Somrak saga, obletnica bleščečih krvosesov

V novembru obeležujemo obletnico izidov filmo v sagi Somrak
V novembru obeležujemo obletnico izidov filmo v sagi Somrak Foto: on imdb

Preden nas je EL James na straneh in ekranih pozdravila s 50 odtenki slabe erotike, so popularni kulturi vladali razvodeneli približki bitij noči. Mineva desetletje od filmskega zaključka sage Somrak in štirinajst let od premiere prvega dela serije.

Književni in filmski fenomen

Somrak, Mlada luna, Mrk in Jutranja zarja, prvi štirje fantazijski romani Stephenie Meyer, so izhajali med letoma 2005 in 2008. Zgodba o smrtnici Belli, ki se zaljubi v Edwarda, sijočega vampirja z moralnimi zadržki, je hitro osvojila trg in utrla pot še ekranizaciji. Filmi so nastajali v režiji Catherine Hardwicke, Chrisa Weitza, Davida Slada in Billa Condona. Scenarije je prispevala Melissa Rosenberg.

Zlata doba podočnjakov

Priljubljenost knjig se je z istoimensko filmsko adaptacijo prvega romana leta 2008 le še stopnjevala. S franšizo so se pod žarometi znašli predvsem Robert Pattinson, Kristen Stewart in Taylor Lautner v vlogah Edwarda, Belle in volkodlaka brez majice Jacoba. V naslednjih letih smo lahko na velikih ekranih gledali še Mlado luno, Mrk in Jutranjo zarjo v dveh delih. Zaključek sage smo dočakali novembra 2012. Ne le, da je bil drugi del Jutranje zarje šesti najbolj gledan film leta – vseh pet filmov je v dobičkih preseglo tri milijarde.

Igralci iz Somraka so po toliko letih še vedno tesno povezani s franšizo
Igralci iz Somraka so po toliko letih še vedno tesno povezani s franšizo Foto: on imdb

Kje si bila, loca?

Bella bistroumno razkrinka Edwarda po zgledu Rdeče kapice. Volčji fantje so tako vroči, da se jim ne splača oblačiti in Bellina hči je tako nečloveško lepa, da je za prikaz dojenčka potreben CGI. Med posrečenosti, ki so se vtisnile v spomin gledalcev, sodijo predvsem izjave. »Mojo hčer si poimenoval po pošasti Loch Ness!?«, v zadnjem delu vpije Edwardova »personalizirana znamka heroina«.

Somraka še ni konec

Ob desetletnici izida prve knjige jo je Meyerjeva poustvarila tako, da je protagonistoma zamenjala spola, leta 2020 pa se je seriji pridružil še šesti roman Polnočno sonce, v katerem je dogajanje Somraka podano z Edwardove perspektive. Istega leta je napovedala dve novi nadaljevanji, ki naj bi sledili izidu izvirnega romana.

Paramore: Decode [OFFICIAL VIDEO]

Prejšnji članekZlizane gume niso za zimo, zamenjaj jih
Naslednji članekSvetovno prvenstvo 2022 ali zakaj bi ga morali bojkotirati?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.