kategoriji, za najboljši scenski nastop, najboljše besedilo na festivalu ter posebne nagrade za udeležbe na mednarodnih festivalih širom bivših republik Jugoslavije.

O njegovih občutkih na festivalu smo povprašali Jana Veharja, enega izmed finalistov v kategoriji Nova Scena, na kateri se je predstavil z svojo pesmijo Tvoj je čas, ki je prejšnji teden dosegla vrh najbolj poslušanih skladb na Itunes v Sloveniji.

Opišite pot, ki vas je pripeljala do FeNS-a.
Moja glasbena pot je vsekakor splet nepričakovanih dogodkov, ki so v mojem življenju nastopili – zelo verjetno – namenoma.  Pred dvema letoma sem poslovno potoval v Istanbul, kjer sem, na povabilo turškega producenta Serhata, bil izbran kot predstavnik slovenske žirije na velikem glasbenem festivalu v Turčiji. Tam sem spletel vezi s Philipom Vello, znanim malteškim avtorjem in producentom. Beseda je dala besedo in pri založbi Dallas Records smo kasneje izdali mojo prvo skladbo, ki nosi naslov ‘Too Good To Be True’, ki je požela izjemno pozitivne odzive tako iz strani publike kot radijskih postaj. Kot zanimivost lahko povem, da smo bili tako jaz, kot moji avtorji Philip Vella, Gerard James Borg in Sean Vella, med uradnim  izidom skladbe pri nas, nastanjeni v Ukrajini na tekmovanju za Pesem Evrovizije, kjer sem sodeloval kot reportažni novinar, moji avtorji pa so lani pripravili čudovito balado Breathlessly, ki je predstavljala Malto.

Kako ste izvedeli za festival? Kako je potekala prijava?
FeNS ima kot festival kar dolgo tradicijo, pobliže pa sem se s festivalom spoznal ravno dve leti nazaj, ko je Kaja Židanek (soavtorica aranžmaja za mojo skladbo ‘Tvoj je čas’ in spremljevalna vokalistka) na omenjenem festivalu tudi zmagala. Ko smo pripravljali skladbo skupaj z avtorjem glasbe Borutom Šemerlom in avtorico besedila Renato Tratar, smo prišli do zaključka, da bi sama skladba ustrezala konceptu Festivala novih skladb. Tako smo skladbo prijavili in čakali, da jo strokovna žirija festivala oceni. Še vedno se spomnim, da me je sestra klicala, da sem domov prejel neko pošto iz Kopra, ki jo je kasneje odprla in se z mano veselila uvrstitve na festival (smeh).

Kakšne so bile priprave na festival? Če sem prav razumel, ste na FeNS-u prvič predstavili svojo novo pesem?
Priprave so potekale praktično od dne, ko smo izvedeli, da smo sprejeti na festival FeNS. Takoj smo se lotili dela in sestavljali nastop sam. Glede nove skladbe pa drži. Skladba ‘Tvoj je čas’ je bila premierno predstavljena ravno na festivalu FeNS, saj njihova pravila velijo, da skladba, ki je predstavljena na njihovem odru, ne sme biti prej javno objavljena oz. kjerkoli predvajana.

FeNS se odvija v Kopru. Ali ste uživali v lokaciji in okolici? Ali je pomagala pri vašem nastopu?
Koper je, za moje pojme poleg Ljubljane, eno izmed najlepših mest pri nas. In z ekipo, s katero sem bil tisti vikend nastanjen v Kopru, smo zabeležili še eno uspešno zgodbo. Vesel sem, da sem dobil možnost stati na odru tako čudovitega festivala, kot je FeNS, predvsem sem pa vesel, da je skladba dobila najčudovitejšo možno popotnico ob predstavitvi sami – bučen aplavz ob koncu nastopa. S tem sem osvojil najvišjo možno nagrado – nagrado publike. Zdi se mi, da ljudje vidijo in opazijo mojo iskrenost in da me začutijo.

Kako se je za vas odvijal festival? Na odru in osebno.
Zame se je festival odvijal v konstantni pozitivni energiji. Z mano so bili vsi tisti moji najbližji prijatelji, ki so z menoj doživljali vse te trenutke sreče, ki sem jih na odru ali pod njim. Na odru sta se mi pridružili še dve spremljevalni vokalistki: Kaja Židanek, ki je na tem istem festivalu slavila pred dvema letoma, in Zea Kržišnik Škorjanc, ki je nastopila že v mojem prvem videospotu. Zame je glasba bila in je zagotovo še vedno največji psihiater. Vikend je minil v sproščenem vzdušju, kar je bilo seveda bistvenega in primarnega pomena.

