Budimpešta: Mesto mostov, vodnih užitkov in dobre hrane

Budapest city skyline and Danube river photo, Hungary travel photo
Foto: arcady_31 iz iStock

Budimpešta je pri Slovencih zelo priljubljena: ni daleč, do tja lahko hitro pridemo z avtom, saj je celo pot avtocesta ali celo z vlakom, cene so za prestolnico dokaj ugodne, ponudba namestitev pa zelo raznolika. Sicer pa je mesto znano po številnih aktivnostih za vse generacije, raznoliki kulturni dediščini, dobri hrani in bogatem nočnem življenju. Je tudi mesto, kamor se zlahka vračaš večkrat, saj vedno odkriješ kaj novega.

Budim in Pešto povezujejo številni mostovi

Dvomilijonska madžarska prestolnica se razlega ob bregovih Donave. Ob njenem desnem bregu je nastalo nekdanje samostojno mesto Budim ali Buda, severno od njega pa Stari Budim ali Obuda. Ob levem bregu reke se nahaja Pešta. Na Donavi je nastalo par otokov, najbolj znan je Margaretin, ki nosi ime po hčeri Bele IV., ki je živela v otoškem dominikanskem samostanu. Danes je to priljubljeno rekreacijsko središče.

Budim in Pešto povezujejo preko Donave številni mostovi. Med drugo svetovno vojno so bili vsi porušeni in pozneje obnovljeni. Najstarejši je Szechenyjev verižni most, ki je simbol mesta. Oglejte si ga tudi zvečer, ko je v soju razsvetljave najlepši. Drugi je Elizabetin, ki nosi ime po ženi Franca Jožefa. Tretji, Margaretin, se odcepi na južni konec Margaretinega otoka. Na severni konec Margaretinega otoka pa se odcepi četrti most, Arpadov. Naj omenim, da smo ravno na Margaretinem doživeli nenavaden prizor. Na semaforju se je prikazala rdeča in ker na mostu ni bilo običajne gneče, sem želela most fotografirati, ko je skozi rdečo luč naenkrat pridrvela formula. Tudi to je del Budimpešte in ni nič nenavadnega.

Mesto vodnih užitkov

Budimpešta je bila že od nekdaj znana po termalnih kopališčih. Domačini so se v vročih vrelcih radi namakali že v rimskih časih, kopališča pa so zgradili Otomani. Od nekdaj številnih so danes največja in najpomembnejša Kiraly, Lukacs, Rudas, Gellert in Szechenyi. Turisti imajo najraje zadnje tri. Szechenyi, ki se nahaja v mestnem parku, blizu Trga junakov, ima ogromen kompleks pokritih in zunanjih termalnih bazenov. Na njegovem notranjem dvorišču se razteza plavalni bazen in dva bazena s termalno vodo, ki sta odprta tudi pozimi. Od tu izvirajo fotografije šahistov, ki se namakajo v vroči vodi in premikajo figure po šahovnicah. Za najimenitnejše veljajo zaradi otomanske arhitekture in orientalskega vzdušja terme Rudas, ki so stare več kot 400 let. Vse do leta 2006 so se tu smeli kopati le moški. Danes je odprto ob določenih urah le za ženske, ob določenih le za moške in ob določenih za oboje. Vse terme imajo tudi savne in ponujajo razne masaže. Naj omenim, da se na obrobju mesta nahaja tudi velik in moderen bazenski kompleks z enim največjih vodnih parkov v Evropi. Cene vseh term so precej visoke. Nekatere turistične kartice za obisk mesta že vključujejo tudi kopanje v enih izmed term, kar je za večino obiskovalcev najugodnejše.

Kaj si ogledati

V predelu Buda smo se najprej povzpeli na grajski hrib, ki je od leta 1987 pod zaščito UNESCA. Budimski grad je zgradil Sigismund Luksemburški, pozneje ga je povečal Matija Korvin, baročno podobo pa mu je dala Marija Terezija. V bližini smo si oglejte še ogromno in res lepo Matijevo cerkev, v kateri so v preteklosti kronali madžarske kralje ter zraven nje Ribiško trdnjavo, ki je dobila ime po cehu ribičev, ki so v srednjem veku branili mestno obzidje, in po bližnji ribji tržnici.

