Sandro Jeršin Tomassini: 16-letnik, ki preskoči 222 centimetrov

Skok
Sandro Jeršin Tomassini je minuli vikend v Novem mestu preskočil kar 222 centimetrov. Foto: Damjan Šparovec.

Trenutno najboljši slovenski skakalec v višino, Sandro Jeršin Tomassini, pri svojih rosnih šestnajstih letih žanje velike uspehe. S skokom v višino se ukvarja šele 5 let, s preskočenimi 222 centimetri pa je minuli vikend v Novem mestu izboljšal državni rekord za atlete, stare do 20 let. Svoje cilje postavlja visoko, ne brani se naslova slovenskega državnega rekorderja, z mislimi pa je tudi pri olimpijskih igrah 2024. Njegov rezultat ga trenutno na moški lestvici skoka v višino v sezoni 2020 postavlja na neverjetno 10. mesto na svetu.

Obetaven začetek in neverjeten napredek

Sandro se je sprva ukvarjal z nogometom, kasneje pa prestopil v atletske vode, saj mu je bila všeč vsestranskost kraljice športa. Najprej je treniral vse discipline, se nato posvetil skoku v daljino, kmalu pa se je izkazal za talentiranega za skok v višino – na ekipni tekmi za domači klub so ga trenerji prijavili na skok v višino, kjer se je odlično izkazal. Na kasnejšem državnem prvenstvu v svoji kategoriji je že osvojil srebro. Odslej so bili njegovi treningi posvečeni le še skoku v višino, napredek pa neverjeten.

»Po dobrem letu treninga, leta 2017, je bil moj rezultat 1,87 metra, kar mi je v naslednjem letu uspelo izboljšati za 19 centimetrov, izid sezone je bil 206 centimetrov.« Čeprav je bila letvica že izjemno visoko, se z osebnimi rekordi ni ustavil: v letu 2019 je rezultat izboljšal še za 14 centimetrov (220 cm), v letošnjo sezono pa priskakal z odličnimi 222 centimetri – to mu je uspelo v Novem mestu na državnem prvenstvu za atlete, stare do 20 let.

Sandro Tomassini (SLO) 16 yo 222 cm High Jump 7' 3¼" Slovenian record U18, U20 Novo mesto 2020

»Že na začetku tekme so bili moji občutki odlični, stadion v Novem mestu mi je zelo všeč. Skoki so bili dobri, motilo me je le, da sem veliko višin uspel preskočiti šele v 3. poskusu, prej se nisem uspel dovolj skoncentrirati,« je povedal Tomassini. Skok na 222 centimetrov je bil izjemno visok, blizu uspeha je bil tudi na naslednji višini. »Mislim, da bi z enakim skokom kot na 222 centimetrov preskočil tudi naslednjo višino, 224 cm. Sicer tudi skoki na 224 niso bili slabi

Ruši tudi državne rekorde

Z neverjetnimi številkami ima Sandro trenutno v rokah že kar nekaj državnih rekordov za mlajše kategorije: s skokom preko 222 centimetrov je za centimeter izboljšal lastni in državni rekord v svoji starostni kategoriji (za atlete, stare do 18) in tudi za 2 leti starejše (za atlete, stare do 20 let). Ob svojih začetkih je osvojil tudi naslova državnega rekorderja med mlajšimi kategorijami: med atleti, starimi do 16 let (220 centimetrov, kar je bil tudi izenačen svetovni rekord kategorije) in do 14 let – takrat je preskočil kar 195 centimetrov.

School High Jump! 15 years old boy jumps 220 cm - 7'2½" !!! WORLD RECORD U16 Sandro Tomasini (SLO)

Vrstijo se tudi naslovi državnega prvaka, a so zanj največ vredni osebni rekordi: »Naslovi državnega rekorderja in prva mesta na tekmovanjih mi veliko pomenijo, a se vedno osredotočam predvsem na osebne rezultate.«

Najvišje na slovenski lestvici, visoko tudi na svetu

S svojim dosežkom je med slovenskimi skakalci Sandro z veliko prednostjo na 1. mestu, konkurenco ima med Slovenci trenutno le na lestvici slovenskega skoka v višino vseh časov: tam so v zgodovini slovenske atletike višje uvrščeni le štirje atleti z vodilnim Rožletom Prezljem, nosilcem državnega rekorda (232 centimetrov) na čelu. Sandro je prepričan, da lahko tudi ta čez čas postane njegova last: »Definitivno si želim skočiti tudi državni rekord in mislim, da je ta cilj v prihodnosti zame dosegljiv,« je optimističen mladi atlet.

