Potuj z nama: »Bolj je šlo za vprašanje kam in kdaj, kot pa ali bi šla«

Blaž in Barbara
Blaž in Barbara sta spregovorila o potovanju med epidemijo, potovalnih načrtih in o mnogih drugih temah

Barbara in Blaž sta par, ki med potovanji svoji študentski vlogi zamenja za vlogi fotografa in modela, potem pa nas s tem razvajata na svojem blogu Potuj z nama. Pred kratkim sta se odpravila v Dominikansko republiko, za nas pa sta spregovorila o potovanju med epidemijo, pred njo in po njej. Pogovarjali smo se o usklajevanju želj, študentskem budgetu za potovanja, nasvetih za potovanje in nujni opremi na potovanjih, brez katere nam ne bi uspela ponuditi tako kakovostnih in čudovitih posnetkov ter fotografij. Razkrila sta nam prihajajoče načrte in tisto potovanje, ki jima ga je prekinila epidemija.

Zakaj sta izbrala Dominikansko republiko kot vajino destinacijo?

Izbor je bil naključen splet dogodkov, ki naju je pripeljal do Dominikanske republike. Najprej sva imela načrtovano enomesečno potovanje po Mehiki. Vendar se je stvar zapletla pri rezervaciji kart, ki so šle v naslednjih dneh v nebo. Sledila je izbira Kolumbije, kjer sva imela potovanje praktično že skoraj rezervirano. Ravno dan pred rezervacijo letalskih vozovnic pa sva dobila informacijo, da bodo državo zaprli. Iskala sva naprej in končno prišla do Dominikanske republike. Po raziskovanju sva ugotovila tudi, da je to čas, kjer se v zalivu Samane nahajajo grbasti kiti. To je bila pika na i, ki je potrdila najin odhod v Dominikansko republiko.

Kako sta potovala po sami državi?

Po državi sva najprej potovala z najetim avtomobilom (9 dni). Najem je bil ena izmed boljših odločitev. Dal nama je ogromno svobode, saj sva se lahko zapeljala kamorkoli in kadarkoli. Je pa res, da je zato najino potovanje prišlo malce dražje, saj so dodatna zavarovanja obvezna in precej draga. Po drugi strani pa sva na ta račun tudi nekaj prihranila, saj ni bilo treba posegati po organiziranih izletih pri turističnih agencijah. Po vrnitvi avtomobila sva se premikala z avtobusi, ki so dobro urejeni. So tudi relativno poceni, udobni in varni. Za en dan sva najela tudi skuter in z njim raziskovala bližnjo okolico Punta Cane.

Vajini nasveti za potovanje po Dominikanski Republiki?

Prvi nasvet, ki ga imava za vse popotnike, je definitivno ta, da če želite videti naravne znamenitosti države, pojdite na potovanje v lastni režiji in se izognite luksuznih resortov, saj samo tako zares lahko izkusiš državo. Za tako vrsto raziskovanja Dominikanske republike priporočava najem avtomobila. Vožnja je neproblematična, komentarji na spletu pa so irelevantni (dokler se izogibate vožnji v večjih mestih). Zadnji nasvet za potovanje v Dominikansko republiko pa je čim boljše znanje španščine, ki ti celotno potovanje močno olajša (večina domačinov ne govori angleško).

Aerial drone view of the beautiful small island and palm trees of Atlantic Ocean. Cayo Levantado island, Samana, Dominican Republic.
Foto: nantonov iz iStock

Kaj se vama je najbolj utrnilo v spomin?

Najbolj se nama je utrnilo opazovanje kitov. Prečudovita pa je tudi narava (tropski gozdovi in prečudovite plaže). Zanimiva izkušnja je že sami vožnja z avtomobilom in ogledovanje spreminjanja narave iz kilometra v kilometer.

Vajinih Top 5 destinacij Dominikanske republike?

  • Ogled kitov Grbavcev v zalivu Samana,
  • Vožnja z ladjico po Laguni Gri Gri, kjer lahko občuduješ čudovite Magrove,
  • Slapa Jimenoa no. 1 in Salto el Limon oba sta prečudovita slapa, i ju je vredno ogledati. Še boljša pa je pot do njiju, ki vodi skozi tropski gozd,
  • Pohod skozi Džunglo in okušanje naravnih dobrot (kakavova zrna, mango, banane),
  • Otok Isla Saona je pravi raj na zemlji. Palme, neskončno dolge peščene plaže ter kristalno čista voda.

