Dr. Mojca Volk: »Programiranje je danes ena izmed ključnih veščin, kot izpit za avto«

Kaj program I’mpowered pomeni vam?

Danes si življenje brez znanosti in tehnologije težko predstavljamo, še več, dobršen del naše prihodnost v veliki meri zaupamo prav tem vedam. Obenem pa smo ravno na teh področjih še vedno priča velikanskemu razkoraku v zastopanosti, in to kljub dobro znanemu dejstvu, da je ključ do kreativnosti in uspešnosti ravno v raznolikosti. Odgovor na vprašanje, zakaj je tako, seveda ni preprost, ampak to pravzaprav niti ni tako pomembno. Pomembno je, da se zavedamo, da so spremembe potrebne in da se zanje tudi borimo, tako ženske kot moški.

Prav pobude, kot je I’mpowered, igrajo pri tem ključno vlogo. Takšni dogodki so priložnost, da dekletom na odprt in vključujoč način pokažemo, da obstaja prostor za uspešne sodobne ženske v znanosti in tehnologiji in predvsem da jim vlijemo samozavest, da si bodo dovolile biti pogumne in se bodo podale na pot uspešnih znanstvenic in inženirk prihodnosti.

Svet se razvija in z njim se razvija tudi tehnologija? Kako pomembno se vam zdi programiranje, kot poklic prihodnosti?

Programiranje predstavlja danes eno izmed ključnih veščin, kot neke vrste univerzalni ustvarjalni jezik, brez katerega ne gre, pa ne samo na strogo inženirskih in računalniških področjih, ampak praktično povsod. Tudi v poklicih, kot so na primer bančna analitičarka, grafična oblikovalka ali genetičarka, sodobne znanstvenice in inženirke za svoje delo potrebujejo programerska znanja in izkušnje. Prav zaradi tega programiranje niti ni več samo poklic prihodnosti, ampak je ena izmed ključnih veščin, ki je v resnici za poklice prihodnosti enako pomembna kot znanje tujega jezika in pomembnejša kot izpit za avto. Res pa je, da se tega še vedno premalo zavedamo, in predvsem, da na programiranje prepogosto še vedno gledamo kot na nekaj zelo specializiranega, neko sposobnost, ki je rezervirana za peščico odštekanih in na razno razne načine posebnih entuziastov. Pa v resnici sploh ni tako.

Razmak med spoloma v svetu inženirjev, programerjev in strojnikov je še vedno prevelik. Kako bi ga lahko zmanjšali?

To je verjetno eno najbolj kompleksnih vprašanj sodobnega časa, kako doseči enakovrednost obeh spolov in kako na tradicionalno moških področjih ustvariti prostor za ženske in obratno. Ključno je, da se izziva zavedamo in da se z njim tudi proaktivno spoprijemamo. Izziv predstavljajo predvsem globoko zakoreninjeni stereotipi, mnenja, katera področja so primerna za punce in katera za fante. Podobno, kot je roza barva za ženske in modra za moške, ampak je k sreči (in obenem na žalost) modna industrija v primerjavi z znanostjo in tehnologijo pri izkoreninjanju teh predsodkov precej bolj uspešna. Nikoli ne bom pozabila izjave moje učiteljice slovenščine iz osnovne šole, ko sem ji na vprašanje, na katero fakulteto grem, odgovorila, da sem se odločila za elektrotehniko: »Oh, kako te je škoda.« Pa ni res, škoda bi bila, če takrat nebi zbrala dovolj poguma, da sem se odločila za takšno pot. Prav zato se mi zdi tako pomembno, da dekletom vlivamo pogum in da jim z zgledom pokažemo, da je svet inženirjev, programerjev in znanstvenikov v resnici tudi svet inženirk, programerk in znanstvenic, pogumnih in uspešnih ženski, ki se jim niti slučajno ni treba odreči domišljiji, kreativnosti in visokim petam.

Delavnice, ki se bodo odvijale v Mariboru in Ljubljani bodo potekale tako na osnovnem, kot na višjem nivoju. Je za osnovne delavnice potrebno kakršnokoli predznanje?

Za osnovne delavnice ni potrebno nikakršno predznanje, samo radovednost in dobra volja. Pa to ne velja samo za ta dogodek, ampak za uspešno prihodnost neustrašnih znanstvenic in inženirk nasploh. Kot je nekoč izjavila superznanstvenica in dvakratna Nobelova nagrajenka Marie Curie: »We must have perseverance and above all confidence in ourselves. We must believe that we are gifted for something, and that this thing, at whatever cost, must be attained.«

Prejšnji članekKatere funkcije potrebujem na tiskalniku?
Naslednji članekV kinu decembra

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.