Greti Thunberg nagrada za človečnost, vredna milijon evrov

Greta Thunberg je švedska podnebna aktivistka, ki je znana predvsem po protestiranju za okolje pred švedskim parlametom, kar se je kasneje razvijo v pravi svetovni fenomen #FridaysForFuture. Greta je letos kot prva prejela nagrado za človečnost, podeljeno s strani portugalske fundacije Gulbenkian. 17-letna aktivistka bo milijon evrov, ki jih je prejela za nagrado, namenila za boj proti podnebnim spremembam.

Greta Thunberg receive the Gulbenkian Prize for Humanity | The Bengal Herald

Greta se je na nagrado odzvala z videoposnetkom, kjer je napovedala, da bo celoten znesek namenila projektom in organizacijam, ki se zavzemajo za varovanje okolja in ki podpirajo ljudi, ki so najbolj prizadeti zaradi podnebnih sprememb. V posnetku se je tudi zahvalila za nagrado ter izrazila upanje, da ji bo milijonski znesek pomagal narediti še več dobrega v svetu.

Portugalska fundacija Gulbenkian je Greto Thunberg izbrala med 136 predlogi iz kar 46 držav. Večina članov findacije je bila za podelitev nagrade Greti, v razlagi pa je vodja žirije Jorge Sampaio dodal, da je Greti uspelo mobilizirati množico, predvsem mlade in s tem je postala neverjetna osebnost sedanjega časa.

Greta Thunberg awarded first Gulbenkian Prize for Humanity and donates €100K to Stop Ecocide

Prejšnji članekPriznani fotograf svetuje, kako narediti nepozaben selfi
Naslednji članekSandro Jeršin Tomassini: 16-letnik, ki preskoči 222 centimetrov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.