Za lep razgled na mesto smo se povzpeli do Citadele na Gellertovem hribu. Na mestu nekdanje zvezdarne je nastala v letih 1848–1849 trdnjava z namenom, da bi lažje blažili nemire po porazu Madžarov v boju za neodvisnost. Za zidovi trdnjave se danes namesto topov nahaja vinska klet, restavracija in hotel. Krasi ga velik spomenik svobode v spomin na sovjetske vojake, ki so mesto osvobodili, danes je preimenovan v spomenik neodvisnosti. Razgled je še posebej lep zvečer, ko mesto zažari v soju luči. Če se boste odpravili do hriba peš, lahko opazujete razkošna bivališča premožnih domačinov.

Na peštanski strani smo se najprej ustavili pred parlamentom, zgrajenim v novogotskem slogu, ki velja za največjo stavbo v državi s kar 691 sobanami. Ob zgraditvi je bil največji parlament na svetu. Ob določenih urah je možen tudi ogled notranjosti. Lahko si ogledate še neorenesančno cerkev sv. Štefana, največjo cerkev v mestu, in Državno opero. Največja zanimivost tega dela mesta je Trg junakov, ki je nastal konec 19. stoletja ob tisočletnici prihoda Madžarov v Panonsko nižino. Sredi trga je visok steber s kipom nadangela Gabrijela in kipi madžarskih plemenskih knezov ob vznožju. V polkrožnih kolonadah so kipi pomembnih madžarskih kraljev, sedmograških knezov in borcev za svobodo. V bližini je mestni park, obsežen živalski vrt, cirkus in zabaviščni park.

Mesto, če se le da, prepešačite. Na ta način ga lahko doživite najbolj pristno in znamenitosti odkrivate eno za drugo. Naj omenim še judovsko četrt, ki je največja v Evropi. Ne izpustite velike sinagoge z zanimivo fasado z orientalskim okrasjem, največje v Evropi in druge največje na svetu. V njej se nahaja tudi muzej starodavnih židovskih ritualnih predmetov in srhljiva razstava o madžarskem holokavstu. Območje za sinagogo so leta 1944 preuredili v ograjen židovski geto.

Zanimiva tržnica in kulinarika

Ko boste pohajkovali po znameniti nakupovalni ulici Vaci ut, na njenem južnem koncu ne smete izpustiti slikovite pokrite tržnice. Za njo si vzemite dovolj časa, saj vas bo gotovo posrkala vase in vas ne bo izpustila kar tako. V pritličju so v glavnem stojnice s sadjem, z zelenjavo, z madžarskimi salamami, s klobasami, s siri, s kruhom, s pecivom in z drugo hrano. Ne izpustite stojnice z ogromno vrstami zavitkov (po madžarsko retes), še posebej dobro pripravljajo makovo-bučne. V prvem nadstropju pa so bolj stojnice s spominki, z izdelki lokalnih obrti. V posebnem delu, kjer je navadno največja gneča, si lahko privoščite znamenite madžarske klobase in druge mesne jedi ter palačinke, ki jih Madžari prav tako radi pripravljajo. Vzemite dovolj veliko spominsko kartico za fotoaparat, ker boste naredili veliko posnetkov.

Madžarska kulinarika

Če boste po potepanju po mestu naleteli na kakšne stojnice, se obvezno ustavite. Posebnost Madžarske so namreč številne kulinarične prireditve, kjer lahko na najlepši način poskusite tipično madžarsko hrano. Pozabite na hamburgerje in McDonald’s, preprosto je tega škoda. Sicer pa se poceni in dobro je v nakupovalnih središčih, ki imajo posebne prostore namenjene hitri prehrani, od domače madžarske do italijanske, kitajske itd. Sam izbereš, kar želiš, to ti stehtajo, plačaš, se usedeš in ješ. Pribor je večinoma plastičen. Mi smo na ta način v glavnem poskušali madžarsko hrano, od krompirja na sto in en način do golažev, mesa, omak in nismo bili nikoli razočarani.

Ksenija Gider

Dopisi k fotografijam:

01 – Obvezno preizkusite kakšne stare terme

02 – Trg junakov

03 – Povzpnite se do grajskega griča

04 – Na drugačen način lahko mesto spoznate z reke, po Donavi pluje veliko turističnih ladij

05 – Szechenyjev verižni most

06 – Obiščite stojnice s hrano in poskusite lokalne specialitete

07 – Elizabetin most

08 – Matjaževa cerkev

09 – Slikovit prizor s tržnice

10 – Madžari radi pripravljajo hitro hrano v posebnih prenosnih pečeh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.