Kaj sta digitalni podpis in potrdilo ter zakaj ju potrebuješ

Contract E Signature. Employee Signing Law Document
Foto: AndreyPopov iz iStock

Digitalno potrdilo

Digitalno potrdilo predstavlja alternativo osebnim dokumentom – osebni izkaznici, potnemu listu, bančni kartici, zdravstveni kartici itd. Tako kot ti dokumenti, ima tudi digitalno potrdilo omejeno obdobje veljavnosti.

Digitalno potrdilo je računalniški zapis, ki med drugim vsebuje podatke o imetniku in o overitelju oziroma izdajatelju potrdila.

S takim potrdilom lahko varno in legitimno posluješ prek interneta. Z njim lahko vstopaš na portale, ki tako potrdilo zahtevajo, npr. spletne banke.

Digitalni podpis

Digitalni oziroma elektronski podpis predstavlja alternativo ročnemu podpisu.

Je niz podatkov v elektronski obliki, s katerim se preverja pristnost digitalnih sporočil ali dokumentov in se identificira podpisnika.

S takim podpisom se podpišeš pod dokument in dokažeš, da je res tvoj. Podatkov dokumenta pa ni mogoče spreminjati brez tvoje vednosti.

Varen elektronski podpis s kvalificiranim potrdilom je enakovreden lastnoročnemu podpisu. Ima enako veljavnost in dokazno vrednost, kasneje pa ga ni mogoče zanikati.

Digitalno potrdilo se včasih enači z digitalnim podpisom, saj tudi s podpisom potrjuješ svojo identiteto, vendar v teoriji nista enaka. Potrdilo ti večinoma omogoča dostop do portalov, podpis pa je pomemben pri oddajanju vlog, npr. na e-Upravi.

Kaj pa mobilna identiteta smsPASS?

Mobilna identiteta smsPASS je način prijave v SI-PASS (tvoj digitalni podpis).

smsPASS s pomočjo enkratnega gesla, poslanega s kratkim sms-sporočilom, omogoča elektronsko podpisovanje dokumentov in identifikacijo uporabnika pri uporabi e-storitev.

Kje dobim potrdilo in kje podpis?

Izdajatelji digitalnih potrdil v Sloveniji so

Digitalni podpis pa lahko dobiš pri

  • ministrstvu: SI-PASS (potrebuješ ga za veliko državnih spletnih storitev);
  • SETCCE: proXSign.

Kako to pridobim kot fizična oseba?

Natančen postopek pridobitve potrdila ali podpisa preveri pri posameznem izdajatelju. Za primer ti predstavljamo postopek potrdila SIGEN-CA, ki ga izdaja država.

Kvalificirano digitalno potrdilo za fizične osebe SIGEN-CA lahko pridobijo osebe starejše od 15 let, ki imajo slovensko davčno številko in EMŠO. Digitalno potrdilo je veljavno pet let.

Za pridobitev potrdila potrebuješ osebni dokument. Zahtevek podaš osebno na upravni enoti z izpolnjenim zahtevkom.

V 10 delovnih dneh po obisku upravne enote prejmeš podatke za prevzem potrdila, kar lahko storiš z vsemi brskalniki. Potrdilo lahko kadarkoli prekličeš, dva meseca pred iztekom pa podaljšaš.

Kako uporabim digitalno identifikacijo?

Digitalno potrdilo shrani na varno mesto, lahko na računalnik, USB ključek ali zunanji disk.

S strani izdajatelja prejmeš navodila, kako potrdilo uvoziti v brskalnik. Ko bo tvoje poslovanje zahtevalo potrdilo, zato uporabi točno ta brskalnik. To bo omogočalo, da se v storitev vpišeš s potrdilom in tako posluješ, kakor bi z osebnim dokumentom.

Potrdilo se v vsakdanji rabi najpogosteje uporablja za spletne banke. Nekatere za opravljanje transakcij namreč zahtevajo prijavo z digitalnim potrdilom.

Potrdilo prav tako potrebujejo vsi, ki se želijo vpisati na fakulteto. Tako zahteva vpisni postopek prek spleta.

Registracija z digitalnim podpisom SI-PASS je nujna pri raznih e-storitvah, kot so e-Davki, e-Uprava in e-Vem. Prek spleta lahko torej prijaviš začasno prebivališče, spremeniš priimek itd. Pri tem ti lahko pride prav tudi smsPASS.

Prejšnji članekŽe osmo prestižno mednarodno odličje za vinsko klet Zlati grič to jesen!
Naslednji članekIgor Šolinc: »Prihodnost harmonike je dobra in tradicija se bo vsekakor nadaljevala.«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.