»Izkušnja v kinodvorani je popolnoma drugačna od tiste doma«

Dvorana Kina Bežigrad
Dvorana Kina Bežigrad

Kinematografi so se po zelo dolgem zaprtju končno odprli, a pod določenimi pogoji. Ker je bila zaradi epidemije ustavljena tudi večina filmske dejavnosti, je bila večina naših kin obsojena na težke čase tudi po odprtju. Da bi kar najlažje predstavili težave med epidemijo, smo za pomoč prosili Kino Bežigrad. Povprašali smo jih o ukrepih, filmih, drive-in kinu, prihodnosti in željah.

V zadnjem letu je bila prav filmska panoga najbolj zapostavljena, kako je vaš kino doživljal čas zaprtja? 

Res je, za in pred nami so zelo težki časi. Doživeli smo drastičen upad prihodka, ki je posledica tako zaprtja kinodvoran, kot tudi delovanje z zmanjšanimi kapacitetami in ostalimi omejitvami, kot je na primer PCT, ki je v veljavi še danes. Čez celo leto je bil velik problem tudi nedostopnost filmov, saj se je ustavila celotna distribucija. In če ni filmov, tudi ni obiska.

Nekatere kino mreže so vzpostavile “kino prek spleta”. Je bila to dosegljiva možnost za vas? 

O tej možnosti nismo resno razmišljali, saj smo mnenja, da Netflix, HBO GO in ostali ponudniki zadovoljijo potrebe gledalca, ki si želi film ogledati z domačega kavča. Menimo, da je izkušnja v kinodvorani oziroma ogled filma na velikem platnu povsem drugačna od tiste doma.

Tudi, če bi se omejitve sprostile, ali je bilo dovolj filmov za obratovanje kina? 

Štarte novih filmov so distributerji konstantno prestavljali, tako da sveži naslovi, ki jih težko pričakujemo že leto dni, dejansko šele sedaj počasi prihajajo na velika platna.

Drive-in kino, ki ga ponuja Kino Bežigrad
Drive-in kino, ki ga ponuja Kino Bežigrad

Bi lahko v vsem tem času deloval izključno Drive-In kino? 

Z novo sezono Drive-in kina smo seveda želeli začeti čim prej, a zaradi ukrepov na žalost to ni bilo mogoče. V času zaprtja je bila namreč prepovedana celotna kinematografska dejavnost, v katero je vključen tudi drive-in kino. Glede na to, da gre res za varno kino izkušnjo, saj so obiskovalci v mehurčku svojega avtomobila in do stikov z drugimi ne prihaja, se nam je zdela ta poteza Vlade RS popolnoma nelogična.

Marsikdo se vpraša, zakaj pa kini ne vrtijo starih legendarnih filmov (Gospodar prstanov, Vojna zvezd, Casablanca,..). Je to sploh možno? 

Lansko poletje, ko novih filmov praktično ni bilo, smo na Drive-in kinu in Piknik kinu predvajali praktično samo starejše filme, kot so na primer Briljantina, Veliki Gatsby, Šund, ipd. Projekcije so bile kljub starejši ponudbi razprodane, ampak sedaj, ko imamo možnost predvajati sveže filme, to seveda izkoristimo. Se bo pa kljub temu na programu Drive-in kina zagotovo ponovno znašla še kakšna filmska klasika.

Vse o Drive-in kinu si lahko prebereš na spletni strani Kina Bežigrad.

Kino je odprt! Katerih ukrepov se morajo obiskovalci držati? 

V veljavi je PCT – za vstop v dvorano morajo obiskovalci torej pokazati dokazilo o negativnem testu, cepljenju ali pa prebolelosti. Poleg tega so maske v dvorani obvezne (razen, ko obiskovalci jejo in pijejo). Glede na to, da so trenutno kapacitete v dvorani lahko zapolnjene do 75% in je varnostna razdalja zagotovljena, se nam zdi ta ukrep popolnoma nesmiseln. Naj poudarim, da skrbimo za vse varnostne ukrepe in priporočila s strani NIJZ – razkuževanje, zračenje, ohranjanje razdalje, nošenje mask, spodbujanje brezstičnega plačevanja…

Se vam novi ukrepi zdijo bolj primerni, če se spomnimo, da bi lahko bilo pred mesecem dni v kinu le šest? 

Novi ukrepi se nam zdijo primernejši, ampak še zdaleč ne primerni. Seveda smo veseli, da lahko sedaj naša dvorana sprejme več obiskovalcev, ker pa še vedno velja ukrep PCT, se večina za ogled filma v dvorani še vedno ne odloči.

Mnogi se sprašujejo. Ali lahko še vedno kupijo kokice in pijačo? 

Ja, pokovko in pijačo obiskovalci lahko kupijo. Imamo pa v ponudbi tudi burgerje, hot dog, pomfri, sladoled in še več.

Na ogled katerih filmov vabite gledalce, študente? 

Tako v dvorani kot na Drive-in kinu lahko trenutno ujamete film Hitri in drzni 9. V kratkem štarta še Tiho mesto 2, zelo pa se veselimo tudi akcijske komedije Varuj mi ženo, ki v kino prihaja konec junija.

Vaše želje za to poletje, prihodnost? 

Trenutno največ moči usmerjamo v naš Drive-in kino. Seveda si želimo, da se čim prej sprosti čim več ukrepov in upamo, da se bodo ljubitelji filma z velikim veseljem vrnili pred velika platna. Skupaj z Alejo Šiška pa celo poletje ponujamo tudi Kino nad mestom. Vsako sredo bo na strehi centra potekala brezplačna projekcija različnih filmov.

Kino nad mestom na strehi Aleje Sky
Kino nad mestom na strehi Aleje Sky

Skoči na spletno stran Kina Bežigrad in si po dolgem času oglej film na pravi način.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekE3 2021: Najbolj zanimive igre, ki so jih napovedali
Naslednji članekPostani mojster žara

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.