Oktoberfest je znova v pogonu

18.9.-4.10.2010

Vsako leto konec septembra do začetka oktobra poteka v Münchnu ena najpopularnejših prireditev v Nemčiji, ki je s šest milijoni obiskovalcev tudi eden največjih festivalov na svetu. Predstavlja pomemben del bavarske kulture.
Zgodba o festivalu sega v leto 1810, natančneje 12. oktober, na dan poroke princa Ludwiga in princeze Terezije Saxon-Hildburghausen. Ob tej priložnosti so na polju pred mestnimi vrati organizirali proslavo za vse meščane. Dogodek so zaključili s konjsko dirko, katero so naslednje leto ponovili in rodil se je Oktoberfest. Sprva je šlo le za nekaj stojnic s pivom in hrano. Leta 1818 so postavili vrteče kolo in leta 1896 pivske hale kot jih poznamo danes. Obseg festivala je z leti naraščal. Mejo 100.000 obiskovalcev so presegli leta 1860. Odpovedan je bil le štiriindvajsetkrat, največkrat zaradi vojn in izbruhov kolere.
Danes je prizorišče festivala razdeljeno na pivski in zabaviščni del. Vsako halo sponzorira druga pivovarna in v njej točijo samo eno vrsto piva v enotni količinski enoti, to je liter. Vmesni prostor je zapolnjen s stojnicami s klobasami, sladkarijami, spominki, kičem itd. Vsaka hala ima svojo glasbo, ponavadi bend, ki preigrava vse od nemških pivskih pesmi do pop poskočnic.
V času festivala na ulicah Munchna pripravijo vrsto spremljevalnih prireditev. Skozi mesto se sprehodijo pivovarji, parada v tradicionalnih kostumih, tradicionalna maša, zbor vseh Oktoberfestovih glasbenih bendov.

Pa še statistika festivala: 6 milijonov obiskovalcev, 6 milijonov litrov piva, 40.000 litrov vina, 700.000 piščancev, 250.000 klobas, angažiranih je 12.000 ljudi, 25 odstotkov dnevne mestne porabe vode in 15 odstotkov elektrike, 700 milijonov EUR prihodkov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.