Intervju z mladima zagnanima vinogradnikoma

Nika in Anže
Nika in Anže

Anže in Nika prihajata iz okolice Ljubljane, že od nekdaj ju zanima in navdušuje narava. Oba sta po izobrazbi veterinarska tehnika, spoznala sta se v srednji šoli. Poleg šole ju je združila ljubezen do eksotičnih živali, predvsem plazilcev. Oba tudi nadaljujeta s študijem v Vipavi na Višji šoli za vinogradništvo in vinarstvo.

Kje sta se navdušila nad vinarstvom?

Navdušenje nad vinogradništvom in vinarstvom nama je vzbudil Nikin nono (Ludvik Nazarij Glavina), ki nama je celotno zgodbo predstavil z vso svojo ljubeznijo in entuziazmom, ki ga ima do vinogradov. Njegova kmetija se nahaja v majhni in mirni vasici Šmarje pri Kopru, kjer so že njegovi predniki začeli s pridelavo vina in olja. Kako dolga je zgodovina družine Glavina, priča že dejstvo, da je Nika že 6. generacija, ki se bo ukvarjala s tovrstno dejavnostjo.

Močna povezanost z zgodovino se kaže že z nazivom blagovne znamke Santomas, ki je nastala leta 1997. Ime Santomas izhaja iz zapisa iz francoske potopisne knjige iz leta 1832, ki pravi da med najbolj znana vina iz okolice Kopra spadajo vina z imenom Santomas. Pod to znamko se prodajajo vrhunska suha vina in oljčno olje.

Kako usklajujeta študij z delom na kmetiji?

Največ časa preživiva na kmetiji čez poletje, saj je takrat tudi največ dela in se hkrati odvija tudi trgatev, ki je najpomembnejši dogodek za našo kmetijo. Ker pa trgatev ni edino opravilo za pridobitev kakovostnega vina, se skozi ostali del leta spoznavava z drugimi deli. Sicer je časa manj zaradi študija, pa vendar si z veseljem vzameva čas in prideva na kmetijo. Ker pa ne pridelujemo samo vina, ampak tudi oljčno olje tudi dela v oljčnikih nikdar ne zmanjka.

Vaju je strah neuspeha? Če ja, kako se spopadata z njim?

Neuspehov naju ni strah niti o njih ne razmišljava. Verjameva, da bova v času študija pridobila dovolj teoretičnega in kvalitetnega znanja ter dobro izkoristila čas na kmetiji, in da bo neuspehov oziroma napak iz najine strani čim manj. Zavedava se tudi, da ima ekipa, ki se je v tem času razvila okoli kmetije, ogromno znanja in izkušenj, tako da verjameva, da bi morebitne krize lahko skupaj rešili.

Posestvo SantomasKakšna je vaša kmetija? Kaj vse ponuja?

Naša kmetija se razprostira na 26 ha vinogradov in okoli 8 ha oljčnikov. Blagovna znamka Santomas ponuja dve liniji vrhunskih suhih vin. Sveža linija, ki gre v prodajo naslednje leto po trgatvi. Ta vina so mladostna, živahna in sveža. Predstavniki te linije so Refošk, Cabernet sauvignon, Rose, Cuvee Quatro (cabernet sauvignon, merlot, refošk in syrah) in naše edino belo vino Malvazija. Drugo linijo vrhunskih vin predstavljajo starana rdeča vina, ki v kleti zorijo v francoskih barrique hrastovih sodih in pridejo na tržišče nekaj let po trgatvi. V tej liniji najdemo vina kot so: Refošk Antonius, Cabernet sauvignon Antonius, Mezzo forte in Grand cuvee, ki je najboljše vino kar ga naša klet premore.

Druga dejavnost s katero se ukvarjamo je pridelava oljčnega olja, ki ga pridelujemo v svoji oljarni oz. torkli. Oljčno olje Santomas je ekstra deviško z zaščiteno označbo porekla letnika. Za vse tiste, ki jih Santomas ni prepričal na prvi pogled, vodimo tudi vodene degustacije. Za zaljubljene pa nudimo tudi poročno slavje na posestvu.

Škatla s steklenicami vin SantomasZa konec, kaj bi sporočila mladim, ki se mogoče še iščejo ali pa tistim, ki ne vedo, kako bi se podali na podjetniško pot?

Mladim predvsem sporočava, da naj sledijo svojim sanjam ne glede na to kaj narekuje današnja družba. Želiva si, da bi vsak našel poklic, ki ga veseli in ga tudi opravljal. Konec koncev vsak živi svoje življenje in si ga oblikuje po svojih željah. Še tako nora ideja lahko postane dobra poslovna priložnost. Ne se ustrašit slediti svojim sanjam.

Novinar

Prejšnji članekBrezplačno fotografiranje za CV
Naslednji članekNasveti za pisanje

Novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.