Problem v vseh starostnih obdobjih

Na milijone ljudi po svetu ima probleme z mozolji. Akne predstavljajo najpogostejši problem s kožo. Akne danes zdaleč niso več najstniški problem, temveč so postale spremljevalec stresa sodobnih ljudi, ki stresno stremijo v zastavljen cilj, v svojo kariero. Število mladih oziroma tudi število starejših (tridesetletnikov in več), ki imajo akne, narašča.

Približno tretjina žensk po dvajsetem letu se bojuje z aknami. Poznamo mladostne (pubertetniške) in odrasle akne. Kakšna je razlika med njimi? Pubertetniške akne se pojavljajo po t.i. T-conah, odrasle akne pa okoli ust, po bradi in spodnjih delih čeljusti. Te so sicer manjše, a toliko bolj trdovratne.
Kaj so akne?
Akne ali mozolji so zamašene lojnice. Te se v letih pubertete rade vnamejo. V sredini opazimo črno piko (ogrc ali komedo). To je kožni loj, ki je zamašil ustje žleze. Poznamo več vrst aken: mladostniške, oljne, katranove, klorne akne, poklicne, … Pri močnejšem vnetju pride pri celjenju do brazgotinjenja. Vsem pa so najbolj neprijetni mozolji na hrbtu, prsih, tilniku in seveda na obrazu.
Starejše generacije so prepričanja, da je za nastanek mozoljev kriva nepravilna prehrana in umazana koža. Danes tega prepričanja že skoraj da ne slišimo več, velja pa novo prepričanje, in sicer da so mozolji posledica mastne kože in nekaterih psiholoških dejavnikov, npr. stresa. Veliko več možnosti za nastanek mozoljev imamo tudi otroci tistih staršev, kjer so tudi starši imeli mozolje, saj na nastanek aken vpliva tudi dednost in hormonsko neravnovesje, pri ženskah pa je nastanek aken povezan z menstruacijskim ciklom. Eden največjih povzročiteljev aken pa je danes vsekakor kozmetika in kozmetični izdelki, katerih osnova so maščobe, ki zapirajo pore.
Zdravljenje aken
Pri zdravljenju aken se je treba čimbolj izogibati okužbam. Kožo je treba čistiti z blagimi manj dražečimi sredstvi. Za mozolje ne priporočajo uporabe raznih krem in sončne kreme, prav tako pa nihče ne priporoča stiskanja aken oziroma mozoljev, saj le-to škoduje koži, ki jo s stiskanjem poškodujemo. Sicer sprva poškodbe niso tako vidne, v kasnejših letih pa le-te pridejo do izraza. Eden od načinov, da zmanjšamo pojav aken, so tudi tablete proti zanositvi.
Kako se izogniti aknam?
” Izogibajte se mastni, ocvrti hrani.
” Izogibajte se gaziranih pijač in čokolade.
” Omejite sladkarije.
” Jejte veliko svežega sadja in zelenjave ter jedi, pripravljene s čebulo.
” Jejte čim več mandljev, bučnih semen, lososa, špinačo, marelice, brokoli in korenje.
” Pijte veliko količino negaziranih in nesladkanih pijač ter opustite uživanje alkohola in kajenje.
Za konec naj še enkrat opozorimo, da si mozoljev ne smete stiskati, saj pri stiskanju bakterije prodrejo v globlje plasti kože in naredijo brazgotine.

Mojca Polc

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.