Kaj imajo skupnega dinozavri, morski psi, tobogani in dirkalni avtomobilčki?

Dinosaur Tyrannosaurus Rex On Top Of Mountain Rock
Foto: chaiyapruek2520 iz iStock

V bližini priljubljenega italijanskega letovišča Lignano Sabbiadoro, ki se nahaja med Trstom in Benetkami, lahko v poletnih mesecih obiščete tematski zabaviščni park Guliverlandija, eden prvih v tem delu Italije. Odprt je od leta 2000 in na 40.000 m2 ponu

Različni deli parka nudijo različna zadovoljstva
Italija je znana po bogati ponudbi tematskih parkov, ki pa se med sabo zelo razlikujejo. Nekateri so vodni, drugi adrenalinski, v tretjih spoznavamo določene zanimivosti itd. V njih se poučne teme prepletajo z zabavo, privlačnimi vizualnimi učinki in moderno medijsko tehnologijo ter s tem doživljajo v zadnjem času velik razcvet. Če se boste v park odpravili zato, ker želite (po)doživeti Gardaland, ste na napačnem naslovu. Guliverlandija je razdeljena v časovnem in prostorskem smislu na več delov. Tako lahko doživite morsko dno, se povzpnete v višave, se vrnete v svet dinozavrov, Majev, srednjega veka itd.

Od metuljev do morskih psov in delfinov
Tik ob vhodu se nahaja Hiša oziroma muzej metuljev, kjer boste na zabaven in ne preobsežen način izvedeli vse o metuljih iz celega sveta, katere vrste poznamo, kateri so največji primeri, v katerem delu sveta so določene vrste najbolj razširjene itd. Glede metuljev predlagam, da si ogledate akvarij, ki je ena največjih atrakcij parka. Ljubitelji morskega dna so tam deležni prav posebnega sprehoda skozi tunel poln morskih psov. Občudujemo in spoznamo pa lahko tudi jegulje, skate, želve, piranje in številne živobarvne tropske ribice. V bližini akvarija se nahaja cirkuška arena Gully z več predstavami čez dan. Pred areno imajo prav tako večkrat čez dan predstave z delfini in morskimi levi, ki pokažejo, kako se znajo igrati z žogo, plesati z obroči itd.
V »poučnem« delu parka, v bližini akvarija, se nahaja še t. i. Dolina dinozavrov, kjer spoznamo, katere predstavnike te že davno izginule živalske vrste poznamo, njihove glavne značilnosti, kje so živeli. V bližini tega, in sicer na vožnji z mini vlakom z družinskimi vagoni, spoznamo kulturo Majev. Poseben del parka pa je namenjen miniaturnim zanimivostim iz vsega sveta. Mimo Dežele vulkanskih izbruhov, ki je povezano z dinozavri, se lahko peljemo po »divji reki« s čolni.

Zabavni del parka
Del parka je namenjen le zabavi, tako za mlade kot »stare«. Tam lahko dirkamo in tekmujemo v vožnji z mini terenskimi vozili ali pa z mini dirkalniki, seveda ločeno od steze za otroke. Dirkalno stezo obkrožajo številne svetovne kulturne znamenitosti, od pariškega Eiflovega stolpa do stolpa s Pizi, Tadž Mahala itd. Podate se lahko tudi na vožnjo z vlakom, ki je namenjena morda res malce mlajšim, saj poleg ovinkov ne nudi posebnega adrenalina. V Srednjeveških igrah se lahko sprehajamo med sicer gumijastimi srednjeveškimi orožji in bojevniki. Čeprav so gumijasti, so kljub temu težki in veliki ter se jim je zabavno izmikati.
V zabavnem delu parka se nahajajo tudi različni tobogani. Po nekaterih se pelješ z mini čolni, posebno doživetje pa so Niagarski slapovi. Zabavno je lahko tudi streljanje z žogicami. Ker je deževalo, smo se zatekli v ta prostor in ugotovili, da že nekaj časa sije sonce, medtem ko smo streljali z žogicami in streljali …
Posebnost parka je Panoramski stolp, visok kar 60 metrov, ki omogoča veličasten pogled na Lignano in italijansko obalo. Z manjšega stolpa, v bistvu s trdnjave, pa lahko doživite pobeg s prostim padom.
Za konec ali okrepčilo se lahko ustavite in okrepčate v samopostrežni Zmajevi restavraciji.

Lignano, kraj sonca in zabave
Lignanski polotok obkroža z ene strani Jadransko morje, z druge pa izliv reke Tagliamento in Maranske lagune. Znan je po dolgi peščeni plaži z drobnim peskom, številnih restavracijah, barih, trgovinah, športnih objektih, temah, raznovrstni ponudbi hotelov in apartmajev. Plaže in morje se kljub velikim gnečam v času poletne sezone lahko pohvalijo z Modro zastavo. Kraj je v preteklosti vzljubil in se rad vračal Ernest Hemingway, zato ga nekateri imenujejo italijanska Florida.
Od Ljubljane je oddaljen ca. 200 km. V neposredni bližini se nahaja še vodni park Aquasplash.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.