Teden Univerze: 99 let Univerze v Ljubljani

Sedež ljubljanske Univerze na Kongresnem trgu.

Največja in najstarejša univerza v Sloveniji obeležuje že 99 let delovanja. Odštevanje do stote obletnice lahko spremljamo tudi na stavbi univerze na Kongresnem trgu. V namen praznovanja skorajšnje stoletnice delovanja pa ljubljanska univerza v decembru organizira Teden Univerze.

Visokošolsko izobraževanje že v letu 1704

Visokošolsko izobraževanje se je v Ljubljani začelo že davnega leta 1704, leta 1810 pa je bila pod imenom Écoles centrales ustanovljena popolna univerza v Ljubljani. Kasneje je bila pod avstrijsko oblastjo ukinjena. Zametki univerze, kot jo poznamo danes, pa so se začeli v juliju 1919 na seji narodnega predstavništva v Beogradu. Sprejet je bil Zakon o Univerzi Kraljestva Srbov, Hrvatov in Slovencev v Ljubljani. Zakon je bil podpisan 23. 7. 1919, kar danes razumemo kot uradni ustanovitveni datum Univerze v Ljubljani.

Danes Univerzo v Ljubljani sestavlja 26 rednih članic (tri umetniške akademije in 23 fakultet) ter tri pridružene članice (Narodna in univerzitetna knjižnica, Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani ter Inovacijsko-razvojni inštitut Univerze v Ljubljani). V študijskem letu 2018/19 je bilo v Univerzo vpisanih približno 40.000 študentov.

Pred Univerzo v Ljubljani leta 1968. Foto: Univerza v Ljubljani
Pred Univerzo v Ljubljani leta 1968. Foto: Univerza v Ljubljani

Teden Univerze

Teden Univerze se bo pričel v ponedeljek, 3. decembra 2018. Od ponedeljka do četrtka bodo potekali slavnostni dogodki ter podelitve posameznih nagrad in priznanj.

V ponedeljek bo potekala predstavitev najodličnejših raziskovalnih dosežkov Univerze v Ljubljani, ter podelitev priznanj strokovnim sodelavcem Univerze. V torek bodo na slavnostni seji senata podeljena najvišja priznanja (naziv častni doktor in častni senator Univerze v Ljubljani, zlati paketi in svečane listine mladim visokošolskim učiteljem). Letos bodo naziv častni doktor prejeli prof. Aharon OrenLluis M. Mir in prof. Duncan M. Haldane.

V sredo bo potekalo podeljevanje slavnostne Prešernove nagrade študentom Univerze, ter podeljevanje svečane listine za najboljše študijske dosežke. V četrtek bodo razglašeni zaslužni profesorji Univerze v Ljubljani, v popoldanskih urah pa bodo podeljena priznanja študentom za dosežke in udejstvovanje na področju obštudijskih dejavnosti.

Vzporedno z osrednjimi dogodki bodo ves teden potekali tudi dogodki v organizaciji posameznih članic Univerze v Ljubljani.

Celoten program dogodkov je na voljo na spletni strani Univerze.

Bodi prvi in oceni prispevek: 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.