Smučanje poleti, jeseni?

Ste se naveličali klasičnih počitnic na Hrvaški obali? Se vam zdi, da vročina ni za vas? Bi radi okusili še kaj novega, bolj “odštekanega”, bolj nenavadnega? Kako pa se vam zdi, če bi vas nekdo sredi poletja povabil smučat? Bi se mu smejali? Ja, večina bi na to vprašanje odgovorila z da. Toda res je; tudi poleti ljubitelji smučanja lahko pridete na svoj račun.

Naša sosednja Avstrija ponuja kar nekaj možnosti poletne smuke. Toda verjetno vas zanima, kje lahko smučamo poleti, ko so pri nas ubijalske temperature. Na vse te odgovore bi vam znali še najbolj odgovoriti in vam vse skupaj približati naši alpski smučarji. Vendar splošne informacije lahko najdete tudi na spletu.

Vse to so vam lahko uresniči na ledenikih po vsem svetu. Za nas sta seveda najbolj zanimiva Avstrija in Italija saj sta nam najbližji in tako tudi najbolj cenovno ugodni. Poleti pa lahko smučamo tudi v Švici, ZDA, Nemčiji, na Norveškem in še kje.

Avstrija ima odprtih 8 ledenikov, kjer lahko smučamo. Na nadmorski višini med 2296 in 2700 metri se razprostira ledenik Dachstein Gletscher. Skupaj obsega kar 4 km smučarskih prog, kjer se lahko preizkusijo tako začetniki kot tudi najzahtevnejši rekreativni smučarji. Poletna sezona se začne 10.5., cene pa se gibljejo med 35 evri za odrasle in 18 evri za otroke. Za petdnevno smučarsko karto boste odšteli 154 evrov. Res je, da ni preveč poceni, je pa nenavadno in zelo zanimivo, saj sonce prav tako poskrbi za aktualno temno polt, velikokrat še bolj kot na morju.

Kaunertaler Gletscher  je mogočen ledenik, ki leži na nadmorski višini med 2150 in 3518 metri. Smučišče na tem ledeniku nudi kar za 36 km smučarskih prog, kjer prav tako lahko smučate, če ste začetnik ali pa vrhunski smučar. Poletna sezona pa se tu začne, ne boste verjeli, šele 1.7., zato lahko le sklepate kako nizke temperature so tu v zimskem času. Zaključek poletne sezone pa je že 1.9. Seveda nas vse, sploh ŠTUDENTE, najbolj zanima cena. Tudi tu je cena za tovrstno sprostitev podobna kot povsod po Avstriji, in sicer dnevna karta znaša 34 evrov za odrasle in 20 za otroke. Petdnevna smučarska karta pa vas bo stala 133,50 evrov. Ni kaj, kar dosti za študentski žep, saj cena ne vključuje niti bivanja, kaj šele hrane in pijače.

Znameniti Kitzsteinhorn – Kaprun, kjer je nekaj let nazaj kar pošteno zagorel vlak, ki prevaža potnike na ledenik, leži med 911 in 3029 metri. Ledenik obsega kar 41 km prog in se lahko pohvali s kakovostjo in številnim obiskom, saj je ocenjeno s kar štirimi zvezdicami od petih. Cena se posledično tudi nekoliko dvigne. Tako boste odšteli za dnevno karto kar 38 evrov, otroci pa 19 evrov. Poletna sezona se začne 21.6 in traja do 21.11.

To je le nekaj avstrijskih ledenikov, kjer žičnice, gondole in sedežnice obratujejo tudi v poletnem času in kjer se lahko po belih strminah spustimo, ko doma velikokrat niti senca ni dovolj velik sovražnik poletnim vročinskim dnevom. 
   

 Tjaša Kržišnik    

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.