Klemen Kopina: Uspeh ne pride čez noč

F61D605F-

Pogovor z na polno zaposlenim in nikoli dolgočasnim organizatorjem dogodkov, voditeljem … Klemen Kopina nastopa na dogodkih, v filmih in oglasih, glasbenih videospotih in še mnogo več. Kot pravi sam, če bi imel dan 48 ur, mu še vedno ne bi bilo dolgčas.

Ime Klemen Kopina se v zadnjem času pogosto pojavlja v javnosti. Na katerem področju si vse aktiven?

Od leta 2013 sem igral v več kot 50-ih oglasih (Lidl, Merkator, Tuš, Dove, Gatorade, Braun …), si pridobil nekaj malega igralskih izkušenj v filmih in TV serijah, 4 leta skakal po manjših odrih v improvizacijskem gledališču, v zadnjih dveh letih sem povezoval več kot 250 dogodkov (tekme NZS, EMF Champions Leauge, FIBA 3×3 challenger, Tušev tek barv, KK Cedevita Olimpija, animacija publike na POP TV-ju (SIT), poroke, team buildingi, športni in promocijski dogodki …). Poleti 2018 sem prvič posodil glas risanim junakom, do danes sem 200 likom posodil svoj glas. Lani sem se združil z ameriško agencijo Festival Squad – za njih obiščem glasbene festivale in o njih napišem članke. Trenutno delam na Hitradiu Center kot vodja projektov, nedolgo nazaj sem pričel z uvajanjem za radijskega voditelja. Letos ste me lahko od novembra spremljali na TV SLO 2, kjer smo s sovoditelji komenitrali Emo Freš. V prostem času objavim kakšno neumnost na Instagram.

Glede na to, da si tako aktiven, kako najdeš čas za vse?

Glede na to, da uživam v tem kar delam, ni težko. Seveda pride do težkih trenutkov, ampak je lažje, ko veš, da delaš to, kar te veseli. Vse je stvar prioritet. Gre se za delavno mentaliteto, ki jo imam. Sovražim lenobo in izgovore. Ne razumem ljudi, ki jim je dolgčas. Če bi dan imel 48 ur, bi bil še vedno prekratek. Delal bom tako trdo in toliko časa, dokler se ljudem ne bom rabil več predstaviti, ker me bodo poznali še preden jim bom segel v roko. Gre za fokus, predanost in trdo delo. Postavim si cilje (tedenske, mesečne, letne) in potem trdo delam na tem, da jih dosežem.

Je pa res, da  zmanjka časa za prijatelje, punco in dopust. V osnovni šoli sem 2 meseca preživel na morju, 1 mesec na Pagu v apartmaju pri babi in potem še en mesec pri teti v Vrsarju. No v zadnjih treh letih, sem bil na Pagu in v Vrsarju v vseh treh letih skupaj le 7 dni. Zato toliko raje sprejmem ponudbe za delo na festivalih, kjer združim prijetno s koristnim. Glede na to, da poleti nimam dopusta, si ga vzamem pozimi. Januar je v šov biznisu dokaj »mrtev« mesec in lahko pobegnem na smučanje ali pa kam na toplo.

 

Sploh kaj spiš?

Do 2017 sem ogromno spal, v 2018 in 2019 malo manj, še posebej od maja do decembra, ko imam največ dela. Ravno te dni berem knjigo in poslušam podcaste o tem, kako pomembno je spanje in kakšen vpliv ima na telo. V letu 2020 sem si zadal predvsem ta cilj, da vsak dan spim vsaj 8 ur, ne glede na to, kakšno ponudbo dobim. To odločitev sem sprejel, ko sem novembra pristal na infuziji s simptomi 1. stopnje izgorelosti – izčrpanosti. Zadnje dve leti sta bili res intenzivni. Tako sem bil motiviran, da sem se preprosto pozabil ustaviti, zadihati in vzeti čas zase. Letos bom definitivno bolj pozoren na to. Lekcija naučena – zdravje je najbolj pomembno.

Kakšni so bili tvoji začetki oziroma kakšna je bila tvoja pot do uspeha?

