Intervju z Anžetom, študentom in MasterChefom 2019: Maldivi, pica in olimpijske igre

anzeuplenik

Pogovarjala sem se z uspešnim mladim kuharjem Anžetom Kuplenikom, ki študira živilstvo in prehrano na dodiplomskem študiju v Ljubljani. Anže je leta 2019 postal najmlajši slovenski MasterChef in svojo prepoznavnost dobro unovčil. Trenutno se poteguje za naziv Osebnost leta, sodeluje z znanimi kuharji, znanje prenaša na mlajše generacije, krepi ambicije in ostaja zvest samemu sebi.

Kdo te je navdušil za kuharijo?

Za kuharjio me je navdušila stara mama. Kot otrok sem ogromno časa preživel na počitnicah. Poleg tega, da smo doma imeli veliko kmetijo, je mama veliko tudi kuhala. Stvari so me začele zanimati, vedno sem ji pomagal – oziroma takrat še bolj packal ?, kasneje sem kosilo kuhal že namesto nje.

Študiraš živilstvo in prehrano. Zakaj si se odločil za ta študij?

Zanima me ogromno stvari… Seveda, od kuharije, pa igranja, ukvarjanja z otroci, medijev, pa še kaj bi se našlo. Nisem čisto vedel, za katero smer študija bi se odločil. Na koncu je pretehtala želja, da se podam v živilske vode, ki so vsaj nekoliko povezane s kuharstvom. In šele tekom študija se je razvila tista prava strast do kuhanja, da sem vedel, da je to to, kar bi rad počel v življenju. ?‍?

Ali nameravaš združiti poklicno pot z ljubeznijo do kuhanja, ali se usmeriti kam drugam (tehnologije, prehransko svetovanje, kontrola kakovosti…)?

Trenutno (in upam, da bo tudi tako ostalo ?) se vidim izključno v kuharstvu ter izobraževanju na tem področju. Je pa tudi res, da zaključujem študij – ker nikoli ne veš, kdaj ti lahko dodatna izobrazba oziroma diploma pride prav.

Čestitam za naziv Masterchefa 2019! Kako to, da si se odločil sodelovat v kuharskem šovu?

Hm … To je dolga zgodba, bom probal na kratko … Torej, domači so me že 2 leti spodbujali k prijavi, vendar za prijavo nisem imel poguma. No, letos pa me je k prijavi povabila produkcija oddaje MasterChef. To mi je dalo misliti … Očitno je še nekdo videl nek potencial v meni. Pred tremi leti sva z mami sodelovala v kuharski oddaji Moja mama kuha bolje, kjer sva se kar dobro odrezala. In na koncu sem se odločil, da se prijavim. Uspešno sem prišel skozi vse avdicije, v samo oddajo in na koncu zmagal. ??

Vedno se izpostavlja, da so izkušnje vredne največ. Glede na tvojo mladost bi lahko rekli, da je za uspeh bolj važna želja in kreativa, kaj misliš?

Iskreno, pri 21 letih ogromno kuharskih izkušenj nimam – nisem hodil na gostinsko ali kuharsko šolo ali kuharske tečaje, kjer bi lahko pridobil kopico znanja. Sem samouk. Tako da mislim, da gre pri meni najprej za talent. Definitivno pa brez želje, zagnanosti, motivacije in kreative ne bi bil tukaj, kjer sem.

Ali si uresničil načrte in si z denarno nagrado privoščil potovanje na Maldive?

Uf, haha, že zdaj bi bil rad tam. ??? Odštevam dneve, ko se bomo z družino odpravili na potovanje. Sicer ne na Maldive, ampak v Dominikansko republiko. Maldivi pa pridejo na vrsto malo kasneje.?

Ali si s kakšno kreacijo presenetil še samega sebe? Katero svojo kulinarično mojstrovino bi izpostavil?

Velikokrat sem presenetil samega sebe, predvsem tekom tekmovanja. Nisem si znal predstavljati, da bom kdaj sposoben ustvariti tako okusne in kreativne jedi. Vsaka jed, ki jo naredim je zame nekaj posebnega.

Kakšen odnos imaš do fast fooda? Ali gre tudi slovenski MasterChef kdaj v »meka«?

V fast foodu ne vidim nobenih težav, vsakemu kdaj paše, tudi meni. Je pa seveda odvisno, kolikokrat si to privoščimo. Moram reči, da v meku že kar nekaj časa nisem bil, saj v zadnjem času živim precej zdravo. Bolj kot mek me kdaj premami pica. ? 

Kaj se trenutno dogaja v tvojem življenju?

Trenutno se najbolj posvečam izpitom. K sreči imam v januarju manj dela. Večinoma delam samo za vikende, kar mi glede na to, da je izpitno obdobje, ustreza. Sicer dosti kuham po domovih ter sodelujem z Luko Jezerškom. Na njihovi akademiji vodim kuharske delavnice. Sicer sem opravil tudi prakso, za poletne olimpijske igre v Tokiu – rezultat še čakam, ampak upam, da bom uspešen.

Potegujem pa se tudi za naziv Osebnost leta na Dolenjskem. Glasovanje poteka ravno zdaj, od 25.1. do 2.2., na spletni strani Vaš kanal. Ob tej priložnosti vas z veseljem povabim h glasovanju in se vam hkrati zahvaljujem za oddan glas! ??

Kaj bi svetoval vsem, ki prav tako želijo uspeti?

Potrebno je izkoristiti čim več priložnosti, ki so ti ponujene. Če si nekaj zares želiš, se za to potrudi, daj svoj maksimum, bodi zagnan. In v primeru, če na koncu slučajno ne uspe, si nimaš kaj očitati. Jaz sem v MasterChefu izkoristil vsak trenutek, bil sem popolnoma fokusiran in motiviran. Prišlo je tudi do nekaj nepredvidljivih situacij, ki bi me z lahkoto vrgle iz tira, pa me niso. Verjemite vase!

Prejšnji članekZakaj vonji izumirajo in kako jih lahko zaščitimo?
Naslednji članekHuawei med desetimi najbolj dragocenimi znamkami!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.