Krakov, turistični dragulj, ki ga je »obrusila« bogata zgodovina

St. Mary's church and Cloth's Hall on Market Square of Krakow, Poland
Foto: EunikaSopotnicka iz iStock

Eno izmed največjih in najstarejših poljskih mest leži v pokrajini Malopoljska vojvodina na jugu države. Krakov šteje nekaj čez milijon prebivalcev, skozi mestno središče pod grajskim hribom Wawel pa se vije reka Visla, v kateri odsevajo podobe številnih
Mesto, katerega začetki ustanovitve segajo v 7. stoletje, je leta 1038 postalo prestolnica poljske države in ta naziv obdržalo vse do konca 16. stoletja, vseskozi pa je igralo pomembno vlogo pri političnem, gospodarskem, družbenem in umetniškem razvoju države.

Stari del mesta
Za popotnike je eden najprivlačnejših predelov Krakova staro mestno jedro, kjer se nahaja velika večina turističnih znamenitosti, ki so jim med drugo svetovno vojno na srečo uničujoči napadi nemške vojske prizanesli. Leto 1978 je postalo za Krakovčane prelomno, saj jih je UNESCO uvrstil na svoj seznam zaščite svetovne kulturne dediščine. Ob koncu osemdesetih let 20. stoletja so Krakov začeli intenzivno obnavljati, zato je danes na ogled veliko arhitekturnih posebnosti, ki dajejo prijeten občutek mešanja starih, tradicionalnih običajev in modernega načina življenja. Tako boste tu našli ogromno kulturnih institucij (muzejev, cerkva, galerij …), temu pa so se pridružile še restavracije, trgovine in lokali, ki so se v zadnjih dveh desetletjih namnožili kot gobe po dežju, vendar pa so s tem staremu delu Krakova vdihnili novo, pestrejše in živahnejše življenje. Ulice so razporejene v obliki mreže, najpomembnejše poti pa vodijo do obsežnega Rynek Glownyja, za nekatere ljudi tudi najlepšega trga na svetu. Dolgo časa je bil oz. je še vedno ta glavni trg nekakšno »družbeno srce« mesta, saj se tukaj odvijajo različni festivali, javna zborovanja in prireditve, hkrati pa je to prostor za srečevanja tako mladih kot starejših prebivalcev, za sproščeno posedanje na soncu ter opazovanje krakovskega utripa življenja, polnega uličnih umetnikov, prodajalcev rož, glasbenikov … V Ljubljani to »nalogo« opravlja Prešernov trg, tam pa namesto slovenskega največjega pesnika stoji kip Adama Mickiewiczija, ki je s svojimi pesmimi očaral mnogo poljskih deklet. Svoje najdražje lahko obdarite z lokalno posebnostjo – jantarjevo ogrlico, ki jih prodajajo v Sukennicah, veličastni zgradbi iz 16. stoletja, ki ima še vedno vlogo tržnice (tu boste našli predvsem oblačila, nakit, spominke …).
Zato vam priporočamo, da za kakšno urico ali dve pozabite na zemljevid in se prepustite toku srednjeveških ulic, če pa ste slučajno v »geografski« dilemi, se ne bojte vprašati mimoidočega za nasvet, saj so Krakovčani znani kot zelo prijazni in ustrežljivi ljudje, hkrati pa boste tako vzpostavili pristen stik z domačini ter doživeli zanimivo izkušnjo več.

Kazimierz
Zelo zanimiv je tudi ogled židovskega predela Krakova, imenovanega Kazimierz, ki je pravo nasprotje centru mesta. Zdi se namreč kot nekakšno potovanje v preteklost – tukaj stojijo nizke lesene hiše, z odpadajočim ometom, prepletene v labirint ulic, obdane z mnogimi sinagogami in pokopališči ter zakajenimi starimi gostilnami, ki dajejo občutek sveta iz predvojnega obdobja. Za razliko od ostalega dela Krakova so nacisti med 2. svetovno vojno večino tega »mesta v mestu« uničili, veliko tukajšnjih židovskih prebivalcev pa odpeljali v koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau, oddaljeno le uro vožnje stran. Po teh dogodkih je bil posnet tudi film Schindlerjev seznam, pod katerega se je podpisal priznani ameriški režiser Steven Spielberg.
Vendar pa se stvari tudi tukaj premikajo v pozitivno smer, saj so že vidne nekatere spremembe – začeli so obnavljati židovsko in krščansko kulturno dediščino, svoje pa dodajo še restavracije z okusnimi židovskimi specialitetami in alternativni umetniški lokali na glavni ulici Szeroka.

Študentsko življenje
Krakov lahko na nek način primerjamo z našo prestolnico, saj je Jagiellonska univerza najstarejša na Poljskem, v mestu pa študira približno sto tisoč študentov, kar je še posebej vidno, če se odpravite raziskovat nočno življenje. Tako se mesto v večernih urah, ko se galerije in muzeji zaprejo, prelevi v pravo »žurersko meko«. Poljska je znana po svojih odlično zvarjenih oz. pripravljenih opojnih substancah, ki se kažejo predvsem v obliki okusnih hmeljevih napitkov in vodk različnih okusov, poleg tega pa so cene v primerjavi z našimi nižje (pivo v lokalu stane približno 1,5 evra, za pol litra vodke boste odšteli okoli 6 evrskih kovancev). Kot zanimivost si velja zapomniti, da je v starem mestnem jedru največ lokalov na kvadratni meter na svetu, tako da se lahko pripravite na zelo pestra, in predvsem tekoča »popotovanja« od enega do drugega točilnega pulta. Zagotovo vas bo poplava nočnih klubov premamila, da boste poiskali vašim ušesom in očem najbolj prijetno plesišče in se pozibavali v glasbenih ritmih vse do jutranjih ur, ko si boste na poti do vašega »poljskega doma« lahko privoščili katero izmed svetovnih kulinaričnih dobrot, saj boste našli skorajda vse, od japonskega sušija do mehiške tortilje.

Več predvsem nadvse uporabnih in aktualnih informacij o tem živahnem in zabavnem mestu pa dobite na spletni strani www.inyourpocket.com.

Do widzenia!
Matej Molek

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.