Začetki so bili zanimivi. Leta 2012 sem delal začel delat kot natakar, maskota, promotor in animator na raznoraznih promocijskih in športnih dogodkih. V začetku 2013 sem se prijavil na prvo avdicijo. Kmalu zatem dobil prve vloge v oglasih, prve fotoshootinge, stranske vloge v serijah in filmih … Na začetku sem si naredil več stroškov kot prihodkov, ker sem se vozil iz Novega mesta v Ljubljano, velikokrat tudi prostovoljno, ker sem si želel novih izkušenj in poznanstev. Potem sem začel dobivati boljše vloge, bolj plačane in ves trud se je poplačal. V začetku leta 2018 sem zadnjič delal kot natakar, maskota in promotor. Čas je bil, da pustim stvari, ki me ne veselijo. Osredotočil sem se le na povezovanje dogodkov, organizacijo, risanke, snemanja, fotografiranja in obiskovanju festivalov. Leta 2018 sem dobil priložnost na Hitradiu Center, kjer delam še zdaj.

 

Uspeh ne pride čez noč. Potrebno je ogromno odrekanja. Zase ne menim, da sem uspešen. Ne še. Trdo bom delal na tem, da bom uspešen v tem, kar rad počnem. Postavil sem si temelje, zdaj pa s polno paro naprej. Prihodnost je svetla.

Imaš vzornika?

Niti ne. Težko bi izbral zgolj eno osebo po kateri bi se zgledoval. Imam ljudi, ki jih rad spremljam, ker mi dajejo navdih – GaryVee, Jay Shetty, Will Smith, Sam Kolder in ljudje, ki so noro zabavni – Liza Koshy, Kingbach in David Dobrik.

Kako poteka tvoj dan?

Nimam stalnega urnika, vsak dan je malenkost drugačen. Povprečen bi izgledal nekako tako:

Ob 8.00 se vstanem, stuširam, uredim in odrinem proti radiu. 8.30 se s sodelavci dobimo na kavi. Velikokrat izpustim zajtrk, ker nisem jutranja oseba in mi dodatnih 10 minut spanca pomeni ogromno. Se trudim v 2020 to popraviti. ? Ob 12-ih imam pavzo za kosilo. Okoli 14. ure se odpeljem v studio. Tam spijem kavo, približno 3 ure preživim v studiu in se napotim na dogodek. V poznih večernih urah pridem iz dogodka, pojem večerjo, odpišem vsem na Instagramu, odpišem na vse maile, meditiram, si uredim koledar, stuširam in pripravim na naslednji dan. Trenutno urejam oziroma editiram še Instagram in Youtube videee za UK influecerja in mi to vzame še dodatni 2 uri na dan. Zaspim ponavadi med 1. in 2. uro zjutraj.

 

Glede na to, da počnem toliko stvari, je prav vsak moj dan drugačen. Včasih delam tudi na večernih dogodkih in potem malo manj spim. Prav tako nisem vsak dan v studiu in nimam vsak dan dogodka. Približno na vsake 3 dni imam en dogodek, v studiu sem približno 2–3 na teden, videe urejam približno trikrat na teden, vsak torek in četrtek zvečer s prijatelji igramo košarko, vsak ponedeljek in petek naredim vaje za moč in vzdržljivost. V prostem času berem, se družim s prijatelji ali pa pogledam tekmo košarke. Ne gledam TV-ja. Občasno pogledam kak dokumentarec na Netflixu in poslušam podcaste. Izogibam se predvsem toksičnih ljudi, predolgega sedenja na nepotrebnih pijačkah, Facebook objavam in spremljanju nepomembnih vsebin.

Na katere uspehe si najbolj ponosen?

To, da lahko počnem, kar me veseli. Poslovno – na to, da sem v letu 2019 odvodil približno 150 dogodkov (150 000+ obiskovalcev vse skupaj), da sem dobil priložnost, da zaigram v filmu Oskarjevega nagrajenca (Gabriel Salvatores), dobil podpis od Will Smitha, igral šah s Steve Aokijem, fotografiral Martin Garrixa, Post Malona, spoznal (in z nekaterimi od njih tudi sodeloval/delal) svetovno znane DJ-e (Garrix, DJ Snake, The Chainsmokers, Armin Van Buuren, Swedish House Mafia, Guetta, Carl Cox, Afrojack, Alan Walker, Dimitri Vegas, Like Mike, Lost Frequencies, Redfoo …), spoznal Vitalya, Lewandowskega, sodeloval pri projektu Ema Freš …

V privat življenju pa predvsem to, da se trudim biti razumen, pošten, širiti svojo pozitivo in na to, da se ne bojim skakati izven okvirjev. Vsak dan znova delam na osebnostni rasti, iščem nove izzive in se trudim zajemati življenje z veliko žlico.

 

Videli smo te v videospotih Klemna Slakonje, BQL, Challeta Salleta … Kako si prišel zraven?

