Ali je tvoje letalo imelo daljšo zamudo? Pripada ti odškodnina!

Vsak dan več miljonov potnikov potuje z letalom. Letenje omogoča, da na izbrano destinacijo pripotujemo relativno udobno in hitro. Ker se število letalskih potnikov iz dneva v dan povečuje, je vedno več tudi letov.  Na žalost pa se posledično vedno večkrat  zgodi, da imajo leti večurno zamudo.

Kot letalski potniki se pogosto ne zavedamo, da nam v primeru večurne zamude leta pripadajo določene pravice. Če letalo zamuja 2 uri ali več, mora letalska družba poskrbeti za brezplačno hrano in pijačo, dostop do klicev in e-mailev ter (v primeru nočnega leta) nočitve. Če letalo zamuja več kot 3 ure pa potniku poleg naštetih ugodnosti pripada tudi odškodnina. Enako velja v primeru, da se zaradi zamude prvega leta zamudi povezovalni let.

Pozor! Slednje pravice ti pripadajo, če je za zamudo odgovorna letalska družba (npr. tehnična okvara letala). V primeru, da je zamuda posledica slabega vremena ali lastne zamude leta, do kompenzacije nisi upravičen.

Tudi meni se je zgodilo, da sem zaradi zamude prvega leta iz Vietnamske prestolnice zamudila povezovalni let iz Istanbula v Ljubljano. Prejela sem odškodnino, ki je znašala skoraj toliko kot povratna vozovnica do Vietnama. No, včasih se čakanje na letališču tudi obrestuje. 😉

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.