Top 5 idej za predizpitno potovanje

Happy girl celebrating success at sunset. The girl is wearing a hat and her arms are outstretched.
Foto: Karlos Garciapons on iStock

Pred začetkom izpitnega obdobja je čas za kratke pobege v tuje države. Dolga, intenzivna potovanja lahko prihraniš za po koncu izpitov; za mentalno pripravo na obdobje učenja priporočamo sproščujoče počitnice, da si nabereš moči, ali pa weekend getaway, namenjen norim zabavam, da le-te za en mesec spraviš ven iz svojega sistema.

Za navdih je tu torej seznam 5 predizpitnih potovanj.

Berlin, Nemčija

Začnimo z eno od prestolnic podzemnih zabav.

Berlin si je ta naziv prislužil z razlogom – nočno življenje v mestu je po mnenju mnogih eno izmed boljših v Evropi in njegove zabave so znane po tem, da potiskajo marsikatere meje. V njem najdeš svetovno znane klube, ki so pomagali oblikovati techno kulturo. V kombinaciji z relativno poceni pijačami in dolgimi odpiralnimi časom klubov in barov je to idealna lokacija za se izživeti pred začetkom izpitov.

Poleg tega nudi še raznoliko sceno glasbe v živo za najrazličnejše okuse in, zahvaljujoč svoji bogati zgodovini, tudi izjemne muzeje (kjer študenti večinoma dobijo popuste).

Ima tudi veliko zelenih površin, primernih za piknike – čeprav te raje rezerviraj za poletje, ker se temperature pozimi gibljejo okoli ničle.

Brandenburg gate of Berlin, Germany
Foto: Noppasin iz iStock

Lanzarote, Španija

Če je tvoj cilj pobegniti mrazu, so Kanarski otoki idealni zate; povprečna temperatura v januarju je tu namreč približno 21 stopinj Celzija, s čimer prevzamejo naziv najtoplejšega kraja v Evropi.

Otoku se včasih reče evropski Havaji; kmalu ti bo jasno, zakaj.

Popoln je za sproščanje ob slikovitih, ne preveč obljudenih plažah, najdejo se pa tudi plaže z belim in črnim peskom. Hkrati ne dopušča prostora za dolgčas, saj ponuja mnogo aktivnosti; ima vse pogoje za surfanje, potapljanje in jadranje; je namreč eden izmed bolj vetrovnih Kanarskih otokov.

Zaradi vulkanov in polj lave njegovo pokrajino občasno primerjajo tudi z Marsom.

Skratka, res je takšna destinacija, na katero se splača potovati vsaj enkrat v življenju.

Landscape with unique Lago Verde and black sands at El Golfo beach, Lanzarote, Canary islands, Spain
Foto: Balate Dorin iz iStock

Sao Miguel, Portugalska

Naslednji predlog je zopet otok, tokrat eden od Azorov. Čeprav imajo Azorski otoki nekaj podobnosti s Kanarskimi – vulkanski nastanek, lokacija v Atlantiku, izjemne plaže – imajo vseeno svoje posebnosti.

Sao Miguel ima veliko več zelenja in slapov, njegova pokrajina pa je odlična tudi za treking.

Zahvaljujoč svojemu vulkanskemu nastanku ima na voljo tudi tople grelce, kjer se lahko namakaš sredi čudovite narave. Če imaš srečo pa lahko v morju tudi opazuješ kite in delfine.

Costal path with Hydrangeas, Sao Miguel, Azores, Portugal
Foto: font83 iz iStock

Budimpešta, Madžarska

Naslednja na seznamu je naša soseda Madžarska. Njena prestolnica je iz Slovenije zelo lahko dostopna – vlak iz Ljubljane do Budimpešte in nazaj stane zgolj 30 €.

Budimpešta že leta privablja študente zaradi sproščenega vzdušja, nizkih cen in zelo raznolikega nočnega življenja. Ima mnogo nenavadnih pubov, ki temeljijo na izvirnih konceptih in kjer v vsakem trenutku najdeš mlade iz vseh mogočih držav. Slovi tudi po eklektičnih barih v ruševinah in vintage trgovinah.

Seveda ne smemo pozabiti na znane termalne kopeli, zaradi katerih v mesto prihajajo ljudje iz celega sveta.

Budapest, Hungary - The main tower of the famous Fisherman's Bastion (Halaszbastya) from above with Parliament building and River Danube at background on a sunny morning
Foto: ZoltanGabor iz iStock

Amsterdam, Nizozemska

Vreme je pozimi na Nizozemskem res nekoliko neugodno, ampak liberalni etos Amsterdama pritegne marsikoga ne glede na to.

Velik del privlačnosti Amsterdama je to, da se vedno nekaj dogaja; poleg festivalov, glasbe v živo in tržnic so tu vedno še galerije, muzeji, okrožje rdečih luči in coffeeshopi, po katerih je menda najbolj znan.

Amsterdam je tudi kulinarična Meka; kar se hrane tiče, bo vsakdo našel nekaj za svoj okus, saj je na voljo vse od ulične hrane do bolj prefinjenih restavracij.

Channel in Amsterdam Netherlands houses river Amstel landmark old european city spring landscape.
Foto: Yasonya iz iStock

Junior novinar

Prejšnji članek5 najbolj priljubljenih okusov vroče čokolade
Naslednji članekPridi, občuti, zasij na 26. Škisovi tržnici

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.