Cosplay: intervju z Naru Lavy

Janna (League of Legends)
Vir: Andrej Milovac

Nika-Lavinia, v svetu cosplaya poznana kot Naru Lavy, je 26-letnica iz Kopra, ki zaključuje študij Varstvene biologije na Famnitu. V prostem času se ukvarja s plesom ob drogu in s cosplayem, ki je njena strast že od leta 2011.

Kaori Saeki
Kaori Saeki (Bible Black) / Foto: ByZa

Za začetek lahko našim bralcem razložiš, kaj cosplay sploh pomeni.

Cosplay je tujka, ki je sestavljena iz dveh besed: cos kot costume in play kot igra oz. poosebljenje nekega lika.

Kaj je razlika med cosplayem in oblačenjem v kostume za pusta ali noč čarovnic?

Pri cosplayu gre za bolj natančno načrtovanje kostuma. Nisi pirat ali čarovnica, temveč točno nek lik oziroma junak: na primer Jack Sparrow, Hermiona, … Glavna razlika pa je v tem, da se moraš tudi obnašati kot lik, ki si ga izbereš: gibaš se kot on, govoriš kot on. Za tistih nekaj ur postaneš igralec.

Kalifa, One Piece
Kalifa, One Piece / Foto: Davor Kirbiš

Kje kostume običajno dobiš?

Celoten kostum lahko kupiš na spletu ali pa si ga sam izdelaš, sešiješ (kar običajno počnem jaz). Uporablajm različno blago, termopalstiko, akrilne barve, včasih glino, lasulje, ličila …

Kako se po navadi pripravljaš na dogodke, koliko časa zadeva traja?

To je zelo odvisno od lika, ki si ga izberem. Najprej naredim načrt, kako bom izdelala kostum. Izdelovati ga nato začnem približno mesec ali dva pred dogodkom. Če grem v tujino, kostum priredim tako, da ga lahko spakiram in nesem s seboj. Dan pred dogodkom kostum pregledam, na dan dogodka pa se zbudim zgodaj, da imam več ur časa za pripravo, oblačenje in ličenje.

Cultist Acolyte (Darkest Dungeon)
Cultist Acolyte (Darkest Dungeon) / Foto: Andrej Milovac

Kako običajno poteka cosplay dogodek?

Po navadi je večina udeležencev cosplayerjev, prisotne so stojnice in razne aktivnosti, kot tutoriali, intervjuji, slikanja, itd. Vedno je tudi tekmovanje, udeležba je seveda po želji. Zmagovalca izbere žirija, ki si natančno ogleda kostum. Na odru se tekmovalci predstavijo gledalcem. Včasih je prisotna tudi kakšna znana oseba, znan cosplayer ali igralec. Kdaj se igra tudi družabne igre.

Ali je v Sloveniji veliko cosplay dogodkov?

Glede na število prebivalcev jih imamo v bistvu kar nekaj. V Ljubljani vsakoletno potekata Makkon in Na meji nevidenga, v Kopru UmiKo, dogodki pa redno potekajo tudi v Mariboru, Postojni, Jesenicah, itd.

Browsette, Super Mario
Browsette, Super Mario

Omenila pa si, da se udeležuješ tudi dogodkov v tujini.

Tako je, predvsem v Italiji. Velikokrat grem v Trst, bila sem tudi že v Milanu, Rimu, Riminiju, Lucci in Vinciju. Nazadnje sem bila na Vienna Comic Conu na Dunaju.

Kako se cosplay v tujini razlikuje od cosplaya v Sloveniji?

V tujini so dogodki bolj raznoliki, nekateri dajejo poudarek na animeje, drugi na igre, tretji na lokalne umetnike. V tujini so dogodki velikokrat večji kot pri nas, organizirajo pa se že veliko let.

Kateri je naslednji dogodek, na katerega greš in v koga se boš oblekla?

Maja grem v Gradec kot Yennefer iz Witcherja 3.

Yennefer, Witcher
Yennefer, Witcher 3

Kateri je bil tvoj najljubši cosplay dogodek in kostum do sedaj?

Kot dogodek mi je vedno všeč UmiKo v Kopru (bivši Anime v Izoli) in Makkon v Ljubljani, kot kostum pa Yennefer, čeprav mi je pri srcu prav vsak kostum, ki sem ga naredila. Za kostum za Yennefer sem res sama oblikovala in sešila vsak del kostuma.

Kako se je začela tvoja ljubezen do cosplaya?

Že v otroštvu sem rada gledala animeje, brala mange in z bratranci igrala videoigre. Z junaki sem se poistovetila in si ustvarila svoj svet ter se s tem lahko zamotila za ure in ure. Mislim, da se je vse skupaj začelo z občudovanjem posameznih likov. Tudi danes izbiram like glede na to, kateri so mi po videzu in osebnosti všeč oziroma zanimivi.

Hatsune Miku
Hatsune Miku – poletna izvedba (Vocaloid) / Foto: Andrea Ferrati

Ali te domači pri tvojem hobiju podpirajo?

Na začetku jim ni bilo ravno najbolj jasno, kaj je cosplay, a so hitro razumeli, da gre za zelo ustvarjalen hobi, ki me veseli. V tem so videli nekaj pozitivnega in me začeli podpirati.

Kaj je najbolj zabaven dela cosplaya?

Najlepše je iti na dogodek v kostumu, na katerem si delal dolgo časa. Čudovito je, ko te ljudje prepoznajo, pohvalijo tvoj kostum in se s teboj želijo slikati. Predvsem pa mi je cosplay prinesel veliko novih poznanstev in podobno mislečih prijateljev, s katerimi velikokrat sodelujemo, delamo skupinske maske (na primer vsak si izbere enega lika iz Harryja Potterja) …

Kaj pa je najtežji del?

Čas in denar. Materiali za izdelavo kostumov niso ravno poceni, poleg tega pa izdelava včasih traja več, kot predvidevaš, in ti kostuma ne uspe dokončati do dogodka.

Lola Bunny
Lola Bunny – človeška izvedba (Space Jam) / Foto: Andrea Ferrati

Kaj pa sami dogodki, ali so brezplačni?

Odvisno, nekateri so brezplačni, drugi ne. Vstopnina pri nas je navadno, če je, nekje okoli pet evrov, v tujini pa med petnajst in trideset za dnevno karto. Vikend oziroma večdnevne karte stanejo več.

Ali bi ljudem, ki se za cosplay sicer ne zanimajo, svetovala obisk cosplay dogodkov?

V primeru, da jih zanimajo video igre, stripi, mange, fantazijske knige in filmi, ja. Zagotovo bodo videli like, ki jih poznajo. Običajno je na dogodkih kotiček za video igre, mange, risanje, itd. Za vsakega se nekaj najde!

Naruto Uzumaki
Naruto Uzumaki (Sexy No Jutsu verzija) / Foto: Andrea Ferrati

Naru-Lavy lahko najdeš na Facebooku kot Naru Lavy in na Instagramu kot @narulavy.

Luigi
Luigi – ženska izvedba (Mario Bros) / Foto: Doriano
Prejšnji članekPapež Frančišek z molitvijo nad koronavirus
Naslednji članekNova serija za oboževalce Downton Abbey

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.