2020: krvava zgodovina človeštva

veliko security kamer ki so vprte v dve osebi

2020 je znanstveni kabaret, ki je nastal v režiji Ivice Buljana, ustvarjalci pa so snov za predstavo črpali po motivih Yuvala Hararija. Hararijeva dela, ki pričajo o razvoju in zgodovini človeštva, so Sapiens: kratka zgodovina človeštva, Homo deus: kratka zgodovina prihodnosti ter 21 nasvetov za 21. stoletje. Tako kot Hararijev opus, je tudi predstava razdeljena na tri dele, ki se z rdečo nitjo človeštva povezujejo v celoto.

Predstavo otvori Jurij Zrnec, na odru pa se skozi trajanje razgibane predstave pojavi kar nekaj znamenitih imen gledališča. Zvezdana Mlakar ukrade pozornost s simulacijo njene pogovorne oddaje, Jure Henigman se z zabavnim prizorom oglaša iz zaodrja ter na svoj račun pride tudi Timon Šturbej s čustvenim monologom o rasnem razlikovanju. Marko Mandić v tretjem delu prevzame vlogo Hararija, Mojca Funkl igra raztreseno novinarko, z glasbenimi in plesnimi vložki pa predstavo popestrijo tudi Iva Babić, Nika Korenjak, Nina Ivanišin, Benjamin Krnetić, Matej Puc, Matej Zemljič in Jette Ostan Vejrup.

Scenografija je preprosta – en sam stol na sredi odra in bend v ozadju. A zato je še toliko zgovornejša sporočilnost dramske umetnine. Prevpraševanje že vsem znanih vprašanj človeškega obstoja, kaosa in ureditve, ki se jim nikoli ne pride do dna, je samo nekaj glavnih tematik produkcije 2020. Režiser opozarja na vedno večji prepad med premožnimi in revnimi, na problem prehitrega razvoja in na moč informacije, ki v današnjem času pomeni vse. Znanstveni dosežki zadnjega stoletja so samo češnja na vrhu torte razvoja človeštva in človeku dajejo večjo moč kot kadarkoli. Jedrsko orožje človeku ne daje zgolj kontrole nad drugimi, ampak moč, da lahko v kateremkoli trenutku prekine človeški obstoj.

V pogovorih z gledalci ter vključevanjem publike v igro produkcija učinkovito prebija četrto steno in tako gledalca ne pusti ravnodušnega. Hkrati pa s surovimi dejstvi prekinja sproščeno prepevanje in poplesovanje po odru. Če je v dvorani 1300 sedežev, bo vsaj eden od gledalcev v naslednjih dveh tednih umrl. Statistika je kruta realnost človeštva. Surovo podane krute informacije o naši zgodovini, ki je zgodovina množičnega morilca homo sapiensa, gledalca pretresejo in poskrbijo, da iz dvorane odide s še več vprašanji, na katere mora odgovor poiskati sam. Navsezadnje je geslo »Spoznaj se« rdeča nit predstave, ki s priokusom satire gledalce nagovarja k notranjemu miru – če je ta v 21. stoletju sploh mogoč.

Predstavo si lahko ogledaš v Cankarjevem domu v Gallusovi dvorani, vstopnice pa lahko kupiš na blagajni Cankarjevega doma ali na spletu.

Prejšnji članekNaj prostovoljec leta 2019
Naslednji članekKlemen Kopina: Uspeh ne pride čez noč

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.