Zlizane gume niso za zimo, zamenjaj jih

Low angle view to car tires.
Foto: LeManna iz iStock

Hladnejši meseci pomenijo menjavo pnevmatik. Zakon o varnosti cestnega prometa določa, da morajo imeti vsa vozila v času od 15. novembra do 15. marca zimsko opremo. Med opremo spadajo tudi zimske pnevmatike ali letne pnevmatike s primernimi lastnostmi. Poleg zakonsko določene menjave je pnevmatike pametno zamenjati tudi zaradi njihove obrabljenosti ali starosti. Kako vemo, kdaj je potrebno zamenjati gume in s katerimi? Na koncu izveš tudi kakšne kazni oziroma globe te čakajo, če se na zimske razmere ne boš pripravil primerno.

Kdaj zamenjati pnevmatike?

Kot smo omenili v uvodu, nam to delno določa Zakon o varnosti cestnega prometa. Ta enostavno zahteva, da morajo biti petnajstega novembra nameščene zimske gume z vsaj trimilimetrsko globino profila ali letne pnevmatike z enako globino profila in snežnimi verigami za pogonska kolesa. V primeru, da vozilo s tem ne bo opremljeno, se lahko pričakuje visoka globa, prepoved vožnje in prometna nesreča.

Poleg zakonsko določene menjave pnevmatik za letni čas in razmere, je potrebno pnevmatike redno preverjati. Zagotoviti želimo njihovo optimalno delovanje in posledično zagotavljanje varnosti za vse udeležence v prometu. Na katere lastnosti pnevmatik bodimo pozorni pri menjavi?

  • Obrabljenost pnevmatike zaradi dolgotrajne rabe
  • Izmera globine profila (minimalni profil pri letnih znaša 1,6 mm, pri zimskih pa 3 mm)
  • Vidne poškodbe na pnevmatiki (zareze, mehurji)

Zakaj je nujno imeti prave pnevmatike?

Pnevmatike vplivajo na precej dejavnikov v cestnem prometu, vse od varnosti do vpliva na okolje. Čeprav imamo lahko na nekaj dejavnikov sami veliko vpliva, še predvsem pri sami izbiri pnevmatike, na marsikatere vseeno težko vplivamo. Pnevmatike visoke kakovosti prinašajo boljši oprijem podlage, manjšo porabo goriva, skrajšano zavorno pot, boljšo vodljivost vozila ter posledične dejavnike, kot sta večji prihranek denarja in izboljšane varnostne razmere v cestnem prometu.

Kakšne globe me čakajo zaradi nepravilne opreme v zimskem času?

Policija bo najverjetneje tudi letos izvajala poostren nadzor v zimskem času in preverjala pravilno opremljenost vozil in stanje na cestah. Preverili smo, katere globe oziroma kazni so najpogosteje dodeljene voznikom v zimskem času. Najvišja kazen je vsekakor zaporna kazen v primeru prometne nesreče s smrtnim izidom, a tega na spodnjem seznamu ne boš našel. Pri spodaj omenjenih globah gre za pripravo ali bolj ne-pripravo vozila in opreme na zimske razmere.

40 evrov globe vozniku, ki na svojem vozilu nima ustrezne zimske opreme ali je ne uporablja pravilno. 200 evrov globe vozniku, ki iz svojega vozila ne očisti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko padale z njega. 300 evrov globe vozniku, ki v zimskih razmerah ne upošteva prometne signalizacije za zimske razmere. 500 evrov globe in 5 kazenskih točk vozniku z vozilom, ki nima predpisane opreme in se zaradi tega ustavi ter na cesti ovira promet.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekOutfit7 med največjimi zmagovalci nagrad AppGallery
Naslednji članekSomrak saga, obletnica bleščečih krvosesov
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.