Iz dijaškega doma izselili še zadnje študente

Iz SŠTS Šiška na Litostrojski so včeraj izselili vse študente, ki so še bivali v domu. Po besedah ravnateljice doma Darinke Martinčič Zalokar nihče od študentov ni izrazil potrebe po dodatni namestitvi. Večina jih je odšlo domov in s tem potencialno ogrozilo svoje sorodnike, nekateri pa so se zatekli k svojim prijateljem.

Na ministrstvu za izobraževanje so pojasnili, da za objekt velja odlok o prepovedi zbiranja v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, ki je začel veljati 16. marca. Zapisali so, da dijaški in študentski domovi so javni zavodi, zato morajo sprejete vladne ukrepe spoštovati in jih zaradi epidemiološke situacije upoštevati, za izvedbo ukrepa je odgovorno vodstvo zavodov.

Študente so v pondelejek obvestili, da imajo 24 ur časa, da izpraznijo prostore. V prostorih doma bodo izklopili vodo in tudi zamenjali ključavnice.

»Država se obnaša kot brezvestni posestnik«

Kot pišejo na Facebookovi strani Kje bomo pa jutri spali?, izselitev iz doma in tegobe njegovih prebivalcev še dodatno ponazarjajo pomen varnega, dostopnega in kakovostnega stanovanja v času epidemije. Hkrati to ponazarja, da so kakršnekoli oblike izgube doma v trenutnem času popolnoma nesprejemljive. Sramotno je, da vlada, ki z odloki o omejevanju gibanja praktično uzakonja karanteno, istočasno na cesto meče tiste, ki spoštujejo razumno omejevanje gibanja za preprečevanje širjenja epidemije.

Pravijo, da se država, ki bi morala braniti pravico do stanovanja in ščititi domove, v času epidemije obnaša kot brezvestni posestnik, ki se raje znebi problema (najemnika), kot da bi izvajala nerazumni odlok o razkuževanju stavb, kaj šele zagotavljala kakovostno in varno bivanje. Tako raje izvaja nezakonito interpretacijo odloka o omejevanju zbiranja v izobraževalnih ustanovah, kot da bi poskrbela za javno zdravje. Vlada, ki z argumenti javnega zdravja po eni strani prepoveduje izlete v naravo, po drugi pa na cesto meče lastne najemnike, ni vlada, ki se spopada z epidemijo, ampak vlada, ki uvaja policijsko državo.

Zahtevajo še, da država nemudoma preneha z vsemi oblikami izseljevanja iz nastanitev v njeni lasti in poskrbi, da lahko študentje, dijaki in drugi izvajajo varno samoizolacijo v domovih.

Pravnica Barbara Rajgelj je opozorila, da je vladni odlok nezakonit in nespameten. Posega v več ustavno zagotovljenih pravic stanovalcev, med drugim v človekovo pravico do zasebnosti in v nedotakljivost stanovanja.

VIRDnevnik
Prejšnji članekImaš blago – imaš masko: intervju s Silvie Čechovo
Naslednji članekMilijarderji se pripravljajo na podzemni pobeg

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.