Odprava Namibija

Himba women sitting outside their huts in a traditional Himba village near Kamanjab in northern Namibia, Africa.
Foto: R.M. Nunes iz iStock

Študentje Medicinske fakultete Univerze v Mariboru se meseca julija 2010 odpravljajo na dvomesečno humanitarno-medicinsko odpravo v Namibijo.

KAM IN ZAKAJ?

Namibija je ena najredkeje poseljenih držav na svetu, saj v povprečju na kvadratnem kilometru živita le dva prebivalca. Zaradi pomanjkanja padavin so naravne razmere za življenje precej neugodne, zato kljub zdajšnji triodstotni letni rasti prebivalstva ni pričakovati, da bo gostota prebivalstva v prihodnosti pomembneje narasla.

Prebivalci Namibije se soočajo s številnimi zdravstvenimi težavami. Na severnem delu Namibije je razširjena malarija, na jugu pa se pri otrocih še vedno pojavlja poliovirus. Obe bolezni sta smrtnonosni. Ena izmed zaskrbljujočih zdravstvenih težav je tudi velika prevalenca AIDS-a. Kar 22,5 % prebivalstva je okuženega z virusom HIV, 13.000 oseb pa letno umre zaradi AIDS-a. Večja pogostnost HIV-a je v severovzhodnem delu države – kar 25 % prevalenca.

Ob vsem tem je v Namibiji pomanjkanje medicinskih infrastruktur, transportnih povezav do obrobnih področij Namibije, pomanjkljiva pa je tudi stopnja higiene. Dostop do sanitarij ima le 68 %, do pitne vode pa le 41 % prebivalcev Namibije (l. 2000). Smrtnost otrok do 5. leta starosti je 62 na 1000 živorojenih (v SLO je 4/1000). Približno 26 % otrok pod 5 letom starosti je podhranjenih, pri 20,4 % pa ugotavljajo pomanjkanje vitamina A, pogostejše pa je tudi pojavljanje golše.

Najpogostejši vzroki smrti v letu 2001 so bili: HIV/AIDS (26 %), pljučnica (11 %), tuberkuloza (10 %) in malarija (6 %). Incidenca tuberkuloze je 490/100.000 ljudi.

KAJ BODO TAM POČELI?

Tam bodo prebivalcem lokalnih vasi nudili osnovno zdravstveno oskrbo. V ta namen so se že dodatno izobraževali na področju tropske medicine, kirurgije, infekcijskih bolezni, interne medicine, epidemiologije, ginekologije, porodništva in zdravstvene nege. Svoje znanje pa bodo še nadgradili z večmesečnim izobraževanjem v UKC Maribor. Poleg nudenja osnovne zdravstvene oskrbe pa bodo z različnimi projekti poskušali pomagati tudi na področjih ozaveščanja tamkajšnjih prebivalcev o ustrezni prehrani, higieni, preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni, šolanja.

POTEK DELA

Ob prihodu v Namibijo bodo prvi teden namenili izobraževanju v mestni bolnišnici v Windhoek in seznanitvi s tipičnimi infekcijskimi boleznimi. Nato se bodo odpravili v manjše vasi, kjer bodo lokalnemu prebivalstvu nudili osnovno zdravstveno oskrbo in s pomočjo lokalnega prevajalca tudi izobraževanja iz različnih tematik. Organizirali bodo tudi terenska dela v oddaljena področja Namibijske puščave, kjer bomo postavili t. i.« mobile clinic« in ljudem nudili osnovno zdravstveno oskrbo.

NAMEN ODPRAVE

* osnovna zdravstvena oskrba lokalnega prebivalstva
* osveščanje in izobraževanje tamkajšnjih prebivalcev o preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni, o ustrezni higieni ter prehrani;
* pridobivanje novega znanja o tropskih boleznih, ki so vedno bolj prisotne tudi v našem okolju;
* promocija tovrstnih humanitarno-medicinskih odprav med mlajšimi študenti naše fakultete in s tem zagotavljanje kontinuirane zdravstvene oskrbe na izbranih lokacijah, s čimer bi pripomogli k trajnemu razvoju tamkajšnjega prebivalstva;
* osveščanje slovenske javnosti o možnostih nudenja pomoči tistim, ki imajo manj kot mi.

ČLANI ODPRAVE

So študentje Medicinske fakultete Univerze v Mariboru, ki se meseca julija 2010 odpravljajo na dvomesečno humanitarno-medicinsko odpravo v Namibijo.

Pri pripravah na odpravo potrebujejo vašo pomoč, zato vas vljudno vabijo na dobrodelni koncert, ki bo v sredo, 10. marca 2010, ob 20. uri v Narodnem domu Maribor.

Število vabil je omejeno, če se jim želite pridružiti, jim to sporočite najkasneje do 3. marca 2010 na email odprava.namibija@gmail.com oziroma na GSM: 030 697 565.
Z afriškimi ritmi, raznolikim glasbenim programom in eminentnimi gosti vas bodo pritegnili k dražbi avtentičnih afriških izdelkov in drugih umetniških del. Po uradnem delu sledi prijetno druženje s pogostitvijo.
To je prva tovrstna odprava študentov MF UM, zato bodo iskreno veseli vaše udeležbe in sodelovanja na koncertu in dražbi.

Sanda Gajsar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.