Teden Univerze: 99 let Univerze v Ljubljani

Največja in najstarejša univerza v Sloveniji obeležuje že 99 let delovanja. Odštevanje do stote obletnice lahko spremljamo tudi na stavbi univerze na Kongresnem trgu. V namen praznovanja skorajšnje stoletnice delovanja pa ljubljanska univerza v decembru organizira Teden Univerze.

Visokošolsko izobraževanje že v letu 1704

Visokošolsko izobraževanje se je v Ljubljani začelo že davnega leta 1704, leta 1810 pa je bila pod imenom Écoles centrales ustanovljena popolna univerza v Ljubljani. Kasneje je bila pod avstrijsko oblastjo ukinjena. Zametki univerze, kot jo poznamo danes, pa so se začeli v juliju 1919 na seji narodnega predstavništva v Beogradu. Sprejet je bil Zakon o Univerzi Kraljestva Srbov, Hrvatov in Slovencev v Ljubljani. Zakon je bil podpisan 23. 7. 1919, kar danes razumemo kot uradni ustanovitveni datum Univerze v Ljubljani.

Danes Univerzo v Ljubljani sestavlja 26 rednih članic (tri umetniške akademije in 23 fakultet) ter tri pridružene članice (Narodna in univerzitetna knjižnica, Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani ter Inovacijsko-razvojni inštitut Univerze v Ljubljani). V študijskem letu 2018/19 je bilo v Univerzo vpisanih približno 40.000 študentov.

Pred Univerzo v Ljubljani leta 1968. Foto: Univerza v Ljubljani
Pred Univerzo v Ljubljani leta 1968. Foto: Univerza v Ljubljani

Teden Univerze

Teden Univerze se bo pričel v ponedeljek, 3. decembra 2018. Od ponedeljka do četrtka bodo potekali slavnostni dogodki ter podelitve posameznih nagrad in priznanj.

V ponedeljek bo potekala predstavitev najodličnejših raziskovalnih dosežkov Univerze v Ljubljani, ter podelitev priznanj strokovnim sodelavcem Univerze. V torek bodo na slavnostni seji senata podeljena najvišja priznanja (naziv častni doktor in častni senator Univerze v Ljubljani, zlati paketi in svečane listine mladim visokošolskim učiteljem). Letos bodo naziv častni doktor prejeli prof. Aharon OrenLluis M. Mir in prof. Duncan M. Haldane.

V sredo bo potekalo podeljevanje slavnostne Prešernove nagrade študentom Univerze, ter podeljevanje svečane listine za najboljše študijske dosežke. V četrtek bodo razglašeni zaslužni profesorji Univerze v Ljubljani, v popoldanskih urah pa bodo podeljena priznanja študentom za dosežke in udejstvovanje na področju obštudijskih dejavnosti.

Vzporedno z osrednjimi dogodki bodo ves teden potekali tudi dogodki v organizaciji posameznih članic Univerze v Ljubljani.

Celoten program dogodkov je na voljo na spletni strani Univerze.

Prejšnji članekAli je tvoje letalo imelo daljšo zamudo? Pripada ti odškodnina!
Naslednji članekSlovensko gospodarstvo odpira svoja vrata za mlade

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.