Mesto, ki leži kar na dveh kontinentih

oludeniz beach and lagoon Turkey
Foto: Olena_Rublenko iz iStock

Carigrad preseneti obiskovalce s sožitjem sodobnega načina življenja ter bogate, več kot 2600 let dolge zgodovine in kulturne dediščine.

Tu se srečata Evropa in Azija, tradicija in sodobnost. Nad mestom se v nebo dviga na stotine minaretov, po njegovih ulicah so nekoč korakali križarji in janičarji, v razkošnih palačah pa so se kopali v izobilju mogočni sultani. Hkrati je moderno mesto s številnimi najsodobnejšimi nakupovalnimi centri.

Evropsko ali azijsko mesto?
Carigrad (zgodovinsko Bizanc in Konstantinopel, danes turško Istanbul) je največje mesto v Turčiji in tudi najpomembnejše gospodarsko in kulturno središče. Leži na severozahodu države ob Bosporski ožini, ki loči Evropo od Azije. Oba dela sta povezana z mostovoma, ki sta hkrati povezava med celinama. Bogazici je dolg 1.074 metrov in je bil odprt leta 1974. Fatih Sultan Mehmed pa je dolg 1.014 metrov in je bil leta 1988 odprt približno pet kilometrov severno od prvega.
Ker leži na obeh straneh ožine, se nahaja na obeh kontinentih, vendar ga večinoma štejemo za evropsko mesto, čeprav je Turčija del Azije. Ima okrog 17 milijonov prebivalcev. Obkroža ga naravno pristanišče Zlati rog.

Kratka zgodovina
V zgodovini je bil Carigrad prestolnica treh imperijev. Rimski cesar Konstantin Veliki je mesto zgradil na mestu grške kolonije Bizanc in ga povzdignil v prestolnico. Po sebi ga je imenoval Konstantinopel. Ko se je leta 476 Rimsko cesarstvo razdelilo na dva dela, je postalo prestolnica vzhodnorimskega oziroma Bizantinskega cesarstva. Leta 1453 so mesto zavzeli muslimanski Otomanski Turki in ga kmalu proglasili za glavno mesto svoje države. Leta 1930 so ga uradno preimenovali v Istanbul.

Mesto številnih zanimivosti
Po eni strani je Carigrad mesto številnih mošej, palač nekdanjih sultanov, bazarjev in živahnega uličnega azijskega dogajanja, po drugi strani pa tudi moderna prestolnica.
Mesto ima številne znamenitosti. Glavna znamenitost mesta je svetovno znana Hagia Sofija ali Aja Sofija (Sveta modrost). Sprva pravoslavna cerkev je bila kasneje spremenjena v mošejo, danes pa se v njej nahaja muzej krščanskih in islamskih simbolov in mozaikov. Blizu se nahaja mošeja sultana Ahmeda, ki je zaradi modre notranjosti dobila ime Modra mošeja. Je edina mošeja v Turčiji, ki jo krasi kar šest minaretov. V neposredni bližini si lahko ogledate še Hipodrom, zgrajen po zgledu rimskega Circa Massima, in čudovito Cisterno, ki leži šest metrov pod površjem.
V palači Topkapi in Dolmabahce boste spoznali življenje turških sultanov. Impozantne sobane, haremi ter zbirke draguljev, porcelana in drugih bogastev vas ne bodo pustili ravnodušnih. Topkapi je dal po osvojitvi mesta postaviti sultan Mehmed II. V razkošnih sobanah so muzejske zbirke orožja, porcelana in mnogih drugih dragocenosti ter številnih relikvij, ki so povezane s prerokom Mohamedom. Poleg bogatih dvoran si oglejte še razkošna dvorišča, paviljone, mošeje, bazene in vodnjake. Palača Dolmabahče je znana po tem, da je v eni izmed sob umrl prvi turški predsednik Kemal Atatürk, oče sodobne Turčije. Legenda pravi, da so se ob trenutku njegove smrti ustavile vse ure v palači in od tedaj, ne glede na to, kdo jih je ustavil, vse kažejo uro 9.05.
Oglejte si še kip Atatürka, ki je simbol nove, moderne ere v turški zgodovini, Pokriti ali Veliki bazar s kar štiri tisoč manjšimi trgovinicami, Yeni džamijo s fontano, ki nosi vseh 99 imen Alaha, stolp Galata, egipčanski obelisk, narejen po naročilu faraona Tutmozisa III. v 16. st. pr. n. št. in številne druge znamenitosti. Če vam dopušča čas, se podajte še na ogled mesta z ladjo oziroma mestnimi parniki.

Poulični utrip
Pravo vzdušje mesta boste začutili na mestnih ulicah. Na eni strani ponuja pravi vzhodnjaški vrvež z gnečo, hrupom, vonjavami, uličnimi prodajalci, čistilci čevljev, tradicionalnimi restavracijami in čajnicami. Na drugi strani se sprehodite po novem delu mesta, Taximu, ki je urejen v evropskem slogu. Tu boste našli trgovine s svetovno znanimi blagovnimi znamkami in moderne restavracije.
V Turčiji se je treba poskusiti tudi v veščini barantanja. Verjetno ne velja zastonj rek, da je Carigrad ena sama tržnica. Kupite lahko vse od tekstila in usnjenih izdelkov do preprog, keramike, nakita in starin. Če ste ljubitelj eksotičnih okusov, je za vas pravi kraj egipčanska tržnica, kjer se vam bo zavrtelo ob vonjavah tisočerih začimb. Leta 2005 so odprli Cevahir, največji nakupovalni center v Evropi in drugi največji na svetu.

Nikar ne glejte na kalorije
Nekateri pravijo, da je treba Turčijo obiskati že zaradi kulinarike. Sodobna turška kuhinja je mešanica tradicionalne turške, arabske, grške in perzijske kuhinje. Za prigrizek poskusite simit, tradicionalni okrogli kruh s sezamom, ki so se mu v zadnjih letih pridružile tudi polnjene različice. Kosila Turki začnejo s predjedjo ali meze. Izbira je pestra, od polnjenih trtnih listov, bureka in cacika (jogurt s kumarami) do posušenih skuš, polnjenih školjk ali kalamarov. Na vsakem vogalu prodajajo slastne kebabe v vseh možnih oblikah. Za posladek pa si privoščite katero izmed številnih turških slaščic, katerim se je skoraj nemogoče upreti, baklava, lokum itd. Poleg sladic pogosto postrežejo kajmak, ki nevtralizira sladek okus.
K hrani se odlično podajo raki, tradicionalna pijača iz janeža in grozdja, ki ji Turki pravijo tudi levje mleko, nekateri pa prisegajo na ayran, slan jogurtov napitek.
Turčija je znana po številnih turških kopelih ali hamamih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.