OPOMNIK: Kaj moram urediti za faks, če še nisem?

Businessman using laptop computer in office. Student studying online. Entrepreneur, creative occupation, work from home, freelance, online learning, studying concept. Distance education
Foto: Poike iz iStock

Študentska prehrana, subvencionirane vozovnice, urejanje posebnega statusa … Ob začetku vsakega študijskega leta je treba urediti kar nekaj stvari. Letošnje se je sicer šele dobro začelo, večina študentov je potrebne obveznosti že uredila, še vedno pa se najde kakšen zamudnik.

Poglej si, na kaj vse moraš biti pozoren, in uredi stvari, ki jih še nisi.

Študentska prehrana

špageti
Ne pozabi urediti subvencionirane študentske prehrane.

Če še nisi podaljšal študentskih bonov, to stori čim hitreje, da boš lahko jedel okusno in poceni. Če si bil študent že v lanskem študijskem letu, se ti ni treba oglasiti na točki SŠP, ampak podaljšaš pravico do študentske prehrane le preko mobilne aplikacije SŠP ali spletne strani. V aplikaciji moraš označiti »Dovoli podaljšanje«, prav tako na svojem spletnem profilu, če podaljšuješ prek spletne strani.

Če v letošnjem letu prvič koristiš študentske bone, moraš najprej opraviti spletno prijavo, nato pa se osebno zglasiti na eni izmed točk SŠP

Subvencionirana vozovnica

Vlak
Če še nisi, čim hitreje kupi vozovnico.

Če si še nisi zagotovil subvencionirane vozovnice, zna priti prav, da si jo zagotoviš čim hitreje. Za prejem vozovnice boš moral izpolniti vlogo, jo natisniti in se z njo zglasiti na prodajnem mestu vstopnic, vlogo pa lahko oddaš tudi elektronsko.

Več si preberi na povezavi in v članku.

Status športnika, umetnika … koronastatus?

Na fakultetah ljubljanske univerze lahko pridobiš poseben status: status lahko pridobijo študentje,

  • ki se ukvarjajo z vrhunskim športom (status vrhunskega športnika),
  • ki so aktivni na področju kulture (status priznanega umetnika),
  • ki se udeležujejo mednarodnih tekmovanj,
  • ki imajo posebne potrebe (status študenta s posebnimi potrebami),
  • ki so starši (status študenta starša).
pianist
Zagotovi si status, če ga potrebuješ.

Na nekaterih fakultetah lahko zaprosiš v letošnjem letu tudi za t. i. koronastatus, ki dovoljuje manj prisotnosti na predavanjih v živo – preveri na svoji fakulteti.

Več si preberi na spletni strani Univerze v Ljubljani in se na svoji fakulteti pozanimaj, do kdaj in na kakšen način je potrebno oddati vlogo za uveljavljanje statusa.

Morebitna menjava izbirnih predmetov

Če želiš zamenjati izbirni predmet in je to na tvoji fakulteti možno, imaš za to na večini fakultet čas praviloma do 15. 10. tekočega študijskega leta. Stopi do referata ali v tajništvo in se o tem pozanimaj.

Izbirni predmet lahko običajno zamenjaš,

  • če izvajalec predmeta to dovoli,
  • če ima predmet, s katerim želiš svojega zamenjati še prosta mesta,
  • če za zamenjavo obstajajo utemeljeni razlogi.

Možno je sicer, da bodo v letošnjem letu menjave izbirnih predmetov zaradi posebne organizacije dela na fakultetah manj možne ali povsem onemogočene.

Včlanitev v obštudijske dejavnosti

študentje
Včlani se v obštudijske dejavnosti, ki te zanimajo.

Če želiš biti na svoji fakulteti dejaven, preglej nabor obštudijskih dejavnosti, krožkov, klubov in ostalih možnosti, ki jih fakulteta ponuja.

Sodelovanja v tovrstnih skupnostih prinašajo veliko novih poznanstev, hkrati pa je koristno tudi za tvojo karierno pot v prihodnosti, deloval boš namreč na področju, ki te zanima in na katerem boš morda nekoč deloval. Prav tako je to dober podatek za v CV.

Izpis iz fakultete, če ugotovim, da ta ni zame

Do najkasneje 15. oktobra se lahko vsak študent, če ugotovi, da izbrana fakulteta res ni zanj ali iz katerih koli drugih razlogov, izpiše brez da bi s tem porabil t. i. bonus: da enkrat na vsaki stopnji ponovi letnik ali se prepiše na drug študijski program. Če bonus izkoristiš, ga na isti stopnji ne moreš več koristiti, prav tako se ne moreš vpisati v absolventski staž.

A pozor! Če se iz fakultete izpišeš, to leto tudi ne boš imel statusa študenta in vseh s tem povezanih ugodnosti.

Prejšnji članekOdkrijte vrhunske kamere in obliko pametnega telefona Huawei P smart 2021
Naslednji članekCovid-19: Si študent zdravstvene vede? V bolnišnicah potrebujejo tvojo pomoč!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.