Igor Šolinc: »Prihodnost harmonike je dobra in tradicija se bo vsekakor nadaljevala.«

Harmonika Rihard
Foto: Fb @vsezaharmoniko

Igor Šolinc stoji za celotnim procesom izdelovanja harmonik Rihard. Kako poteka izdelava harmonike? Je to samo instrument ali skriva globlji pomen?

Izdelujete tako harmonike kot tudi druge izdelke iz lesa, v večini povezane z motivom harmonike. Od kje izvira ljubezen do tega slovenskega ljudskega instrumenta?

Tako je, izdelujemo različne harmonike ter razne druge izdelke iz lesa, kot na primer razne ure v obliki harmonik, obeske v obliki harmonik in hranilnike v obliki harmonik.

Harmonika mi je k srcu prirasla že v otroštvu, ko sem spremljal svojega očeta, kako igra s srcem. Kasneje je pričel oče raziskovat in izdelovat harmonike ter je nato znanje predal še meni in zato se naše harmonike imenujejo RIHARD – po imenu mojega očeta.

Les je ena glavnih komponent harmonik in vaših izdelkov. Ker smo kot država z veliko gozdovi tudi prebivalci zelo povezani z materialom, leseni izdelki predstavljajo nekaj »slovenskega«. Kako vi dojemate les? Se vam zdi več kot material? Bi ga na kakšen način lahko povezali s slovenstvom?

Les je vsekakor nekaj, kar bi morali bolj ceniti in spoštovati, sploh pa znati uporabiti v izdelkih z večjo dodano vrednostjo za različne izdelke iz lesa. Med to vsekakor spadajo tudi harmonike. Les dojemam kot nekaj toplega in dostopnega, saj živimo na podeželju in nas gozd dobesedno obdaja.

harmonika v izdelavi
Foto: Fb @vsezaharmoniko

Harmoniko v celoti izdelate sami. Kako poteka izdelava harmonike? Koliko časa vložite v eno harmoniko?

Harmoniko izdelamo v celoti sami, kot je na primer les, meh, okovje in mehanike. Dokupimo samo glasilke, ker jih je zaradi postopka dela nemogoče narediti doma. Za eno harmoniko je potrebno nekje okoli mesec dni, da zaigra, ker je tu potrebna natančnost in veliko znanja.

Že nekaj let nazaj ste v ponudbo dodali tudi lesene sveče, ki predstavljajo alternativo plastičnim svečam, ki se vsako leto ob tem času kopičijo na pokopališčih in v smetnjakih ter predstavljajo veliko obremenitev za naše okolje. Od kod ideja za leseno svečko? Zakaj izbrati leseno svečo namesto plastične?

Lesene svečke smo začeli izdelovati pred tremi leti. Na začetku so nekateri lesene svečke gledali malo zadržano, v naslednjih letih pa so svečke postale pravi hit.

Za izdelavo smo se odločili, ker pri harmonikah ostane nekaj kosov lesa, ki ga ne moremo uporabiti za izdelavo harmonik. Zato smo prišli na idejo, da ta les uporabimo za lesene svečke, da ga ne zavržemo.

Letošnja nova ideja so lesene voščilnice, ki pa že prav tako postajajo pravi prodajni hit.

lesena voščilnica
Foto: Fb @vsezaharmoniko

V preteklih letih ste izdelali tudi nekaj pasov in harmonik za slovenski bend Happy Ol’McWeasel. Kakšen odnos imate do integracije harmonike v rock glasbo? Se vam zdi, da bi s prehodom tega glasbila, ki ga večina povezuje z »govejo muziko«, v bolj mainstreamovske glasbene tokove harmonika lahko ohranila svoj status v slovenski družbi?

Na harmoniko lahko igraš praktično vse zvrsti glasbe, zato menim, da bo harmonika ohranila svoj status v slovenski družbi oziroma ga bo še povečala.

Se vam zdi, da se zanimanje za harmoniko z leti povečuje ali zmanjšuje? Zakaj menite, da je temu tako?

Vsekakor se zanimanje za harmoniko povečuje iz leta v leto. K temu so pripomogli mladi ansambli ter različna glasbena imena, ki ustvarjajo narodno zabavno glasbo.

Kakšen pomen ima za vas harmonika?

Harmonika pomeni za nas tradicijo, ki jo je potrebno skrbno varovati in nadaljevati.

Kaj vas pri delu najbolj motivira, žene naprej?

Najbolj nas motivira, ko narediš harmoniko in vidiš, da ti je stranka, ko prevzame harmoniko, zelo hvaležna za opravljeno delo in trud, ki ga vložiš v izdelavo.

Harmonike Rihard
Foto: Fb @vsezaharmoniko

Kakšno sporočilo bi radi prenesli mladim, prihodnjim generacijam? Kaj bi svetovali mladim harmonikašem ali tistim, ki si želijo to postati?

Za igranje harmonike je potrebno veliko truda in volje, toda ko znaš na harmoniko zaigrati, je trud poplačan. Mladim sporočam, da če imajo voljo ter malo posluha in imajo željo do igranja harmonike, naj ne odlašajo in samo poskusijo. Mogoče pa postanejo vrhunski glasbeniki in ponesejo glas harmonike v svet.

Kje vidite prihodnost harmonike?

V tem letu smo na naši kmetiji odprli izletniško kmetijo Šolinc, na kateri lahko poskusite naše domače dobrote in prav tako v našem muzeju stare kmečke opreme prikažemo postopek izdelave harmonike.

V tem letu nas je obiskalo kar nekaj šol in smo pri otrocih videli veliko zanimanje za ta inštrument, zato vemo da je prihodnost harmonike dobra in se bo tradicija vsekakor nadaljevala.

Prejšnji članekKaj sta digitalni podpis in potrdilo ter zakaj ju potrebuješ
Naslednji članek17. november je mednarodni dan študentov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.