Digitalna knjižnica Univerze v Ljubljani (DiKUL)

Neločljiva sestavina vsakega učinkovitega študijskega procesa je tudi poglobljeno in sistematično znanstveno raziskovanje. Zakladnica znanja, iz katere je treba črpati, pa že dolgo niso več le knjige, ampak tudi in predvsem objave v ažurni domači in tuji znanstveni periodiki, ki hodi v koraku s časom in te vselej obvešča o najnovejših dognanjih v posamezni stroki. In če je vse skupaj še v priročni elektronski obliki, toliko bolje! Dobra novica – zdaj boš lahko do informacijskih virov ljubljanske univerze dostopal tudi od doma, in sicer preko enotne vstopne točke, portala DiKUL.

Več kot 10.000 revij
Zbirka elektronskih virov Univerze v Ljubljani (UL) obsega več kot 100 informacijskih virov za različna znanstvena področja, več kot 10.000 licenciranih e-revij, različne servise e-knjig, e-slovarje in različne digitalne zbirke visokošolskih in drugih del UL, vključeni pa so tudi kakovostni informacijski viri iz odprtega dostopa. Težava dosedanjega načina uporabe omenjenih virov je tičala zlasti v tem, da je bilo potrebno vsak e-vir preiskati posebej. Spletne povezave iz bibliografskih virov do celotnih besedil so bile dokaj neurejene, kar je posledično pomenilo, da je bilo treba besedila po portalih ponudnikov iskati ročno, pomanjkljive pa so bile tudi informacije o fondih e-revij, saj nekega celovitega seznama le-teh ni bilo. Zdaj je tovrstnih nevšečnosti konec!

Vse na enem mestu
Portal DiKUL ponuja različne funkcionalne možnosti. V prvi vrsti omogoča hkratno iskanje po različnih informacijskih virih (do 20 e-virov naenkrat), hitro iskanje po pripravljenih izborih informacijskih virov ter napredno iskanje po informacijskih virih z možnostjo iskanja po kategorijah. Preko seznama zadetkov lahko preveriš dostopnost do elektronskih ali tiskanih verzij gradiva in prideš do povezav na celotna besedila člankov oziroma knjig. Portal DiKUL pa ima še več prednosti, in sicer možnost vključevanja lokalnih katalogov knjižnic UL v hkratno iskanje, možnost uporabe enotnega Kataloga informacijskih virov UL z opisi zbirk, možnost uporabe enotnega Kataloga e-revij UL, možnost dostopa do obstoječih digitalnih zbirk visokošolskih in drugih del UL, možnost izdelave osebnih profilov, shranjevanja rezultatov iskanja, poizvedb, možnost avtomatskega osveževanja poizvedb, možnost samodejnega obveščanja o novih zadetkih ter možnost izdelave lastnih izborov za hitro iskanje. Nekaterih informacijskih virov sicer zaradi tehničnih težav v takšno iskanje ni bilo mogoče vključiti, najpogosteje zato, ker so na CD-romih, nekateri med njimi pa nimajo možnosti dostopa s posebnimi protokoli za uporabo. Toda tudi ti viri so zaobseženi v Katalogu informacijskih virov UL.

Študentje Univerze v Ljubljani v prednosti
Celovit dostop do virov na portalu, najdeš ga na http://dikul.uni-lj.si, je trenutno na voljo le zaposlenim na ljubljanski univerzi in študentom UL, ki jih z geslom za uporabo opremijo matične knjižnice. Ostali občani, tudi če so vpisani v katero od knjižnic članic UL, so pri dostopanju do besedil zelo omejeni. Pa tudi med študenti samimi so razlike, saj se nekatera gradiva “odprejo” le študentom posamezne članice UL. Nekoliko drugače kot pri pravkar navedenem iskanju z oddaljenega računalnika pa je pri uporabi portala DiKUL v prostorih knjižnic UL – tu imajo boljše možnosti tudi tisti, ki statusa študenta UL nimajo (več).

Blog, RSS in nadaljnje nadgrajevanje
Informacije v zvezi z DiKUL-om so dostopne tudi na blogu, in sicer na spletnem naslovu http://dikul.blogspot.com, prav tako pa se do njih lahko prebiješ preko RSS kanala, na naslovu http://dikul.blogspot.com/feeds/posts/default. Kaj se bo torej še dogajalo s portalom? DiKUL naj bi v prihodnje vsebinsko prilagodili posameznim fakultetam, integrirali uporabniške vmesnike ponudnikov informacijskih virov z Open URL povezovalnikom in v sistem vnesli (še več) digitalnih zbirk visokošolskih in drugih del UL.


Martina Srblin

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.