Z mobilnikom v tujino?

Če smo še pred leti lahko priporočali, da velja na počitnice poslati tudi telefon in se tako izogniti (pre)visokim stroškom, pa je razmah pametnih telefonov vse skupaj postavil na glavo. K sreči so se spremenile tudi razmere na trgu mobilnih storitev – vsaj znotraj Evropske unije se je mogoče dovolj preprosto izogniti presenečenjem na popočitniškem računu. Le pripraviti se morate, pred odhodom v tujino. Zveza potrošnikov Slovenije pri tem opozarja na nekatere posebnosti in pasti.

Uporaba mobilnih storitev (telefoniranje, pošiljanje sporočil, prenos podatkov) v tujini ni del  naročniških paketov z vključenimi količinami, ki jih lahko porabljamo v Sloveniji. To pomeni, da potrošnik dodatno plača za vsak klic, sporočilo ali kilobajt prenesenih podatkov – še več: v tujini plačujemo tudi za dohodni klic.

Od 1. julija v 28 državah EU, na Islandiji, Norveškem in v Liechtensteinu za minuto klica iz EU ne boste plačali več kot 23,18 centa, najvišja cena dohodnega klica je postavljena pri 6,1 centa na minuto, poslano sporočilo velja največ 7,32 centa, za 1 MB poslanih podatkov pa je zgornja cena določena pri 24,4 evra. Pri Zvezi potrošnikov Slovenije posebej izpostavljajo dejstvo, da v takoimenovano evrotarifo ne sodi Švica, država, ki je sicer sredi članic EU, seveda pa jo mora od 1. julija 2013 spoštovati Hrvaška, kamor poleti potuje večina slovenskih počitnikarjev.

Če je cena evrotarife določena z najvišjo vrednostjo, pa za gostovanja v ostalih državah (za počitnice so zanimive zlasti Turčija, Tunizija, Egipt …) to ne velja. Za minuto pogovora boste tako lahko še vedno odšteli tudi več kot 4 evre, tudi za minuto dohodnega klica vam bodo lahko zaračunali podobno vsoto, medtem ko boste za poslano kratko sporočilo plačevali vse do 70 centov. Posebej zasoljena je lahko cena prenosa podatkov, saj 1 MB (odpiranje povprečne spletne strani) stane tudi več kot 10 evrov. Pri tem ni nujno, da je uporaba storitev v bolj oddaljenih državah dražja, največ pa boste plačali za uporabo mobilnega telefona na ladjah in v letalih – seveda, ko ne boste povezani na klasično zemeljsko omrežje mobilne telefonije.

Slovenski operaterji dolgo niso ponudili oprijemljive možnosti za zmanjšanje stroška uporabe mobilnega telefona v tujini, ta praksa se zdaj nadaljuje v omrežjih izven Evropske unije.  Res je, lahko dokupite posebne opcije, v katere je vključena določena količina klicev ali poslanih sporočil, tudi za prenos podatkov obstaja nekaj možnosti predhodnega zakupa količin. »V veliki večini primerov so te opcije še vedno sorazmerno drage, hkrati pa se izplačajo le v primeru, ko dejansko porabite skoraj vse količine«, ocenjuje Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Šele lani poleti, še več pa letos pred začetkom sezone smo dobili cenovno bolj privlačne možnosti, pri katerih pa je vendarle treba biti pazljiv. Zveza potrošnikov Slovenije opozarja zlasti na Telekomovo zavajanje, saj v opcijo vključen 1 GB podatkov za en mesec uporabe v hrvaškem omrežju Hrvatski Telekom oglašujejo kot »Neomejen dostop do mobilnega interneta«. Poleg tega je pri Simobilovi opciji EU Nemejeno treba vedeti, da boste ceno 2,9 evra plačali takoj, ko boste opravili prvo storitev v tujini, kar pomeni, da je opcija manj primerna za tiste, ki bodo telefon le redko uporabljali.

»Posamezne opcije so lahko zelo primerne za uporabnike, ki v tujini ne želijo bistveno spreminjati načina uporabe telefona, predvsem v Evropski uniji pa so cene klicev in poslanih sporočil tako ugodne, da opcij morda sploh ne boste rabili, saj ob zmerni uporabi račun ne bi smel biti previsok«, ocenjuje Boštjan Okorn in poudarja, da to, seveda, ne velja, če nameravate v tujini prenašati podatke kar prek mobilnega omrežja. »V tem primeru je odločitev za zakupljene količine edino pametna, saj omogoča preprosto nadzorovanje stroškov porabe.« Priporočamo pa, da v primeru, ko je opcija vezana zgolj na enega operaterja v državi, tega izberete ročno, saj boste sicer ob (samodejnem) prehodu na drugega za prenos podatkov plačevali po količini, kar bo naneslo  bistveno več – a po določilih evrotarife vendarle nikoli več kot 61 evrov.

Predvsem za potovanja izven Evropske unije Zveza potrošnikov Slovenije podaja nekaj nasvetov za pametno (gospodarno) uporabo mobilnika v tujini:

·        Pred odhodom se pozanimajte, kakšne so cene v državi, kamor potujete.
·        V tujini opravljajte kratke in nujne klice in ne pretiravajte s kratkimi sporočili.
·        Izključite prenos podatkov in morebitne urnike posodabljanja ali osveževanja podatkov.
·        Za pregledovanje elektronske pošte in brskanje po spletu uporabite omrežja Wi-Fi.
·        Brez zakupljenega prenosa podatkov še zlasti ne uporabljajte mobilnih omrežij za prenos glasbe ali videa.
·        Poskrbite za varnost; telefona ne nosite na plažo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.