Naši strojniki najboljši na svetu

Slovenci nismo le odlični športniki, kuharji, modni oblikovalci … smo tudi najboljši strojniki!

Ameriški inštitut za aeronavtiko in astronavtiko (AIAA) vsako leto razpiše študentski natečaj za načrtovanje in izgradnjo vodenega brezpilotnega letala. Letos je tekmovanje potekalo od 11. do 14. aprila 2019 v Tucsonu, Arizona.

Na natečaju je sodelovala tudi ekipa študentov Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani pod mentorstvom doc. dr. Viktorja Šajna. Ekipo je vodil študent strojništva Timotej Hofbauer, podprli pa so jih celo pri Pipistrelu, Akrapoviču in Zavodu404.

Zmagovalna ekipa
Zmagovalna ekipa

Udeleženci so morali izdelati letalo z radarjem, ki mora vzleteti z letalonosilke. Navodila so poleg omejitev dimenzij zahtevala zložljivo krilo, ki se avtomatsko razpre in možnost vrtenja radarja ter spuščanja bomb. Narediti so morali letalo, ki bo nosilo čim več “bomb” in ki bo hkrati izjemno hitro, vzletelo iz rampe dolžine 3 m ter imelo hitro pripravo na vzlet. :O

Letalo so gradili več kot pol leta in vanj vložili več kot 2000 ur dela. Zgradili pa so izjemno hitro, lahko in kompozitno letal, ki dosega preko 100 km/h. Nosi lahko 18 »bomb«, preko kril pa meri dva in pol metra.

Iskrene čestitke vsem tudi iz uredništva študenta!

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

VIRSTA
Prejšnji članekDan knjige
Naslednji članekCoachella 2019: Raj za modne navdušence!

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.