Za videospot Trump Hump od Slakonje sem se 2016 prijavil na avdicijo in dobil vlogo fotografa. Z Anejem in Rokom smo se spoznali decembra 2018 na dobrodelnem dogodku. Njun snemalec, prijatelj in fotograf (aka deklica za vse = genij), Jaka Bizjak, je bil moj sošolec na faksu (Študiral sem video produkcijo na IAM-u). On je bil povod, da smo se spoznali tudi izven službenih obveznosti. Zabavni spomini. Lani poleti me je poklical Rok, če bi želel nastopati v videospotu in seveda nisem želel zamuditi zabavnega dneva s prijatelji.

S Challetom sva se leta 2018 spoznala na dogodku, ki smo ga organizirali na radiu. Na poletnih snemanjih je vedno zabavno, včasih imaš občutek, da si s prijatelji na dopustu in ne na snemanju. S Challetom smo bili na bazenu, z BQL, Niko in Isaacom pa na barki. Dnevi, ko pozabiš na vse skrbi, skupaj ustvarjaš in spišeš nove spomine. Super spomin na poletne dogodivščine in komaj čakam, da bo spet toplo.

 

Tisti, ki te malo boljše poznamo, vemo tudi, da se v tebi skriva pevski talent. Si kdaj razmišljal, da bi se preizkusil tudi na tem področju?

Hmm, to je področje na katerem še nisem tako samozavesten. Morda bi se lahko, z veliko vaje (poudarek na veliko), preizkusil tudi na tem področju. Želim si, da bi lahko pri produciranju svojih pesmi uporabil tudi svoj vokal. Bomo videli.

View this post on Instagram

I'm just here to have fun

A post shared by Klemen Kopina (@klemenkopina) on

Kje te lahko trenutno vidimo oziroma slišimo na televiziji?

Trenutno se po TV-ju predvaja oglas za Lidl, od novembra ste me lahko spremljali na TV SLO 2, kjer sem s sovoditelji komentiral tekmovalce na tekmovanju Ema Freš. V tujini se predvaja reklama za Gatorade. V začetku januarja sem bil gost v pogovorni oddaji Tine Time Show na TV3. Na Minimaxu se predvaja par risank, omenjenih zgoraj, kjer boste lahko slišali moj glas. Zabavno je, da sem v Voltronu posodil glas 29. likom. Po navadi imaš lahko le 1–3 glavne vloge, ostale so stranske. Odpirajo se tudi malo večji projekti, ki pa zaenkrat še niso potrjeni in jih še ne morem razkriti.

Kako je z medijsko prepoznavnostjo?

Treba je razumeti, da nisem Challe Salle ali pa brata BQL in ostale slavne osebe v Sloveniji in me ne oblegajo na vsakem koraku. Živim popolnoma normalno življenje. Nimam vreščečih oboževalk in oseb, ki bi mi sledile na vsakem koraku. Ogromno oseb, predvsem starejših, me še ne pozna. Poznajo me predvsem dijaki in študentje. Včasih, ko sem v centru mesta, v nakupovalnem središču ali pa na zabavi, se najde kdo, ki pride pozdraviti in naredi kakšnega selfija. Kar se ne zgodi vsak dan. Morda se to bolj pogosto dogaja na dogodkih, kjer delam. To cenim, spoštujem in mi je toplo pri srcu, ko vidim, da nekdo podpira moje delo. Za vsakega si vzamem čas in res me veseli, da lahko delim svojo pozitivo z drugimi.

 

V katerih sinhroniziranih risankah lahko slišimo tvoj glas?

Od poletja 2018 sem posodil glas 200+ likom. Sihroniziram zgolj v enem studiu (NVA studio), ki se ukvarja s sinhronizacijo risank za TV program Minimax. Kar pomeni, da boste moj glas lahko slišali v večini risank na Minimaxu. Glede na to, da je bilo ogromno risank bi rad naštel 10 najljubših – Kung Fu Panda, Holly Hobbie, Pirate Express (ne vem kako je prevod v slovenščini), Lego friends (Lego prijatelji), Cat in the Hat (Maček v klobuku), Trolls (Troli), Voltron, Yoko, Čarli in Lola, Denver poslednji dinozaver … Nekatere so se že predvajale, nekatere se pravkar predvajajo, nekatere so še v post produkciji.

Si kdaj pomislil, da si posodil glas liku v risanki, ki ima takšno osebnost kot ti?

