Andrej Bajić Šarkezi o dejstvu, da je prvi ciganski komik v Sloveniji

Andrej Šarkezi - Bakreni v intervjuju za Študent.si
Andrej Šarkezi - Bakreni v intervjuju za Študent.si

Andrej Šarkezi je slovenski komik in glasbenik romskega porekla, ki ora ledino slovenskega stand-upa, ki ga še nismo videli. Začetek njegove kariere komika je zapisan na družbenem omrežju TikTok, kjer je začel deliti svoje šale. Andrej Šarkezi je oseba, ki se zna pošaliti na svoj račun, kar je slovenska javnost videla tudi v šovu Slovenija ima talent. Potem, ko je navdušil sodnike in občinstvo, je z nami spregovoril nekaj besed o svoji dosedanji karieri komika in glasbenika ter prihodnosti. Ni pa šlo brez šal na račun porekla in kako sam gleda na vse to.

Začetek vseh šal naj bi bil TikTok. Je to res?

Točno tako. Svak je na TikToku delil enega izmed mojih posnetkov, ki se je dobro »prijel«. Po tem sem si rekel, zakaj pa ne bi poskusil? In tako se je začela moja pot komika.

Kakšen vzvod je predstavljal uspeh na družbenih omrežjih in kako pomembna je njihova uporaba za nadaljnjo promocijo?

Trenutno so prav družbena omrežja tista, ki mi pomagajo vzpenjati se po slovenski stand-up sceni. Pa še brezplačna so (smeh).

Pred dnevi smo te lahko videli na šovu Slovenija ima talent. Kakšni so bili občutki pred, med in po šovu?

Pred šovom Slovenija ima talent sem imel zelo mešane občutke. Ali jim bom dovolj dober? Bom popolnoma pogorel? Jim bodo moje šale sploh všeč? Vsa ta vprašanja so se mi pojavljala v mislih. Po nastopu pa sem bil zelo zadovoljen, saj sem prejel veliko pozitivnih komentarjev. Kot je rekel Lado (Bizovičar), sem na dobri poti in imam odlično izhodišče z drugačnim pogledom na naš svet.

V časih, ko je treba paziti na svoje besede, si se odločil »lomiti« tabuje. Zakaj taka odločitev?

Vedno me je jezilo obrekovanje Romov oziroma ciganov. Vedel sem, da bi bilo treba glede tega nekaj storiti in odločil sem se, da iz vseh negativnih stvari ustvarim šale, ki bodo obrnile celotno naracijo o nas.

Pogosto komiki iščejo navdih v lastnem življenju. Koliko materiala imaš še na voljo?

Ker se večina materiala dotika mojega življenja oziroma življenja ciganov, imam na voljo še ogromno materiala. Ne zdi se mi, da ga bo kaj kmalu zmanjkalo.

Kaj tvoji prijatelji in družina porečejo na tvoje šale?

Prijatelji  in družina so moje šale sprejeli z veliko navdušenostjo. Veliko mi tudi pomeni, da me ob vsem tem zelo podpirajo. To mi res veliko pomeni. Moja žena je bila na začetku nekoliko skeptična glede tega, a ko je videla, kako dobro se je vse skupaj prijelo, je postala moja največja oboževalka.

Od kod ideja, da bodo temelj stand-upa predstavljala prepričanja o romih?

Že od nekdaj sem šaljivec in ker v Sloveniji še nimamo komika, ki bi se znal šaliti na naš račun, sem rekel, da bom jaz prvi.

Andrej Šarkezi ni le komik, njegova strast je tudi glasba
Andrej Šarkezi ni le komik, njegova strast je tudi glasba

Kako je bilo prvič stati na odru in kako je stati zdaj, ko veš, da nekdo na nastop pride točno zaradi tebe?

Nihče mi nič ne more, saj sem cigan (smeh). Na prvem nastopu sem imel ogromno treme, zaradi česar sem pozabil povedati tudi kakšno šalo. Res je čudovit občutek, ko veš, da je nekdo prišel na nastop oziroma dogodek ter plačal karto zato, da vidi prav tebe.

Je v šalah veliko resnice ali gre zgolj za »javno prepričanje«, če se tako izrazim?

Nekaj šal je nastalo iz mojih življenjskih izkušenj, nekaj pa iz javnega prepričanja o ciganih. Kot moja šala, da cigani ne krademo, ampak si izposojamo za nedoločen čas. Ta je nastala kot nasprotje stalnemu negativnemu obrekovanju tistih, ki še niso imeli priložnosti spoznati naše kulture (smeh).

Del tvoje stand-up persone je tudi vzdevek bakreni. Od kod tak vzdevek?

Vzdevek Bakreni je nastal med gledanjem napovednika za turško serijo Sulejman Veličastni. Rekel sem si, da če je lahko on Veličastni, bom pa jaz Bakreni.

Prihodnost v stand-upu, je to nekaj, na kar ciljaš?

Vsekakor bi se želel uveljaviti kot komik v Sloveniji in če bi s tem lahko še kaj zaslužil, bi bilo odlično.

Ne le stand-up, tudi glasba je tvoje resno zanimanje. Imaš skupino 4YOU, če se ne motim?

Ukvarjam se tudi z glasbo. Sem frontman skupine 4YOU, s katero smo že izdali dve avtorski skladbi v hrvaškem jeziku. Trenutno delamo na tretji skladbi, ki pa bo v slovenskem jeziku.

4YOU - SLUČAJNO (OFFICIAL VIDEO)

Sam se oklicuješ za cigana in ne roma. Čemu tako?

Beseda cigan pomeni nedotakljivi, hkrati pa mi veliko lepše zveni. Brez dvoma pa mi ni všeč, če nekdo reče, da kradeš kot cigan, smrdiš kot cigan in podobno. Zakonsko smo opredeljeni kot pripadniki romske skupnosti, vsak pa naj se oklicuje tako, kot sam želi.  

Se v teh časih še soočaš s sovraštvom, oklicevanjem in podobnim?

Hvala bogu lahko rečem, da ne. Sicer se res najdejo izjeme, a je teh zelo zelo malo.

Kaj bi svetoval bodočim komikom, ki bi se želeli preskusiti v stand-upu?

Bodočim komikom bi rekel samo, da naj poskusijo, saj je poskušanje zastonj.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekDune dobiva nadaljevanje, studio je podal zeleno luč
Naslednji članekKdo se požvižga na okoljsko krizo

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.