»Pretty Boy« več kot uspešno izvedel operacijo »Letalonosilka«

Aprila je v Tucsonu v Arizoni potekalo tekmovanje Design/Build/Fly, ki poteka pod okriljem Ameriške zveze aeronavtičnih in vesoljskih inženirjev (AIAA), ki je največja tovrstna zveza na svetu s skoraj 30.000 posameznimi člani iz 88 držav.

Letošnjo tekmovanje je bilo že 23. zapored, naloga pa je bila zasnovati radijsko vodeno letalo, ki je sposobno opraviti simulacijo operacij letal na letalonosilki. Letos so se prijavile 104 ekipe iz elitnih svetovnih univerz, od tega je tekmovalo 77 ekip. 21 ekip je bilo mednarodnih. Vse skupaj je torej tekmovalo kar 785 študentov iz celega sveta. Uspešnih poletov je bilo 96 in kar 26 ekip je uspelo opraviti vse tri misije.

Naši zmagovalci z drugo uvrščeno in tretje uvrščeno ekipo (vir: https://www.aiaa.org/dbf)

Med slednjimi je bila tudi ekipa študentov Ekipa Edvarda Rusjana iz Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani, ki je, verjeli ali ne, opravila z vso konkurenco. Njihovo letalo »Pretty Boy« je poletelo na sam vrh in zasedlo neverjetno 1. mesto. Nepremagljivi so bili v vseh 4 delih tekmovanja: snovanju, konstruiranju, izdelavi, testiranju in letenju. V samo letalo so vložili preko 2000 ur trdega dela, opravili so več kot 40 testnih letov, v celoten projekt pa je bilo vloženih še ogromno presedenih ur za računalniki in 3D tiskalniki. Skupaj so delali na projektu več kot pol leta. S svojimi nasveti so veliko pripomogli tudi izkušeni modelarji in piloti.

Z nagrado so si prislužili $ 2,500. Tik za petami, torej na drugem mestu je bila ameriška ekipa, tretje mesto pa so si prislužil naši sosedje Avstrijci (pa naj še kdo reče da je v Avstriji vse boljše). Za neverjeten in osupljiv dosežek je ob dnevu Primoža Trubarja predsednik Republike Slovenije 10. 6. 2019 mladim raziskovalcem podelil Jabolko navdiha. Čestitamo in še tako naprej!

Sprejem Jabolka navdiha
Foto: UL FS

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.