Matevž Derenda: Zaljubljen v glasbo in šport

Matevž Derenda je sin ene naših najbolj znanih slovenskih pevk Nuše Derende. Je fant, ki zase pravi, da je poln energije, zna biti pa tudi zelo len. Pevec in igralec v najnovejšem muzikalu Briljantina in študent medijske produkcije ima rad izzive, ceni trenutke, ki jih preživi z družino in prijatelji, zaljubljen pa je v glasbo in šport.

Kdaj si se začel ukvarjati z glasbo?

Z glasbo se ukvarjam nekje od 5. ali 6. leta starosti. Takrat sem začel hoditi v glasbeno šolo, igral flavto in potem še 6 let klavir. No, sem pa ne tako dolgo nazaj našel posnetek in slike, na katerih sem pel in poskušal igrati različne inštrumente še preden sem začel z glasbeno šolo. Glasba me spremlja od rojstva.

Si se z glasbo začel ukvarjati, ker sta v tem poslu tudi tvoja starša?

Zagotovo je bil to eden izmed razlogov, saj sem že kot dojenček bil na večini koncertov v Nemčiji, kjer me je pazila babica, mama pa me je prišla nahranit med odmori. Potem so starši kmalu začeli delovati bolj v Sloveniji, jaz pa sem bil skoraj vedno zraven. Tudi zato, ker nisem imel izbire. Ampak nikoli nisem imel problemov s tem, ker mi je bilo to vedno všeč. Vedno sem občudoval mamo na odru.

Si sin ene najbolj znanih glasbenic v Sloveniji. Kako je to vplivalo nate, ko si bil mlajši?

Ni imelo veliko vpliva. To je bilo pač nekaj, kar so starši delali. Bilo je veliko fotografiranja in drugih stvari, na katere pa se nisem preveč oziral.

Igraš v muzikalu Vesna in Briljantina. Če primerjaš ta dva muzikala med seboj, s katerim je bilo več dela in priprav? Kateri je tisti, ki ti je bolj pri srcu?

Muzikal Vesna je bil zelo velik izziv, saj pred tem nikoli nisem plesal. Tudi s petjem sem se šele začel ukvarjati, z igro pa sploh nisem imel izkušenj, saj sem nazadnje igral v začetku srednje šole. Za Vesno smo imeli avdicijo in vaje že par mesecev prej. Je pa res, da so bile vaje za Briljantino mogoče malo bolj naporne, ker so dlje trajale, pa tudi več stvari počnem na odru v Briljantini kot v Vesni. 

Katero vlogo igraš v Briljantini in katero v Vesni?

V Vesni imam vlogo, v kateri plešem in pojem, ampak je veliko dela z odnašanjem in prinašanjem scenskih elementov, preoblačenjem itd. Sem pa seveda sošolec od glavnih treh likov, in enega izmed njih tudi igram, ampak sem le alternacija, če igralec tisti dan ne more nastopiti. To se še ni zgodilo, bom pa moral to vlogo odigrati 23.12.2018 v Cankarjevem domu, kar je velik izziv, saj vloge še nisem igral. Tudi na vajah nisem veliko treniral te vloge, tako, da imam sedaj malo manj kot dva meseca časa, da se dobro pripravim.

V Briljantini pa igram vlogo Sonny-a, ki je zelo zabaven tip, in se zgleduje po glavnih moških vlogah Dannyja in Kenickija. Misli, da je isti frajer, kot onedva, in se tako tudi obnaša, si pa zelo želi dobiti eno izmed punc, ampak mu ne uspeva najbolje. Zato je toliko bolj zabavno.

Koliko časa si se pripravljal na Briljantino? Kako naporne so bile priprave?

Z vajami smo bolj resno začeli marca, imeli smo nekaj vaj na teden. Aprila so se začele vaje med vikendi, bilo je tudi veliko vaj, ki so trajale štiri ure in več. V maju pa smo imeli samo en prost dan v celem mesecu. Vaje so bile izredno intenzivne, ampak zelo zabavne in polne smeha.

Muzikal združuje ples, igro in petje. Kaj je zate najtežji del? Je bila to zate prva igralska vloga?

Najtežje je peti in plesati skupaj. Sploh če so koreografije zahtevne. Vendar mislim, da je tudi zelo težko igrati in prepričati ljudi. Mislim, da mi je bila igra najtežji del, ker je bila to moja prva večja igralska vloga.

Kako si prišel v ekipo obeh muzikalov? Z avdicijo, ali so te poklicali za vlogo?

V oba muzikala sem prišel z avdicijo. Za Vesno me je na avdicijo povabil producent Gorazd Slak, ki se je takrat z mamo dogovarjal, da bi odigrala eno izmed vlog. Avdicijo sem opravil tudi sam in sedaj skupaj pojeva na odru, kar je zelo posebno za naju.

Za Briljantino pa sem izvedel od igralcev v Vesni in se prijavil. Avdicija je bila precej naporna, saj je potekala cel vikend. V petek smo imeli pevsko avdicijo, v soboto plesno in v nedeljo igralsko, v roku enega tedna pa so nam nato javili odločitev. Ta je bila precej bolj naporna kot za Vesno.

S čim vse se še ukvarjaš poleg muzikalov? Je glasba tisto, kar želiš delati v prihodnosti?

Pojem v bendu Rockdefect, v katerem igramo priredbe znanih ex-yugo, slovenskih in drugih rock pesmi. Pripravljam pa še en nov projekt, v katerem bom pel backvokalce, mogoče celo tudi plesal. Sem pa tudi treniral nogomet in igral v 2. slovenski ligi, vendar mi zmanjkuje časa za treninge, saj bi se rad posvetil glasbi.

Kaj najraje počneš v prostem času?

Rad obiščem babici, s katerima se zelo dobro razumem ali se dobim s prijatelji, ki jih ne vidim pogosto. Če imamo čas se dobimo na kakšnem pivu, rad pa sem tudi sam in počnem, kar mi najbolj paše v tistem trenutku.

Kakšne so želje za prihodnost? Si želiš nastopiti še v kakšnem muzikalu?

Z veseljem bi nastopil še v kakšnem muzikalu, bomo pa videli, kakšni novi projekti se bodo odprli. Na dolgi rok pa bi rad začel z ustvarjanjem lastne glasbe.

 

Novinarka. Obožujem tri stvari: organizacijo dogodkov, potovanja in muzikale.

Prejšnji članek25 načinov za varčevanje energije (del 5)
Naslednji članekAmsterdam akril

Novinarka. Obožujem tri stvari: organizacijo dogodkov, potovanja in muzikale.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.