Na Maldive po študentsko

Med načrtovanjem potovanja na Šrilanko me je na zemljevidu zmotila bližina maldivskega otočja najini destinaciji. V glavo mi je šinila ideja, da bi mogoče v sklopu potovanja lahko po cenejši poti obiskala tudi Maldive. Začel sem s pregledovanjem letalskih vozovnic s Šrilanke na Maldive.  Presenečen sem ugotovil, da povratna letalska vozovnica Šrilanka-Maldivi-Šrilanka stane samo 160 evrov. Ideja mi je postajala vedno bolj všeč. Po internetu sem začel iskati razne ponudbe, pisati maile in poizvedovati kar neposredno pri ponudnikih na Maldivih. Čez nekaj dni me je na mailu čakalo kar nekaj ponudb. Najprej sem rezerviral letalski vozovnici, zatem še štiri dni nočitev s polnim penzionom na majhnem otočku, kar je stalo 35 evrov na dan po osebi.

V mestu Kolombo na Šrilanki sva se vkrcala na letalo družbe Emirates, ki da veliko na udobje in dobro počutje potnikov. Ko sva se usedla v ekonomski razred, je prišla prijazna stevardesa, se opravičila in naju prosila, če bi se lahko presedla v prvi razred. Ni nama bilo jasno, zakaj, zato sem vprašal; razložila je, da je letalo prebukirano in da mora nekaj potnikov presesti v prvi razred. Nič kaj dolgo se nisva obotavljala, pobrala sva svoje stvari in se presedla v prvi razred. Šest Evropejcev nas je imelo to srečo, da smo se lahko presedli v prvi razred in uživali v neverjetni ponudbi. Kakšno razkošje! Uživali smo v luksuzni oskrbi in udobni opremi. Postregli so nam z izbrano hrano in široko ponudbo kakovostnih vin. Deležni smo bili prav vsega, kar nudi prvi razred. Plastični pribor je zamenjala srebrnina, stol, na katerem sediš, ima toliko funkcij, da ne veš, kateri gumb služi čemu. Elektronsko nastavljiv sedež bi si lahko spremenil v posteljo, prvič sem si želel, da bi bili v zraku dlje časa, da bi lahko vse to izkoristil.
Letalo se je spuščalo, midva sva še vedno uživala v  dobrotah, ki so nam jih nosili. Tako me je prevzela ponudba v prvem razredu, da sem za trenutek celo pozabil, da letimo na Maldive. Vsekakor je bilo lepo okusiti malo luksuza, imela sva pač srečo. Bližali smo se letališču Hulhule, letalo je pristajalo in ob pogledu skozi okno si imel občutek, da bomo pristali kar v Indijskem oceanu.
Pristali smo na otočku, na katerem je samo majhno letališče z dolgo letalsko stezo. Napotili smo se proti izhodu, kjer so  naju vprašali po turistični rezervaciji. Dejal sem, da nimava organiziranega aranžmaja, da sva tam v lastni režiji. Že po videzu sva izstopala  med vsemi potniki. Vsi so imeli potovalne kovčke, le midva sva imela na ramah nahrbtnike. Po čudnem pogledu sem dobil občutek, da sva prva, ki sva na otočje prišla na tak način. Iz nahrbtnika sem potegnil zmečkan natisnjen mail, kjer je pisalo, da imava rezervacijo za štiri dni na majhnem otočku po imenu Asdooh, in mu obrazložil, da sem sam rezerviral vse kar po internetu, mimo agencije. Malo se je začudil, nama vrnil potne liste in lahko sva odšla. Vkrcala sva se na dhoni (maldiviski čoln), ki naju je popeljal na najin otoček Asdooh. Tam naju je za dobrodošlico pričakal koktajl, medtem ko sva srkala aperitiv, so najina nahrbtnika odnesli v kabanjo tik ob morju, kar je bil najin dom naslednje štiri dni.
Otoška republika Maldivi leži v Indijskem oceanu, približno 800 kilometrov jugozahodno od Šrilanke. Koralni otoki so v povprečju en do dva metra nad morsko gladino in so obdani z laguno. Republika Maldivi je sestavljena iz približno 1200 koralnih otokov, ki so razdeljeni v 26 skupin koralnih atolov. 202 otoka sta obljudena, od ostalih otokov je trenutno 75 turističnih, ki so večinoma spremenjeni v hotelska naselja. Poznani so po belih peščenih plažah, palmah, po tropskem morju in tropskem podnebju. Še posebej dobro poznajo Maldive potapljači. Nešteto grebenov, več kot tisoč poznanih vrst rib, več kot dvesto vrst koral … Torej ni nenavadno, da so Maldivi za mnoge en najbolj zaželenih predelov zemeljske oble, kjer lahko uživajo v lepotah podvodnega življenja. Potapljači lahko izbirajo med kraji, ki so posebej znani po opazovanju morskih psov, mant, kitov ali razbitin potopljenih ladij. Vsa maldivska letovišča nudijo tudi izlete za potapljače, ki imajo potapljaške licence, za tiste, ki bi se potapljanja radi naučili, pa organizirajo potapljaške tečaje. Na kakršno koli raziskovanje gora lahko kar pozabimo, saj je najvišja točka celotnega otočja neimenovan hribček na otoku Wilingili v atolu Addu, visok vsega 2,4 metra.
Na Maldivih glede izbora otoka skoraj ne moreš zgrešiti, saj so vsi peščeni, polni palm in obdani s toplim Indijskim oceanom. Občudovanje podvodnega sveta z masko in dihalko je mogoče povsod. Najdražji so seveda vodni bungalovi oziroma lesene vile, kjer lahko nad gladino morja opazujemo dogajanje pod morsko gladino kar iz dnevne sobe, ki ima stekleno dno. Na nekaterih otokih ponujajo posebno ponudbo za mladoporočence, kjer lahko z boljšo polovico nemoteno uživamo ob romantičnih večerih. Na dragih otokih prevladujejo tudi sprostitveni centri, ki skrbijo za dobro počutje obiskovalcev. Mešanica luksuznih tretmajev, skrb za zdravje in lepoto in pomirjujoča okolica so temelji, na katerih gradijo čarobno ponudbo spa centrov. Razvajanje na Maldivih je tako dobilo nov pomen. Centri dobrega počutja ponujajo širok izbor terapij in tretmajev – aromaterapije, masaže, savne in skupinske meditacije.
Večina obiskovalcev počitnikuje na katerem od sedeminosemdesetih otokov – hotelskih naselij, ki so bila zgrajena na nenaseljenih otokih, na katerih bivajo le turisti in osebje, kar zagotavlja obiskovalcem popolno intimo in brezskrbno uživanje počitnic. A ker so ti največkrat omejeni le na en otok, se večina od njih odloča za križarjenja po bližnjih otočkih ali pa se celo usede na vodni taksi oziroma letalo, ki te zapelje v moderno, gneče polno glavno mesto Malé.
Male je najmanjše glavno mesto na svetu, saj na 2,6 km živi 80.000 ljudi. Zmedo po otoku dela nekaj tisoč avtomobilov in še več motornih koles. Prebivalstvo je muslimanske vere in je zelo prijazno. Kljub majhnosti potep po otoku vzame precej časa, saj premore številne zanimive ulice s trgovinicami, čajnicami in rokodelskimi delavnicami. Zanimiva je tudi ribja tržnica, kjer na tleh ležijo velike tune, mečarice ni druge velike ribe. Na tržnici s sadjem in zelenjavo je možno poskusiti številno tropsko sadje. Pot od predsedniške palače in parlamenta te pripeljale do velike mošeje, kamor pa turisti žal nimajo vstopa. Največ turistov se zadržuje na severnem delu, ob ulici Chaandhanee Magu, kjer so v ospredju trgovinice s spominki. Ulica Majeedee Magu je obiskana predvsem zaradi številnih prikupnih trgovinic.
Maldivi so rajske plaže in nedojemljiv podvodni svet. Dolge bele peščene plaže, čudoviti atoli, neverjetno podvodno življenje, s tropskim rastjem in palmami poraščeni otočki … Kdor jih namerava obiskati, mora pohiteti. Če se bodo uresničile napovedi o dvigu morske gladine zaradi topljenja ledu in onesnaževanja ozračja, bodo Maldivi čez petdeset let pod površjem Indijskega oceana.
Najin bungalovček res ni bil prestižen, bil je udoben in ne drag. Nisva se razvajala v sprostitvenih centrih, nisva spala v lesenih vilah z lesenim dnom, bila sva pa tam in to je bilo najpomembneje. Na Maldivih sva preživela šest dni: štiri dni na rajskem otočku Asdooh in dva na otočku Male, za kar sva odštela le 340 evrov po osebi. Nisva bivala v prestižnem letovišču, pa vendarle – za podobne aranžmaje ljudje odštevajo tudi 2500 evrov za teden dni. Maldive sva doživela po svoje, po študentsko, in bilo je nepozabno.