Tomassini se lahko v letu 2020 pohvali z odlično uvrstitvijo tudi na svetovni lestvici moškega skoka v višino v sezoni na prostem 2020. Tam se trenutno nahaja na kar 10. mestu – prvouvrščeni Bahamčan, Avstralec, Korejec in Italijan (vsi vsaj 8 let starejši in z mnogo več izkušnjami kot slovenski Tomassini) se nahajajo na 230. centimetrih: le 8 centimetrov višje.

Na uspehe ponosen, cilji so visoki

Kot svoj največji uspeh 16-letni atlet navede skok iz leta 2019: »Najbolj sem ponosen na skok preko 220 centimetrov pri svojih petnajstih letih, kar je pomenilo tudi izenačen svetovni rekord za to starostno kategorijo.« Za uspeh jemlje tudi preprostejše stvari: sposobnost, da se na vsaki tekmi pred skoki uspe umiriti in ustrezno zbrati.

Prav zbranost in dobra koncentracija sta pri natančnih tehničnih disciplinah več kot dobrodošli, sploh, če se cilja visoko – poleg naslova državnega rekorderja si Sandro želi tudi nastopa na olimpijskih igrah: »Moj velik cilj so olimpijske igre leta 2024, ki bodo v Parizu. Upam, da bom do takrat dovolj pripravljen. Rad pa bi nastopil tudi na svetovnih prvenstvih v atletiki.«

Sandro
Sandro po uspešnem skoku na 222 cm. Foto: Damjan Šparovec.

Sprva kratkoročnejši cilj, evropsko prvenstvo U18, ki bi letos potekalo v Italiji, je zaradi odpovedi žal splaval po vodi, a je Sandro zato toliko bolj osredotočen na izboljšanje osebnega rekorda. Njegov trener Damjan Šparovec je glede tega optimističen: »Mislim, da lahko v tej sezoni preskoči tudi 225, 226 centimetrov – seveda, če ne bo poškodb in ob dobrih pogojih na tekmovanjih.«

Talent je veliko, a ni vse

Kljub temu, da je mladi Tomassini izjemno talentiran, se zaveda, da je pot do uspeha posejana s trdim delom: »Na koncu je vse odvisno od dela, od pristopa do treningov in pa tudi od ustrezne koncentracije – tako na treningih kot tudi na tekmah,« je povedal. Sandro je tudi uspešen dijak gimnazije Šiška, na treninge se odpravlja kar po pouku, do stadiona ga loči le slabih 100 metrov. Trenira v atletskem klubu Mass v Ljubljani, v času karantene je treniral med drugim tudi kar v dnevni sobi svojega trenerja Damjana – tam so postavili zasilni fitnes, ostale treninge pa so opravili v naravi.

Sandro in trene
Sandro s trenerjem Damjanom Šparovcem.

Njegov trener je z njegovim pristopom do atletike več kot zadovoljen: »Sandro vedno posluša in skuša popraviti svoje napake pri skokih. Brez vzroka ni izpustil še nobenega treninga, tako da ima, sploh za svojo starost, zelo zrel pristop do atletike. Se pa vsekakor zna tudi ustaviti, ko ga kaj boli ali ni spočit – kot profesionalec.«

Talent, trdo delo in zbranost so torej odlična kombinacija za Sandrov uspeh. Vso srečo mu želimo tudi na ostalih tekmah – naslednjič že prihajajoči vikend na državnem prvenstvu v atletiki v Celju.

Prejšnji članekGreti Thunberg nagrada za človečnost, vredna milijon evrov
Naslednji članekTop 10 neverjetnih dejstev o avtomobilih

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.