Dora Domajnko: Življenje je odgovornost in spol ni izgovor

Dora Domajnko
Foto: Youtube STA

Dora Domajnko je prva Inženirka leta. Izbor Inženirka leta je nov del projekta Inženirke in inženirji bomo!, ki navdušuje nad inženirstvom od leta 2012.

Glavni kriterij izbora niso posamezni inženirski dosežki, temveč koliko so nominirane ženske kot inženirke zgled mlajšim dekletom. Nominiranke se ocenjuje glede njihovega celovitega prispevka družbi in vplivu na mlade.

Komisija je med 10 nominirankami izbrala zmagovalko Doro Domajnko, ki je na slavnostni prireditvi Think.ing prejela priznanje Inženirka leta 2018.

Ne želimo si pristati v prihodnosti, kjer je bazen talentov na pol neizkoriščen, potenciali in priložnosti za prebojne inovacije pa prezrte.

Poleg službe in doktorskega študija na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani se ukvarjate tudi s športom in glasbo. Ste vedno vedeli, da je vaša pot naravoslovna?

Učni procesi nas pravzaprav najprej usmerijo k bolj družboslovnim področjem. Svoja prva leta posvetimo igranju z vrstniki, petju pesmic in risanju. Celo naravoslovne vede sprva srečamo v obliki nekritičnega memoriranja dejstev.

Resnejše naravoslovno-tehnične predmete spoznamo šele proti koncu osnovne šole. Še nadaljnjih nekaj let traja, da dobijo tudi rep in glavo. Proces lahko pospešijo kakšne tehnično orientirane igrače, ki pa so tipično namenjene dečkom.

Kljub temu lahko rečem, da sem že zgodaj vedela, da bo moja pot naravoslovna. Šport in glasba sta stvari, ki ju počnem zase – za svoje zdravje in sprostitev. Pri tem sem lahko poljubo zanič. Pri izbiri poklica pa je potrebno upoštevati svoje primerjalne prednosti, potrebe na trgu ter biti pri tem tudi odgovoren in samokritičen.

S katerimi tremi besedami bi opisali svoj poklic?

Nenehno učenje in razvoj.

Je bilo po diplomi oz. magisteriju težko dobiti delo ali so se dela ponujala že med študijem? Kdaj ste se vi zaposlili?

Že med študijem se ponudi veliko priložnosti za delo tako v okvirih fakultete kot tudi izven njih. Pomembno je, da poskušamo sodelovati tudi pri takšnih, ki so povezana z našim strokovnim področjem.

Sama sem se tako poleg počitniškega dela v športu vključevala tudi kot demonstratorka pri nekaterih predmetih ter sodelovala pri nekaj projektih. Tako so me opazila tudi podjetja, ki so tesneje povezana s fakulteto, in postala sem kadrovska štipendistka podjetja RLS Merilna tehnika. To mi je dalo novo energijo za učenje in mi pomagalo pri usmeritvenih odločitvah, takoj po končanem magisteriju pa me je že čakala služba.

Pri izbiri poklica pa je potrebno upoštevati svoje primerjalne prednosti

Kaj vas je spodbudilo k prijavi na izbor Inženirke leta? Vaše podjetje, starši, znanci ali vaša lastna intuicija?

Ideja za sodelovanje pri projektu je prišla s strani podjetja. Strinjala sem se, saj sem na svoje delo ponosna in ga z veseljem pokažem tudi drugim.

Nominiranke za priznanje se postale nekakšne ambasadorke, ki skušajo povečati število ženskih inženirk s projektom Inženirke in inženirji bomo! ter partnerji in mediji. Imate že kakšen plan za promocijo inženirstva med dekleti?

 

V Evropi je na STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) študijih le dobra četrtina deklet, v Sloveniji od treh študentov ena. Eden od glavnih razlogov, da se dekleta ne odločajo za inženirske poklice, je, da imajo premalo zgledov. Izbor Inženirka leta je nastal prav kot odgovor na to družbeno stanje.

To odgovornost zdaj prevzemamo nase tudi letošnje nominiranke. Če smo letošnja generacija deklet ‘prvi razred’, si želimo v naslednjih letih ustvariti za celo šolo takšnih generacij. Letošnjih 28 kandidatk je odličen začetek, ampak številka je premajhna za skupnost inženirk, ki jo želimo vzpostaviti v okolju.

Naša ambicija je, da v Sloveniji postanemo takšna družba, kjer ne bo več potrebno izpostavljati pomena in vloge inženirk. Želimo si, da bodo na STEM študijih na vsake tri študente vpisane tri študentke, razvojni timi v podjetjih pa bodo mešani. Ne želimo si pristati v prihodnosti, kjer je bazen talentov na pol neizkoriščen, potenciali in priložnosti za prebojne inovacije pa prezrte. Zato z veseljem pokažemo, kako zanimive stvari počnemo in kako lahko tudi same s svojim znanjem in delom prispevamo k napredku.

Usmerjamo dijakinje in učitelje na dogodkih Ne teslo, Tesla bom! na slovenskih gimnazijah, udeležujemo se različnih poslovnih in družbenih dogodkov ter svoj glas uveljavljamo v medijih. Nenazadnje pa bodo nove ideje zaživele tudi skozi skupnost, ki jo oblikujemo.

Če bi lahko mladim dekletom sporočili eno misel, katera bi to bila?

Zgodovina je polna dokazov o nesmiselnosti oziroma škodljivosti predsodkov. Pomagajmo jih preseči; ne z besedami, temveč z dejanji. Učimo se, izobražujmo, spoštujmo druge in izkoristimo priložnosti. Življenje je odgovornost in spol ni izgovor.

Prejšnji članekPrvi res pravi urbani pametni telefon
Naslednji članekGremo na detox? – 1. del

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.