Študent v Gambiji: Za otroke sveta

S prijateljico in sodelavko Marijo se septembra odpravljava v Gambijo, kjer bova kot prostovoljki delali z otroki. Ker se kmalu odpravljava, je prav, da povem, kam greva, kaj morava pred odhodom storiti, kakšni so najini pričakovani stroški in katera je ta organizacija, ki prostovoljstvo v Gambiji omogoča.

Kje sploh je Gambija?

Gambija je obmorska država v Zahodni Afriki. Uradni jezik je angleščina, vendar pa so zaradi drugih tam živečih plemen uradni jeziki tudi mandinka, wolof in fulščina. Gambija ima milijon štiristo tisoč prebivalcev in je od leta 1965 neodvisna država.

Gambija na zemljevidu

Glavno mesto Gambije je Banjul, kamor se odpravljamo tudi mi z ekipo prostovoljcev. Valuta, ki pa jo tam uporabljajo so pa Gambijski dalasi (1 €=56,3 GMD).

Razmere v Gambiji

Ker nas bo večina delala z otroki iz okoliških krajev, je pomembno, da vemo, v kakšnih razmerah te otroci živijo. Zaradi počasne gospodarske rasti in neenakomerne porazdelitve prihodka je Gambija ena izmed najrevnejših afriških držav. Otroci torej živijo v skromnih razmerah: v eni sobi na tleh spi 5 ali več ljudi, v nekaterih domovih ni elektrike in tekoče vode, kuhajo na oglju, toaletni prostori pa so večinoma na prostem.

Kljub vsemu je Gambija država v razvoju in temelji na turizmu. Število nastanitev vsako leto narašča, turiste pa pritegnejo plaže, nizke cene, tropski gozd in prijazni ljudje.

Za otroke sveta

Prostovoljci bomo v Gambiji delali v Karierno-izobraževalnem centru, ki je bil zgrajen s pomočjo nabranih donacij s strani društva Za otroke sveta. Ker večina otrok po zaključeni določeni stopnji izobrazbe nima dovolj znanja in veščin, da bi našli prvo zaposlitev, bomo mi nudili prav to – delavnice na različnih področjih. V prostem času pa bomo čas posvečali športnim aktivnostim, zabavi in plesu.

Dolgoročni cilji društva so torej:

  • povečati pismenost v državi,
  • zagotoviti poklicno izobraževanje,
  • razvoj lokalnega turizma v povezavi s prostovoljstvom,
  • spodbujanje športa, umetnosti in glasbe,
  • zagotavljanje programov za otroke iz socialno ogroženih družin,
  • spodbujanje neformalnega učenja.

Kaj pa prostovoljci in naši stroški?

Če potuješ kot prostovoljec si moraš denar za letalsko vozovnico, prenočišče, izlete, cepiva in hrano prišparati sam. Prenočišče in en obrok dnevno sta za nas, prostovoljce, zagotovljena v bližnjem hotelu po nižji ceni, v okviru društva za Otroke sveta.

Preden se odpravimo v Gambijo, se moramo tudi cepiti. Obvezno je cepljenje proti rumeni mrzlici, zaželena cepljenja pa so še proti hepatitisu A in B, tetanusu in meningokoknem meningitisu. Midve z Marijo sva se odločili za cepljenje proti rumeni mrzlici ter hepatitisu B.

Obvezni stroški, ki naju čakajo pred odhodom v Gambijo:

  • Cepivo proti rumeni mrzlici (obvezno!): 40 €
  • Tableti proti malariji: odvisno od tipa tablet, cena se giblje med 30 € in 80 €
  • Letalska karta: od 400 € do 700 €
  • Druga cepiva: vsako cepivo približno 40 €

Z letalsko vozovnico in vsem potrebnim, naj bi prostovoljec za tritedensko potovanje odštel okoli 1500 €.

Če te zanima, kako bo izgledal najin izlet, končni stroški in najini osebni vtisi pa bodi pozoren in naju spremljaj.

Moški, ki kaže s prstom

Prejšnji članekEdini podkast žanrske fikcije v Sloveniji!
Naslednji članekOcena filma: Yesterday

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.