IBIZA – ROJSTNI KRAJ KLUBSKE KULTURE

Za večino Ibiza pomeni kraj neskončnih zabav, kjer čas ne obstaja. Kraj, kjer se življenje odvija ob ležernih zvokih glasbe na plažah ter elektronskih ritmih v nešteto barih in klubih.

Ibiza je kljub svoji majhnosti izredno raznolika in privlačna. Belina ibiške arhitekture, eksotična atmosfera glavnega mesta Eivisse, čudovite peščene plaže, nasadi figovcev, mandljevcev, vinske trte, dišavnic ter starih oljk so pravzaprav prava podoba Ibize. Za večino pa Ibiza pomeni kraj neskončnih zabav, kjer čas ne obstaja. Kraj, kjer se življenje odvija ob ležernih zvokih glasbe na plažah ter elektronskih ritmih v nešteto barih in klubih.

Leta 1956  je bilo na otoku le 12 avtomobilov, v letu 1960 pa so začeli prvi hipiji iz centralne Evrope raziskovati idilične plaže. Danes na otoku prebiva 120 tisoč domačinov, medtem ko število obiskovalcev krepko presega 4 milijone na leto. Kaj je tako magičnega na otoku, da privabi vsako leto toliko obiskovalcev? Glavnina turistov zagotovo prihaja zaradi zabave, nezanemarljiv del obiskovalcev pa prihaja tudi zaradi drugih lepot, ki jih otok ponuja.

Nekateri pridejo zaradi zgodovinskih znamenitosti, kot je Dalt Vila (stari del glavnega mesta Eivissa), ograjen z obzidjem, ki je danes pod zaščito UNESCA, drugi zaradi največje ohranjene punske nekropole, stare feničanske naselbine, muzejev, galerij, jam z ohranjenimi fosili, naravnih parkov. Nekatere privlači gastronomska ponudba, od maroške do indijske kuhinje, kakor tudi domače specialitete. Druge privlači nakupovalna ponudba z izdelki domače obrti kot tudi ponudba najnovejših mednarodnih znamk. Znani so Hippy Marketi, na katerih najdeš vse mogoče izdelke po zelo ugodnih cenah. Na voljo je veliko športnih aktivnosti, kot so potapljanje, jadranje, surfanje, kiting, kolesarjenje, trekingi po otoku, golf, jahanje, … Otok je obdan z 200 kilometri obale, na kateri se razprostira kar 54 plaž, med katerimi je vsaj 15 prečudovitih (najlepše plaže: Cala es Figueral, Cala de Boix, Cala Llonga, Cala Moli, Cala Vedella, Cala d’Hort, Cala Bassa, Cala Tarida, …). Ogromno je kulturnih prireditev in festivalov skozi vse leto, kot na primer Ibiza Jazz festival, Ibiza Rocks festival, Ibiza medieval festival. Da na Ibizo zahajajo različni obiskovalci, so dokaz družine z otroci, ki so najraje v mestu Es Canar ter drugje v bližini mesta Santa Eulalia. Kakšno vrsto ljudi srečuješ na otoku, je odvisno predvsem od lokacije in vašega zanimanja, saj Ibiza resnično ponuja za vsakega nekaj. Največ obiskovalcev pa tja nedvomno zahaja zaradi party scene, po kateri nosi Ibiza svoj sloves.

Mesta in diskoteke

Playa de’n Bossa, Talamanca in Figuertas predstavljajo najbolj živahne kraje na Ibizi. Značilne so kilometre dolge peščene plaže s finim, belim peskom v neposredni bližini mesta Ibiza. Talamanca je zaliv, kjer je v bližini znamenita diskoteka Pacha. V smeri San Rafael sta veliki diskoteki Amnesia in Privilege, ki sta oddaljeni od centra mesta 5 oziroma 7 kilometrov. Figuertas je od mesta Ibiza oddaljen le 1 kilometer, obiskovalcem ponuja dva peščena zaliva in prijetno promenado. Santa Eulalia je z 10 tisoč prebivalci tretje največje mesto na Ibizi. V bližini se nahaja precejšen del lepših plaž na otoku. Bahia de San Antonio je drugo največje mesto, ki se je razvilo v center turističnih dejavnosti. Tu so številne trgovine, kavarne, bari in dve znani diskoteki.

