Gremo na detox? – 1. del

Ker je naša okolica dandanes vse bolj onesnažena, je eden od najpopularnejših trendov zadnjega časa razstrupljanje ali detoksinacija (kratko detox). Preverili smo, kaj detox sploh je, kdaj in za koga je primeren ter kako ga izvajati.

Kaj je detox?

V naše telo dnevno vnašamo tudi strupe, vse od onesnaženega zraka pa do nezdrave hrane in pijače. Strupi se v nas kopičijo predvsem zaradi nezdravega načina življenja, premalo gibanja, alkohola, cigaret in tudi uživanja različnih drog. Razni dodatki v hrani (kot na primer pesticidi, aditivi ipd.), klorirana voda in zdravila našemu telesu prav tako ne delajo usluge. Stres pa nas še dodatno obremenjuje in zadevo še nekoliko poslabša.

Detox pa je metaboličen proces, pri katerem telo izloča strupene in toksične snovi. Sicer ima naše telo že samo po sebi sposobnost samorazstrupljanja, pri čemer s svojimi funkcijami sodelujejo različni organi: pljuča, koža, ledvice, jetra, limfni sistem in črevesje. Z detoksikacijo našemu »zakisanemu« telesu vračamo kislinsko-bazično ravnovesje.

Kdaj moje telo potrebuje detox?

Naše telo nam preko določenih simptomov sporoča, kdaj je čas, da razmislimo o detoxu. Ti so:

  • Pomanjkanje energije,
  • Slabo počutje,
  • Razdražljivost,
  • Težave s prebavili,
  • Kronična utrujenost,
  • Oslabljen imunski sistem.

Kdo lahko razstrupi svoje telo?

Nekateri strokovnjaki svetujejo detoksikacijo vsaj enkrat letno, odsvetujejo pa ga nosečkam in doječim materah, otrokom do 12. leta starosti, ljudem z resnimi psihičnimi motnjami in diabetikom na inzulinu. Je pa priporočljivo, da se pred razstrupljanjem posvetuješ z zdravnikom.

Kako ga izvajati?

Primarno je treba eliminirati najbolj škodljive snovi, kot so alkohol, kava, cigareti, predelan sladkor in nasičene maščobe. Poleg tega poskrbi, da uporabljaš naravna čistila in kozmetične izdelke (izdelke za čiščenje kože, šampone, dezodorante in zobno pasto). Poskusiti pa moramo tudi čim bolj znižati nivo vsakodnevnega stresa. Ne gre torej samo za prehrano, ampak za celoten proces in celostno spremembo življenjskega stila.

Obstaja veliko programov in detox receptov, katerega uporabiti pa je odvisno od tvojih individualnih potreb.  Številni programi so 3- do 7-dnevni, saj moramo našemu telesu dati dovolj časa, da se »očisti«.

Tokrat smo obdelali teorijo, če pa te mika še praksa, pa nas spremljaj, saj ti v naslednjem članku razkrijemo nekaj detox receptov!

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Prejšnji članekDora Domajnko: Življenje je odgovornost in spol ni izgovor
Naslednji članekHuawei na prodajna mesta razposlal že več kot 10 milijonov telefonov serije Mate 20

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.