Vajino potovanje je bilo pred kratkim, torej v času epidemije in nosi svojo »odgovornost«. Sta dolgo razmišljala, če bi sploh šla oziroma ali so bili prisotni kakšni dvomi?

Če sva iskrena, je šlo bolj za vprašanje kam in kdaj bova šla, kot pa ali bi šla. Trenutno je odprtih kar nekaj držav, vendar pa se pri večini pojavljajo kakšne omejitve. Posledično sva iskala destinacije, ki imajo kar se da malo dodatnih omejitev. Vedno pa v obzir vzameva okvirni cenovni status države, saj sva le študenta (smeh). Negotovost o odhodu pa je bila prisotna do zadnjega trenutka, ker vedno obstaja možnost, da na kakšnem letališču obtičiva ali se ne moreva vrniti, česar si res nisva želela.

Kako bi opisala tiste glavne razlike v potovanju med epidemijo in pred njo?

Glavna sprememba je zagotovo v organizaciji pred potovanjem, saj ni več tako brezskrbno, kot je bilo prej. Če greš na potovanje v samorežiji, je poleg iskanja znamenitosti, hotelov, prevoza, interneta, hrane ipd. potrebno raziskati še zahteve države ob vstopu (izpolnjevanje on-line obrazcev, testiranja), tranzitnih držav, omejitev, kot so policijska ura, posebni režimi odprtja trgovin s hrano in prevoza. Veliko več si je treba pogledati že pred potovanjem, na samem potovanju pa je še vedno treba spremljati različne medije, saj se lahko v kratkem času ukrepi spremenijo. Seveda pa ni vse slabo, dobra stran je, da imaš lahko najbolj znane turistične destinacije praktično zase.

Blaža in Barbaro lahko spremljaš na njunem blogu Potuj z nama, kjer objavljata utrinke s svojih potovanj.

Ko govorimo o omejitvah in podobnih stvareh. Kako je bilo glede testov, ukrepov in omejitev na vajinem potovanju in na destinaciji?

Zaradi cenovno bolj ugodnih letalskih vozovnic je najino potovanje potekalo: Benetke-Amsterdam-Panama-Santo Domingo. Najina končna destinacija sicer ni zahtevala nobenega testa (ne PCR, ne hitrega antigenskega testa, zahtevala pa je samo izpolnjen on-line obrazec o trenutnem zdravju). Oba testa pa sta bila zahtevana s strani letalske družbe KLM in Nizozemske kot tranzitne države. PCR test sva naredila na Golniku, hitri test pa na letališču Marco Polo v Benetkah. PCR test ni smel biti starejši od 72 ur ob pristanku v Amsterdam, hitri antigenski test pa ne starejši od 4-ih ur ob vzletu iz Benetk.

Med potovanjem so na letalu obvezne maske, v Dominikanski republiki pa je obvezno nošenje maske le v zaprtih prostorih. Imajo tudi policijsko uro (19:00-05:00), ki sva se je držala z izjemo enega dneva. V tem obdobju se vse trgovine, restavracije in bencinske črpalke zaprejo. Še vedno pa je možno naročiti hrano na dom (do 22:00). Prav tako pa je do 22. ure dovoljeno tudi prevažanje nazaj v nastanitev.

Se vama zdijo letališča in letala bolj prazna kot po navadi?

Ja, letališča so definitivno bolj prazna. Posebej je bilo to opazno na letališču Marco Polo v Benetkah. V Amsterdamu in Panami večjih sprememb ni bilo zaznati, saj ti dve letališči predstavljata trenutno glavni točki prevozov letalske družbe KLM. Letalo je bilo na čezatlantskem letu praktično prazno, vsak od potnikov je imel zase 3 sedeže in nam še vedno ni uspelo zasesti celotnega letala. Na drugih dveh letih (Benetke-Amsterdam in Panama-Santo Domingo) pa so bila letala precej polna.

More images
Foto: Stefan Becker iz iStock

Če zapustimo tematiko potovanja med epidemijo in se posvetimo potovanju v lepših časih, kako izbirata svoje destinacije?

Imava narejen »bucket list« po katerem se orientirava. Če pa se pokaže priložnost za odhod na kakšno destinacijo, ki ni visoko na seznamu pa se je še vedno zelo razveseliva.

Kako poteka usklajevanje želj?

Želj ni potrebno kaj preveč usklajevati, saj so zelo podobne. Oba si želiva videti čim več. Destinacij, ki jih ne bi obiskala, je bolj malo, če sploh kakšna.

