Sarajevo

IZBIRA PREVOZA
Če se odpravljate na izlet v glavno mesto Bosne in Hercegovine, Sarajevo, je na voljo več prevoznih sredstev. Najhitrejše je potovanje z letalom, ki traja nekoliko manj od ene ure, cena povratne karte z Adrio Airways se giblje okrog 200 €. Najcenejša, a žal tudi najbolj neudobna opcija je avtobus, za katerega boste v eno smer iz Ljubljanske avtobusne postaje odšteli od 36 do 39 €, priporočamo nočno vožnjo, katere odhod je v večernih urah, potovanje pa traja 9 ur ali več (odvisno od poti in prevoznika). Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo za študentski žep je izlet z vlakom. Popotovanje iz Ljubljane s prestopom v Zagrebu (kjer se navadno čaka do ene ure) traja približno 12 ur, cena pa je podobna avtobusni.
Če ste že postali ponosni lastnik jeklenega konjička ali pa imate radodarne starše, ki vam bodo nesebično odstopili prevozno sredstvo, se lahko poslužite tudi road-trip variante, ki pa bo morda poleg avtomobilskim gumam povzročila preglavico tudi vašemu želodcu – ceste v Bosni in Hercegovini so slabe, avtoceste do Sarajeva praktično ni (če odštejemo mestno obvoznico). Pot se vije preko Zagreba, čez Banja Luko (kratek oddih za šoping), Jajce, Travnik do Sarajeva. Pri parkiranju bodite pazljivi, saj so tamkajšnji tatovi še posebej pozorni na tuje registrske tablice. Avta ne puščajte na osamljenih ulicah.

NASTANITEV
Najboljša izhodiščna točka za oglede sarajevskih lepot je namestitev v centru. Ponujajo številne kampe, ena izmed poceni variant je tudi spanje v hostlu. Izbira na internetu je velika in cenovno izredno ugodna, a neredko se zgodi, da ima hostel sobe razparcelirane po celem mestu in vas mimogrede z izgovorom, da so vse bližnje sobe polne, namestijo v kak klanec, iz katerega je 15 minut hoda do centra mesta, tako da bodite pozorni ob prijavi. Predlagamo City hostel, ki se nahaja v neposredni bližini katedrale in se ponaša z izjemno prijaznim lastnikom ter veliko ponudbo hrane za zajtrk (lastnik osebno vam bo kupil in postregel mlečne izdelke, kruhke in kavo po vašem izboru).

OGLEDI

Sarajevo

Prvi dan si privoščite ogled kar peš, saj je v strogem centru veliko zanimivih točk. Podajte se na Baščaršijo, v sklop starih mestnih ulic oziroma trg, ki se bohoti s spominki, od tipičnih ”džezvic” za kavo, islamskih rut, bakrenih posodic za sladkor z ročnimi ornamenti, do nogometnih šalov in majic s šaljivimi napisi, največja atrakcija pa so zagotovo prikupne buregdžinice in čevapdžinice – vsaj eno morate obiskati! Če se želite okrepčati z zeljanico ali sirnico, predlagamo čevabdžinico Bosna (za eno porcijo boste odšteli približno 2,5 KM), če hlepite po čevapčičih, zavijte v čevabdžinico Željo (mala porcija stane 5 KM). V omenjenih gostilnicah večinoma ni možno konzumirati alkohola, zato se za dolgo potovanje podkrepite s kozarcem piva raje v kakem od bližnjih lokalov, ki jih na Baščaršiji kar mrgoli. Greh je doživeti Sarajevo in ne obiskati tipične slaščičarne, kjer se vam bodo pocedile sline ob vabljivih baklavah (cena približno 1,5 KM). Za nekoliko tradicionalnejše evropske sladice pa predlagamo Dunajsko kavarno, ki se ravno tako nahaja na Baščaršiji. Sprehod nadaljujte z ogledom Gazi – husrev begove džamije in ortodoksne cerkve v bližini, moč za nadaljnji sprehod si pridobite s pogledom na Sebilj, kjer se lahko osvežite z vodo iz fontane. Od tam greste čez cesto po hribu (predel Kovači) navzgor in čez nekaj minut boste zagledali velikansko pokopališče, če se povzpnete na vrh, vas čaka izjemen razgled na mesto. Na drugem koncu Baščaršije, kjer tramvaj naredi oster ovinek, ne spreglejte Viječnice, velike univerzitetne knjižnice, ki je ob vojni služila kot epicenter, nad katerega so se zgrinjali temni oblaki streliva – večina knjig je uničenih, zgodovinska vrednost mogočne stavbe, ki je sedaj le še slaba senca sebe in čaka na obnovo, pa vendarle ostaja. Ob Viječnici teče reka Miljacka, ki ni prav čista, je pa domačinom v ponos in na njej temelji bajka; mesto so namreč zgradili na obeh bregovih te rečice; ki se ponaša s številnimi mostovi, npr. Ćumurija, latinski most, Drvenija, Čobanija, Skenderija, Careva Ćuprija … najbolj znana je Šeher Ćehanija Ćuprija.
Zvečer zavijte na pijačo v Barko, Havano ali mehiški bar na obrobju Baščaršije. Če ste še vedno polni energije, noč nadaljujte s plesom v katerem od klubov v centru mesta – City pub, Celtic pub z glasbo v živo, Coloseum …