INFO
Uradno ime: Republika Maldivi
Državna ureditev: predsedniška republika
Površina: 298 km?
Št. prebivalstva: 280.000
Glavno mesto: Male
Uradni jezik: divehi
Denarna enota: rufija
Prenočišča: Težko govorimo o prenočiščih, kjer prevladujejo hoteli in turistična letovišča. Na otoku Male (glavno mesto) je nekaj hotelov,  najcenejši ponuja sobo za 20 evrov. Na otokih so cene prenočišč odvisne od prestiža, ki si ga želite privoščiti. Najcenejši otok je Asdooh, cena bivanja je 30 evrov na dan, gornjih omejitev skorajda ni.
Hrana: Ponudba hrane v letoviščih je seveda odvisna od cene aranžmaja, ki ste jo pripravljeni plačati. Tudi v cenejših letoviščih je hrana odlična; prevladujejo morske jedi, riž, najrazličnejše sadje. V Maleju si je najbolje napolniti želodček v lokalnih majhnih prigriznicah, kjer se prehranjujejo domačini. Hrana tam je vedno sveža in zelo poceni. 
Prevozi: Čolni in majhna letala so glavno prevozno sredstvo na Maldivih. Na bolj oddaljene atole vas odpeljejo z letalom, ki pristajajo na vodi, na bližnje pa z čolni, tako imenovanimi dhoniji. Po otoku Male ne potrebujete prevoza, ker je velik le 2,6 km?.
Varnost: Največja nevarnost na Maldivih je, da se med snorklanjem dotaknete strupene ribe ali pa se poškodujete med surfanjem ali potapljanjem. Ponekod je močan morski tok, zato plavati iz atola ni priporočljivo. Res bi imeli smolo, če vam pade na glavo kokos, vendar se tam dogaja tudi to. Kriminala tam ni, poročali so o nekaterih redkih krajah iz letovišč, vendar je to prej izjema kot pravilo. 
Viza: ni potrebna
Vredno ogleda: čudoviti otočki (letovišča), življenje domačinov na otoku Male, podvodni svet …

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.