Kdaj ste izvedli novico, da ste prišli v finale? Ali so sledile resne priprave? Je šlo vse po načrtih?
No, koncept FeNS festivala je postavljen tako, da morebitno uvrstitev v finale izvajalci izvedo šele naslednji dan. Vem, da sem se ravno prebujal, ko sem na svojem mobilniku zagledal SMS sporočilo avtorja moje skladbe, ki mi je čestital za uvrstitev. Nekako takoj zjutraj nisem povezal vsega skupaj, zato sem odprl še svoj e-mail naslov, kjer me je čakala čestitka ob uvrstitvi v finale s strani organizatorja. Seveda je sledil najprej val navdušenja, zatem pa še zadnje priprave na nedeljski nastop. Večino smo naredili že v preteklem mesecu, tako da smo se večinsko odločili, da bomo z nastopom na odru uživali in se ne preveč obremenjevali.

Žal niste bili zmagovalec v svoji kategoriji? Vas je to razočaralo ali vam je dalo še več umetniškega zagona?
Veste, nikoli ne pričakujem ničesar. Zato tudi nikoli nisem razočaran. Tako je bilo tudi tokrat – še več, na svoj nastop sem bil zelo ponosen, saj sem opazil, da je publika ob nastopu zares uživala. Glede na to, da je bil to moj prvi festival z mojo drugo avtorsko skladbo, sem bil z razpletom več kot zadovoljen, zmaga pa je šla tudi v prave roke. Veliko kvalitetnih mladih izvajalcev je stalo na tistem odru, ki so lovorike osvojili več kot zasluženo.

Kdo vse vam je stal ob strani med festivalom?
Kot sem omenil poprej, sem s seboj imel ekipo mojih najbližjih. Na festivalu sta bili prisotni moja sestra in moja mami, z mano je bila tudi Brina, ki je tudi moja sostanovalka, poleg mojih staršev verjetno moja največja podpora v vseh pogledih. Kaja, ki je poleg tega, da je bila moja spremljevalna vokalistka, tudi moja učiteljica petja. Poleg sta bila pa tudi moja draga prijatelja Zea, ki je z menoj stala tudi na odru, in Urban, ki je skrbel, da sem vsako tonsko vajo in nastop tudi dodobra preučil. Vsakemu od njih sem še posebej hvaležen, da me podpirajo na moji tako življenjski kot glasbeni poti.

Uspeh je skladba zabeležila še posebej, ko ste preverili slovensko iTunes lestvico, drži?
Drži. Nikakor nisem pričakoval, da bo skladba beležila takšen uspeh. Skladba Tvoj je čas je na uradni iTunes Slovenia Charts debitirala na drugem mestu ter se v istem dnevu povzpela na sam vrh. Občutke res težko opišem, saj takšnega razpleta nisem pričakoval niti v sanjah. Tukaj verjetno gre za moj največji uspeh v moji, če ji v tako kratki dobi lahko rečemo, glasbeni karieri.

Sami ste eden najstarejših in dobesedno najvišjih udeležencev (Jan je visok kar dva metra in osem centimetrov). Kako ste se počutili med nadarjenimi glasbeniki, mlajšimi od vas, in ali bi lahko z besedami opisali energijo in dušo festivala?
Najvišji sem pa zagotovo bil (smeh). FeNS je eden izmed redkih festivalov, kjer se lahko mladi glasbeniki tudi predstavijo. Na žalost takih festivalov pri nas primanjkuje, zato se pa lahko toliko bolj ceni, koliko talentov premore naša mala državica. Na tem festivalu je bilo preko 30 izvajalcev, vsak od njih je pokazal tisto svoje najboljše. Zame je bila to izjemna izkušnja.

Kakšni so vaši načrti v prihodnje? Ali bi ponovno sodelovali na festivalu?
Izkušnja na festivalu FeNS je bila zagotovo edinstvena. V tem letu se je zgodilo toliko različnih prelomnih trenutkov, tako da o tem sedaj težko razmišljam. V kolikor bomo imeli pravo pesem, potem bomo o tem začeli razmišljati. Trenutno je v fazi priprave videospot, ki bo luč sveta uvidel v zelo kratkem času. V tem, kar počnem, uživam, sem iskren in ljudje mi verjamejo. In vesel sem, da je temu tako.

Artwork singla Tvoj je čas vir: Jan Vehar
Artwork singla Tvoj je čas vir: Jan Vehar
Prejšnji članekProstovoljstvo v letu premora
Naslednji članekNa današnji dan so pred 98 leti podelili prvi doktorat na Univerzi v Ljubljani

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.