Katere destinacije so na vajinem bucketlistu?

Ogromno jih je (smeh). Če bi bilo vse »normalno« bi se nama trenutno črtala eno izmed najvišje postavljenih destinacij na najinem »bucket listu«, saj bi se nahajala na Japonskem in uživala v pogledu na »cherry blossom«. Prav tako bi obiskala Filipine, Južno Korejo in Tručijo. Imela sva namreč planirano 3-4 mesečno potovanje po Aziji, ki je na žalost padlo v vodo, oz. se je zgolj prestavilo. Na najinem »bucket listu« se poleg zgoraj omenjenih držav nahajajo še Avstralija, Nova Zelandija in Mongolija … Seveda pa naju ni strah, da bi destinacij zmanjkalo 😉.

Destinacija kamor nikoli ne bi šla?

Barbara: Afganistan

Blaž: Na sonce (ni destinacije). Tudi v Afganistan jo bom spravil 😉.

Na vajinem blogu in profilih lahko vidimo ogromno slik in tudi posnetkov. Se vajino načrtovanje ogledov spremeni glede na želje fotografiranja in snemanja?

Najino načrtovanje samega potovanja v prvi vrsti temelji na tem, kaj si želiva videti. Fotografije in videi, predvsem pa sodelovanja pridejo na vrsto šele potem. Edini primer, kjer lahko rečeva, da se ozirava na fotografije in video, je predvsem pri načrtovanju ogledov tekom posameznega dneva. Iskanje čim boljše svetlobe v času sončnega vzhoda in zahoda. Iz tega razloga so po navadi dnevi tudi daljši in malce bolj naporni.

Kaj pa čas na lokaciji?

Količina časa, ki ga potrebujeva, je ponavadi odvisen od okvirnega načrta za to lokacijo. Ponavadi si za določeno lokacijo vzameva približno eno uro več kot če materiala ne bi delala. V primeru sodelovanj pa je seveda ključnega pomena priprava na samo snemanje (izdelava snemalne knjige, scenarija ipd.) in fotografiranje (izbira poze ipd.).

Za vse to je verjetno potrebno več kot le telefon? Kaj od opreme imata na potovanjih s sabo?

Včasih je res potrebno kaj več kot le telefon (čeprav je zdaj možno s telefonom narediti že zelo veliko). Vedno je najina prtljaga razdeljena na 3 dele: prvi, ki vključuje vso tehnično opremo, in preostala dva, ki vključujeta vsakodnevne stvari in obleke. Najina glavna kamera oz. fotoaparat je Panasonic S1H, do pred kratkim sva s seboj nosila tudi majhen, a super fotoaparat Canon M50. Za podvodne posnetke uporabljava GoPro 7 Black, in nekaj osnovnih pripomočkov. S seboj velikokrat vzameva tudi dron Mavic Air 2. Za videoposnetke pa uporabljava tudi stabilizator DJI Ronin S. S seboj imava tudi stativ PeakDesign travel tripod, s katerim ustvarjava najine skupne fotografije. V obvezno opremo spadata tudi računalnik in zunanji diski.

Dominican Republic | Panasonic S1H | Dream

Njune vloge s potovanj lahko najdeš na njuni spletni strani Potuj z nama ali pa na YouTube kanalu.

Kako je videti potovanje z vso to opremo?

Potovati z vso opremo je včasih precej zabavno. Vedno dobiva kakšen čuden pogled na letališčih ali pa vprašanje, če sva slučajno novinarja, vendar je na koncu vedno brez problemov.

Vajin »must have« na potovanjih? Poleg fotoaparata seveda.

Seveda sva to midva (smeh). Fotoaparat bi bilo zares težko pustiti doma. Nepogrešljiva stvar pa je definitivno tudi zaloga sendvičev, ki nama pomagajo prebroditi prve dni.

Zakaj potujeta?

Potujeva, ker obožujeva občutek svobode ter spoznavanje novih ljudi in kultur. Tako si tudi polniva svoji popotniški duši. Življenje brez potovanj bi si zelo težko predstavljala, meniva, da ti potovanje da veliko izkušenj in doživetij, ki ti pomagajo rasti in postati boljši človek.

Blaža in Barbaro lahko spremljaš na njunem blogu Potuj z nama, kjer objavljata utrinke s svojih potovanj.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekElon Musk bi rad zgradil pravi Jurski park z dinozavri
Naslednji članekOcena filma: Godzilla vs. Kong

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.