Nemogoče se je upreti vsem njenim lepotam – Praga

Obiskovalec že takoj ob prihodu v milijonsko mesto dobi nenavadno prijeten, domač občutek, ki se z vsakim nadaljnjim korakom samo še stopnjuje – o tem priča nešteto izvirnih in zanimivih pridevnikov oz. vzdevkov, ki so se jih domačini in popotniki domisli
Nič čudnega, da je Praga že več kot tisočletje politično, kulturno in gospodarsko središče države, v preteklosti pa je igrala tudi pomembno vlogo v Rimskem cesarstvu, arhitekturno pa so jo močno zaznamovala različna umetniška obdobja baroka, gotike in renesanse, čeprav se v zadnjih desetletjih kaže trend obnavljanja starih objektov oz. mešanja tradicionalnih slogov z modernimi stavbarskimi načeli.

Znamenitosti, vredne ogleda, na vsakem koraku
Počasna vodna kača, reka Vltava, mirno in sproščeno vijuga pod mnogimi mostovi, med katerimi je najbolj znamenit Karlov most, mimo poseljenih otočkov, »z levo roko pa se dotika« tudi lepo ohranjenega in na pogled zelo privlačnega starega mestnega jedra Hradčany. Od leta 1992 je Praha, kot ji pravijo njeni prebivalci, vrisana na zemljevid UNESCO, ki tako ščiti bogato zgodovinsko dediščino mesta, ki je za razliko od večine evropskih mest med drugo svetovno vojno ostala skorajda nedotaknjena. Zato ni presenetljivo, da Praga letno privabi več kot 4 milijone turistov iz vsega sveta – glavne turistične atrakcije se nahajajo predvsem v centru mesta.

Najbolj pogosto obiskana znamenitost na vrhu hriba Hradčany je največja grajska utrdba na svetu, ki v dolžino meri več kot pol kilometra, široka pa je približno 130 metrov; v gradu so od nekdaj prebivali češki vladarji in uradniki, kar se vidi še sedaj, saj je v njem sedež češke vlade. Praški grad je bil ob koncu prve svetovne vojne v obupnem stanju razpadanja, saj je avstrijska uprava, pod katero je takrat spadala Češka, namerno zanemarjala dragocen del češke zgodovine. Projekt prenove so zaupali našemu arhitektu Jožetu Plečniku, ki je gradu povrnil nekdanji blišč in veljavo. Tam najdemo tudi vodnjak želja, kjer se nam mogoče kakšna skrita želja res uresniči.

Na pobočju grajske vzpetine pa je že leta 1257 nastala prva četrt, Malé Město Pražské, ki se je nato preimenovala v Malá Strana (Majhna stran), kjer so včasih živeli predvsem rokodelci in mojstri nemškega rodu, tu pa je tudi veliko število cerkva, trgov in parkov.

Na desnem bregu Vltave pa boste našli najstarejši del mesta (Staré Město), ki je bil prvič omenjen okoli leta 1091, kjer so se naselili prvotni prebivalci Prage, ki so bili večinoma židovskega »porekla«, mestne pravice pa so pridobili v 13. stoletju. Domačini, obdani z uličnimi umetniki, glasbeniki in množicami turistov, se že od nekdaj zbirajo in družijo na glavnem oz. starem trgu, kjer stoji kip Jana Husa, pridigarja in verskega reformatorja, ki je v svojih verskih delih kritiziral propad vrednot katoliške cerkve tistega časa. Vse naokoli trg obdajajo stoletja stare restavrirane arhitekturne posebnosti: mestna hiša (Obecní dům), v kateri je največja praška koncertna dvorana, posvečena skladatelju Bedrihu Smetani; cerkev naše gospe pred Tynem (Kostel Panny Marie před Týnem), katere zvonik dominira nad trgom; orjaška astronomska ura Orloj, ki med drugim kaže tudi položaj sonca in lune; »plesoča hiša«, primer moderne arhitekture, ki jo sestavljata dve zgradbi valovitih linij in dajeta občutek, da plešeta v divjem ritmu glasbe. Praga je prepredena z galerijami, gledališči in muzeji ter je že od nekdaj nekakšno »gnezdo« umetniškega ustvarjanja, kar dokazujejo tudi številne svetovno priznane fakultete s področja fotografije, filmske produkcije, oblikovanja … Ob tem velja omeniti tudi veliko število najrazličnejših festivalov (glasbenih, filmskih, modnih, knjižnih), ki se skozi celo leto odvijajo v češki prestolnici. Še posebej privlačna pa je Praga ponoči, ko obsijana z uličnimi svetilkami zažari v vsej svoji »starodavni« lepoti.

Nočni utrip mesta
Praga pa ni zanimiva in ogleda vredna samo zaradi pestrega (dnevnega) kulturnega dogajanja in arhitekturnih znamenitosti, pač pa je znana tudi po obsežnem spisku nočne zabave do zgodnjih jutranjih ur; tako boste na svoj račun prišle vse »nočne ptice«, saj se bo za vsak glasbeni in pivski okus našlo nekaj. Mesto je namreč prava zakladnica lokalov in klubov, iz katerih pa najglasneje donijo zvoki alternativne, elektronske oz. plesne in rock glasbe. Večina nočnega dogajanja je locirana v starem delu mesta, ki s svojim »srednjeveškim« ambientom naredi iz zabave še večje doživetje. Seveda pa ne gre pozabiti na odlične češke hmeljeve zvarke, ki po kvaliteti oz. okusu sodijo v sam svetovni vrh, poleg tega pa so cenovno zelo ugodni. Najbrž ne preseneča dejstvo, da boste Pražane lahko zjutraj, popoldne in zvečer videli z vrčkom piva v rokah. V mestu je ogromno pivovarn, med katerimi izstopajo predvsem Budweiser, Pilsner Urquell in Staropramen, poskusiti pa velja tudi njihovo zelenkasto opojno specialiteto, »Zeleno pravljično bitje« oz. absint. Na Češkem je navada, da dobro gostinsko postrežbo nagradimo z napitnino.
V Pragi pa lahko najdete tudi drugačno vrsto zabave, ki vas zagotovo ne bo pustila ravnodušne – praški Amsterdam v malem oz. rdeča četrt zna poživiti že tako zabaven večer. Ko se boste potepali po Pragi, pozabite na vsakdanje skrbi, in si privoščite hedonistično uživanje ter doživite mesto v vsej svoji lepoti.
Več predvsem nadvse uporabnih in aktualnih informacij o tem živahnem ter zabavnem mestu pa dobite na spletni strani www.inyourpocket.com. Na shledanou!

Matej Molek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.