Greti Thunberg nagrada za človečnost, vredna milijon evrov

Greta Thunberg in gibanje Fridays For Future

Greta Thunberg je švedska podnebna aktivistka, ki je znana predvsem po protestiranju za okolje pred švedskim parlametom, kar se je kasneje razvijo v pravi svetovni fenomen #FridaysForFuture. Greta je letos kot prva prejela nagrado za človečnost, podeljeno s strani portugalske fundacije Gulbenkian. 17-letna aktivistka bo milijon evrov, ki jih je prejela za nagrado, namenila za boj proti podnebnim spremembam.

Greta Thunberg receive the Gulbenkian Prize for Humanity | The Bengal Herald

Greta se je na nagrado odzvala z videoposnetkom, kjer je napovedala, da bo celoten znesek namenila projektom in organizacijam, ki se zavzemajo za varovanje okolja in ki podpirajo ljudi, ki so najbolj prizadeti zaradi podnebnih sprememb. V posnetku se je tudi zahvalila za nagrado ter izrazila upanje, da ji bo milijonski znesek pomagal narediti še več dobrega v svetu.

Portugalska fundacija Gulbenkian je Greto Thunberg izbrala med 136 predlogi iz kar 46 držav. Večina članov findacije je bila za podelitev nagrade Greti, v razlagi pa je vodja žirije Jorge Sampaio dodal, da je Greti uspelo mobilizirati množico, predvsem mlade in s tem je postala neverjetna osebnost sedanjega časa.

Greta Thunberg awarded first Gulbenkian Prize for Humanity and donates €100K to Stop Ecocide

Mija Ivančič
+ objave

Urednica portala Študent

LEAVE A REPLY

Please enter your name here
Please enter your comment!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.