Imaš blago – imaš masko: intervju s Silvie Čechovo

Imaš blago - imaš masko!
Vir: Silvie Čechova

Silvie Čechová je češka Erasmus študentka, ki je med pandemijo ostala v Sloveniji. Na Češkem je izhod brez zaščitne maske prepovedan, zaradi česar so ljudje začeli množično šivati maske doma. Silvie je o tem fenomenu naredila risanko z naslovom Imaš blago – imaš masko!, ki ljudi spodbuja k šivanju mask doma.

Glede na to, da si risanko naredila sama, sklepam, da študiraš animacijo?

Ne študiram animacije, temveč končujem študij scenaristike in dramaturgije na Češkem. Sem pa tu v Sloveniji v sklopu Erasmus izmenjave na AGRFTju imela predavanja Špele Čadež, kjer sem se veliko naučila o animaciji, ki me že dolgo zanima. Zadnji semester je zato izgledal tako, da sem sedela in risala za njena predavanja.

Koliko časa si potrebovala za to, da si risanko naredila?

Od prvotne ideje sta risanje in postprodukcija trajali pet dni.

Kako si dobila idejo za risanko?

Vedela sem, da na Češkem vsi ljudje nosijo maske, ker morajo zaradi uradnih vladnih uredb. Mask pa je kritično primanjkovalo in jih še vedno primanjkuje. Medicinske maske so v prvi vrsti za medicinske delavce, ampak tudi oni jih niso imeli. Zato so jih ljudje začeli sami šivati in to v velikem številu, po celi državi. To je postala nekakšna skupinska aktivnost, ki zdaj povezuje ljudi. Ljudje šivajo doma, v gledališčih, na univerzah, v zaporih … Zdi se mi, da je ta maska postala neke vrste simbol – da z njo zaščitiš drugega, pokažeš mogoče svojo osebnost, kreativnost. Pomemben je tudi ekološki aspekt, ker to masko lahko narediš iz blaga, ki ga že imaš doma, in jo lahko uporabljaš do konca pandemije.

Imaš blago - imaš masko!

Ali misliš, da bomo tudi v Sloveniji začeli sami šivati maske?

Jaz verjamem in upam, da ja. Na raznih Facebook profilih in v novicah že zdaj vidim, da se šivajo.

Ali se ti zdi, da ima umetnost te dni posebno vrednost?

Umetnost je umetnost samo, če ima vrednost. Potem bi pa lahko razpravljala o tem, kaj je vrednost … Umetnost, tudi kot osebna odgovornost, spoštovanje in ljubezen, ima te dni seveda posebno vrednost.

Koliko časa si že v Sloveniji?

Zdaj eno leto.

Kako to, da se zaradi pandemije nisi vrnila domov?

Zaradi ljubezni in tudi ker je moja mama medicinska sestra. Če bi se zdaj vrnila na Češko, bi mama morala zaradi mene dva tedna biti v karanteni.

Imaš blago - imaš masko!

Kakšne so razlike v ukrepih glede virusa na Češkem in v Sloveniji?

Ko sem že rekla, na Češkem je potrebno nositi maske. Tako kot tukaj so vse restavracije in manj pomembne trgovine zaprte, kdor lahko pa dela od doma.

Kako preživljaš dneve v izolaciji?

S fantom Petrom imava to srečo, da sva študenta zadnjih letnikov in morava zdaj veliko pisati in brati. Ampak težko se je koncentrirati na kaj drugega, kot na korono … Zato tudi malo animiram, šivam maske za naju, družino in prijatelje. Veliko tudi kuham in se učim slovenščine.

Ali te kaj skrbi, kdaj se boš lahko vrnila domov?

Seveda, družina mi veliko pomeni … Vendar zdaj živim tukaj v Sloveniji in kot sem omenila: tudi ljubezen je zelo pomembna.

Imaš blago - imaš masko!

Prejšnji članekHuaweiev operacijski sistem prinaša nove načine komunikacije in uporabe telefona
Naslednji članekIz dijaškega doma izselili še zadnje študente

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.