Rojstni kraj rava, rojstni kraj klubske scene, Ibiza je danes dom nekaterih najboljših klubov na svetu. Ni presenetljivo, da je leta 2007 mednarodni »Dance music awards« uvrstil 3 tamkajšnje diskoteke med prvih pet na svetu. Nagrade so prejele: Amnesia, Pacha in Space. In prav takšna kolekcija najatraktivnejših klubov vas ne more pustiti ravnodušnih. Vsako poletje od konca meseca maja do začetka oktobra se na otoku zvrstijo številni nepozabni žuri. Ti žuri pa so vse prej kot poceni. Vstopnine se namreč gibljejo od 15 evrov vse do 80 evrov, cene pijač pa med 8 in 25 evri. Pacha, ki je že nekaj desetletij srce ibiške scene, predvsem gosti house, Amnesia trance, Space techno, El Divino house, ostale diskoteke pa nekoliko prilagajajo dogajanja.

Amnesia (www.amnesia.es) se nahaja pet kilometrov od glavnega mesta po cesti proti San Rafaelu. Ogromna diskoteka, opremljena z mogočnim light systemom. Potem imamo Es Paradis (www.esparadis.com), ki je številka 1 v mestu San Antoni. Nato je tu Pacha (www.pacha.com), ki osvaja že vse od leta 1973. Dovolj majhna, da je še intimna, in dovolj velika, da sprejme vse navdušence. Čudovita oprema, veliko glavno plesišče, kjer obiskovalce razmigajo sama velika imena, manjši floor s house ali hip hop kombinacijo, funky floor ter teresa za ohlajanje, prostorne toalete, kjer lahko celo posediš in si kupiš liziko Chupa Chups. Premore 15 barov in več različnih plesišč, katera lahko zapolni 3 tisoč ljudi. Klub, kjer se vsako leto zvrstijo najboljši house Dj-i na svetu. Letošnji rezidenti so bili: David Guetta, Pete Tong, Erick Morillo, David Morares, Swedish House Mafia, … Gostili so tudi druge goste, kot sta Fatboy Slim in Armand Van Helden. Pacha klubi so že v vseh pomembnih državah, danes je po svetu že več kot 70 diskotek Pacha. Privilege (www.privilegeibiza.com) se nahaja še 2 kilometra naprej od Amnesie in naj bi bila med večjimi na svetu. Premore 20 barov ter notranji bazen in ima kapaciteto za 10 tisoč ljudi. Space (www.spaceibiza.com) se nahaja v žurerskem predelu Platja d’en Bossa in ima kapaciteto do 12 tisoč ljudi. El divino (www.eldivino-ibiza.com) ima krasen razgled na glavno mesto. Govori se, da je tudi ta prostor pod svoje okrilje prevzela Pacha in da ga bo preimenovala v Lio. Potem so še Eden in DC-10 ter nekateri novi igralci: Blue Marlin, Sankeys, Ushuaia in La Plage. Predvsem beach hotel Ushuaia je letos zelo presenetil; gostili so namreč številne eminentne goste, ko so: Usher, David Guetta, Luciano, Swedish House Mafia, Sasha, Pete Tong, Carl Cox, Tiesto, Danny Tenaglia, Superbeach, The Human League, Moby, …

Party scena na Ibizi je res impresivna, samo v tednu dni se v peščici ibiških klubov zvrstijo vsa imena, ki nekaj pomenijo na tej sceni. To se odvija že desetletja in nič ne kaže, da bi Ibiza izgubljala svojo pomembno party vlogo in vpliv, prej nasprotno, mislim, da jo celo izboljšuje in povečuje. Najpomembnejše in tisto, kar najbolj pritegne, je sproščenost, neobremenjenost in prijaznost domačinov, ki jih začuda to dogajanje sploh nič ne moti. Ibiza je nedvomno »must see« destinacija za vsakega, ki se mu po žilah pretaka elektronika. Je nekaj, kar mora doživeti vsak, ki mu je všeč ta scena. Enostavno zato, ker je doživetje, ker je na kupu toliko »zvezd« in ker je to danes praktično že naša kultura. Tako noro dobrih, fantastičnih nastopov, skoncentriranih na enem mestu, ne boste našli nikjer drugje na svetu.

 

www.ibizaholidays.com, www.ibiza-spotlight.com, www.internationalmusicsummit.com, www.ushuaiabeachhotel.com, www.bluemarlinibiza.com

 

Darin Geržina

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.