Ja, ravnokar imam eno izmed glavnih vlog v igrani seriji Holly Hobbie. Igram Tylerja, ki ima noro podoben karakter kot sem ga imel, ko sem bil v njegovih letih. Igriv, pubertetniški, malo nagajiv, pozitiven in preprost. Se pa v vsaki risanki najde kakšen lik, ki sem mu vsaj malo karakterno podoben. Tyler je zaenkrat še najboljši približek.

Omenil si tudi Tušev tek barv oziroma Smile Ljubljana. Nam smeš zaupati, kaj nas čaka letos?

Gre za največji open-air športno-zabavni dogodek v Sloveniji. Zaenkrat lahko omenim le, da prihaja Salvatore Ganacci. Lani smo imeli 20 000 obiskovalcev, letos upamo, da jih bo še več. Drugega izvajalca bomo naznanili 2. 2. ob 20.00. Več žal ne smem izdati. Definitivno vam ne bo žal, če pridete.

 

V mladosti si tudi veliko treniral. Kako to, da nisi postal športnik? Kje se je zataknilo?

Šport bo vedno del mojega življenja. Žal (ali pa na srečo) ne profesionalno. Spomnim se, da smo v osnovni šoli s prijatelji prav vse popoldneve po šoli preživljali na igrišču. Kljub temu, da smo skoraj vsi nekaj trenirali, nas to ni ustavilo pri druženju tudi izven kluba. Ob  vikendih smo vstali ob 10-ih, pojedli Čokolino, oblekli trenirko in leteli na igrišče, vmes skočili na kosilo, potem pa spet na igrišče in nas ni bilo doma do teme. Kar se tiče tekmovalnega dela, treniral sem 7 športov, od atletike, košarke, nogometa, ipd. Treniral sem celo šah (saj spada šah pod šport, kajne?). Sem noro tekmovalen, ko pride do športa.

V šoli sem se boril za mesto v ekipi za tekmovanje v vseh ekipnih športih (zadnjič sem na podstrešju malo pospravljal in našel medalje in pokale, ko smo osvojili medalje na občinskih, področnih in državnih tekmovanjih. Lepi spomini.), Daljše obdobje sem treniral le rokomet pri MRK KRKA – dobrih 7 let. Lažja poškodba hrbtenice me je iz igrišč odvlekla za slabih 8 mesecev. Ko sem se vrnil, ni bilo več isto. Preprosto nisem uspel nadoknaditi vsega zamujenega in si povrniti toliko moči, da bi lahko kalil sam vrh. Par mesecev sem še treniral, potem sem se odločil, da bom svoj čas in energijo usmeril v bolj umetniške vode. Se pa 3x na teden rekreativno ukvarjam s košarko, atletiko oz. fitnesom.

 

Kje si bil za novo leto?

Novo leto sem že četrto leto zapored preživel delavno. Še en razlog zakaj sem samski (ker še za novo leto delam). Bil sem MC na trodnevnem žurerskem izletu v Bratislavi. Že četrtič zapored prav v Bratislavi.

Kakšni so tvoji načrti za prihodnost?

Planov je ogromno, bojim se le, da mi bo zmanjkalo časa. Do junija me čaka še vsaj 50+ dogodkov, delo na radiu (trenutno se uvajam za radijskega voditelja), nekaj tednov v studiu (sinhronizacija risank), nekaj igralskih projektov, poletje sem si rezerviral za delo na festivalih (Tomorrowland, Ultra, Sziget …). Odprta je tudi možnost, da postanem voditelj oddaje na TV. Žal več informacij še ne smem izdati, ker smo še v fazi dogovarjanja. V letošnjem letu pa sem bom fokusiral predvsem na glasbo – produciram, začenjam pa tudi svojo DJ kariero, kjer bom združil znanje MC-janja z vragolijami za mešalko. Se vidimo na plesišču.

 

Bi še kaj sporočil našem bralcem?

Skačite izven cone udobja. Konstantno se izobražujte, ker vam znanja nihče ne more vzeti. Sprejmite vsako priložnost in zajemite življenje z veliko žlico. Prevečkrat se najdemo zaviti v celofan, kjer pa se na žalost ne zgodi nič zabavnega. Rad bi dodal še to, da je življenje prekratko, da bi počeli nekaj, kar vas ne veseli. Postavite si cilje in trdo delajte dokler jih ne dosežete.

Prejšnji članek2020: krvava zgodovina človeštva
Naslednji članekS slušalkami Huawei FreeBuds 3 je mestni hrup tišji

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.