Nasveti za pisanje

Da bi se imel za nekega pisateljskega guruja, bi bilo ekstremno samovšečno. Napisal sem le nekaj kratkih zgodb ter črtic in sem še kar nekaj ur trdega dela od publikacije svoje prve knjige. A sem le tu in tam naletel na nekaj naukov, ki mi jih je vsililo pisanje in so se močno vtisnili v moj pristop izlivanja idej na papir. Zato sem na čast našega literarnega natečaja Gospodar galaksij pripravil nekaj nasvetov za ustvarjanje s peresom ali tipkovnico (za nekatere tudi s pisalnim strojem).

Zakaj pišeš?

Preden položiš na papir prvo črko, moraš sam pri sebi razmisliti, zakaj bi rad to svojo idejo spravil na papir. Ali želiš z njo nekaj povedati ali zabeležiti? Mogoče bi rad bralcem predstavil svojo filozofijo? Ali je razlog pisanja želja po ustvarjanju? Želiš od pisanja živeti? Katerikoli razlog je sprejemljiv, samo da se ga zavedaš in se razloga držiš med pisanjem.

Predpriprava

Kakor skoraj vsako delo, ima tudi pisanje predpriprave. Svoj um moraš spraviti v tematiko, počutje in mentaliteto v kateri boš okopal svoje besede na papirju. Posejati moraš svoja čustva, ki jih boš nato obiral med platnicami svojega dela.

Predpriprava velikokrat vključuje poslušanje glasbe in prirejanje okolja. Velikokrat mi ustreza pisanje na tleh in poslušanje glasbe, ki sovpada z mojo zgodbo. Če boš želel napisati fantazijsko zgodbo za naš natečaj, predlagam poslušanje fantazijskih glasbenih miksov ali pa glasbene spremljave fantazijskih filmov. Okolje pa si priredi tako, da boš imel čim manj motil okoli sebe.

Predlagam tudi ogromno raziskave. Razišči ali je že kdo imel podobno idejo, kako jo je izpeljal in jo primerjaj s svojimi željami za zgodbo. Razišči tudi dejavnike v sami zgodbi in tako boš dobil še več idej ter inspiracije.

Pazi, klišeji!

Klišeje so kot bakterije. Mnoge so škodljive a nekatere so koristne za nas. Kliše lahko v trenutku potepta zanimanje bralca za tvojo zgodbo. Spet pa lahko manjši klišeji privabijo bralce, ki bodo preko teh klišejev spoznali, da je tvoja zgodba prav tisto, kar iščejo.

Slabih klišejev je ogromno, dobrih klišejev pa žal zelo malo. Zato dobro poznaj žanr v katerem pišeš in katere ideje, teme ter osebe so zlajnane do neskončnosti. Sveže zamisli najbolj blestijo na papirju.

Razum, modrost, čustva

Če želiš, da ima tvoja zgodba dobro berljivost, poskusi imeti zdravo ravnotežje v naslovu omenjenih dejavnikov. V tvoji zgodbi je lahko polno logičnih razlogov in zapletov, a če v njo nisi vložil niti kančka »pravih« čustev bo pusta in nezanimiva.

Lahko imaš zgodbo polno življenjskih modrosti, toda če se dogajajo stvari, ki so povsem nerazumljive ali celo komično naključne, bo modrost naletela na gluha ušesa. Zato pazi, da je dogajanje zanimivo a tudi izvedljivo, da se glavni junaki učijo z možgani a tudi s srcem.

Pravopis– nujen a ne urgenten

Res je! Pravopis je pomemben faktor pisanja. Vejice lahko naredijo ogromno razliko pri razumevanju in pravilen zapis pokaže tvojo sposobnost ter resnost. A nikar se sredi čustvenega izliva ne ustavi zaradi nekaj vejic! Lahko jih popraviš kasneje. Takoj se ti pripeti, da si zaradi popravljanja slovničnih napak izgubil zagon. Tako se pa moraš vrniti v predpriprave in poiskati ponovno tisto pisateljsko gonilo, ki si ga izgubil.

Tako pa pridemo do konca najbolj osnovnih naukov, ki sem jih dobil od pisanja. Upam, da bodo nekaterim v pomoč pri ustvarjanju ali pa jih celo opogumilo za objavo svojih del. Če pa si že v procesu pisanja, ti ponujam možnost za pridobitev naslova Gospodar galaksij. Sodeluj v našem literarnem natečaju (Gospodar galaksij) in mogoče bo titula ter nagrada tvoja!

Prejšnji članekIntervju z mladima zagnanima vinogradnikoma
Naslednji članekNačini, s katerimi poskrbi za boljšo prihodnost

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.