Drugi dan se v sončnem vremenu s tramvajem ali pa z lastnim prevozom odpravite do Ilidže, predmestja Sarajeva, le korak stran od čudovitega parka iz izvira Vrelo bosne, kjer lahko občudujete rastline, labode in druge živali ter si na koncu privoščite pijačo ali jedi na žaru v tamkajšnji gostilni, blizu pa je tudi Inat kuča, ki ponuja tipične bosanske jedi v tradicionalni atmosferi. Po kosilu je čas za nakupe. Največ izbire zagotovo ponuja ulica Ferhadija v centru mesta, kjer je peš cona. Na Ferhadiji se nahaja tudi ogleda vredna Katedrala, kjer ob nedeljah ponujajo celo mašo v angleščini, kar priča o številnih tujcih, ki so si izbrali Sarajevo za svoje bivališče. Če ste že tam, se sprehodite še skozi mestno tržnico in preskusite svoje predsodke. Avanturisti, ki vas oziranje za izložbami nervira, pa si lahko ogledate Bosanske piramide, okrog katerih se še vedno zganja polemika, ali gre morda le za grič ali so celo bolj veličastne od najbolj slavljenih piramid v Egiptu. Zvečer si oglejte eno izmed kvalitetnih gledaliških predstav, oper ali baletov v Narodnem pozorištu. Če boste v poznih večernih urah občutili lakoto, se ne bojte – pekarne (ki sicer ne ponujajo vedno enako kvalitetnih pit kot buregdžinice, ampak v sili hudič še muhe žre) so večinoma odprte do polnoči. Za razvajanje oči se povzpnite na Plavo prizmo, stavbo, v kateri je hotel, na vrhu pa kraljuje vrteča se restavracija in kavarna s steklenimi stenami, iz katere lahko ob komaj občutnem kroženju občudujete Sarajevo, ki se kopa v lučeh v vsej svoji čarobnosti.

ČE BO ČAS…
– pojdite v kino – redkokje na svetu ponujajo predstave za uborne 4 KM (2 €)!
– se sprehodite po Velikem in Malem mestnem parku
– si oglejte bogato zbirko v Zemaljskem muzeju
– obiščite Bosanski kulturni center
– naredite nekaj netipičnega – privoščite si kosilo v indijski restavraciji Tadž Mahal, kjer so cene neprimerno lahkotne, če upoštevamo, da je hrana odločno boljša kot v slovenskih indijskih restavracijah.


Tretji dan namenite ogledu Mostarja.

Do Mostarja se lahko peljete z vlakom ali avtobusom, odhod je nekajkrat dnevno. Če se boste na pot podali z lastnim prevozom, se ustavite še v Jablanici, znani po veliki bitki na Neretvi iz druge svetovne vojne, imenovani tudi “Bitka za ranjence”. V Mostarju se sprehodite po številnih čudovitih kamnitih mostovih, še posebej zanimiv je Stari most, ki so ga med vojno zrušili Hrvati, in so ga nato obnovili, pred kratkim pa ga je zopet doletela nesrečna usoda.

Želim vam srečno potovanje in obilo nepredvidenih užitkarjenj – saj veste, važna je pot in ne cilj!

Vesna Hauschild

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.