Priznani fotograf svetuje, kako narediti nepozaben selfi

Zavidate prijateljem njihove odlične selfiji in ste vse bolj prepričani, da so vaši slabši, ker niste fotogenični? To je napačno razmišljanje. Majhne spremembe pri uporabi kamere pametnega telefona lahko slabo fotografijo spremenijo v skoraj profesionalno. Kako? Prisluhnite nasvetom fotografa Kristiana Dowlinga, da boste iz pametnega telefona Huawei P40 Pro iztisnili kar največ, z dobro fotografijo pa se lahko potegujete tudi za bogate nagrade v Huaweievem fotografskem natečaju Next Image 2020.

»Ne vem, ali obstajajo statistični podatki, a verjamem, da je selfi fotografija zadnje čase najbolj pogosto uporabljen slog fotografiranja. Ljudje me pogosto sprašujejo, kako se je fotografija spremenila v zadnjih treh desetletjih in običajno jim odgovorim, da več fotografiramo proti sebi, kot od sebe,« je prepričan profesionalni fotograf Kristian Dowling.

Kako se pametni telefon Huawei P40 Pro prilagaja novi resničnosti, v kateri selfijem namenjate vlogo promocije sebe v okoljih družbenih omrežij?

Ko tehnologija priskoči na pomoč

Pametni telefon Huawei P40 Pro je opremljen z resno »fotografsko« tehnologijo, kar postane jasno takoj, ko zagledate velik fotografski sklop štirih zadnjih kamer. Vendar tudi sprednji v zaslonski luknji oblike tabletke, ni zanemarljiv. Poleg tipal bližine in svetlobe sta v njem še infrardeča kamera za globinsko zaznavo in glavna z 32-milijonskim tipalom, sistemom samodejnega ostrenja in zmogljivostjo snemanja vrhunskih selfijev in video posnetkov v ločljivosti 4K s 60 sličicami na sekundo. Spektakularna je predvsem kakovost fotografij z jasnimi podrobnostmi obrvi, svetlih oči in obrvi, ki so na fotografijah sprednjih kamer drugih pametnih telefonov pogosto zamegljene. Kamera za globinsko zaznavo analizira razdaljo do predmetov in tako ustvari bolj naravno globinsko ostrino, v kateri predmeti v ospredju izstopajo od primerno zamegljenega ozadja. Nihče tega ne počne bolje kot Huawei, saj tehnologijo izpopolnjujejo že od telefona P9.

Uporabite samosprožilec

Sprednjo kamero aktivirate z dotikom ikone poleg sprožilca na zaslonu fotografske aplikacije, nato pa lahko izberete enega od fotografskih načinov: noč, portret, fotografija ali video. Fotografijo ali začetek snemanja videa lahko sprožite s pritiskom na zaslonski sprožilec ali pa pritisnite bočno tipko za jakost zvoka, kar je v primeru selfijev najbrž preprosteje. Kristian Dowling še predlaga, da prej nastavite samosprožilec (časovnik) na zamik 2,5 ali 10 sekund. Imeli boste čas, da prizor čim lepše kadrirate, predvsem pa, da umirite roko ter preprečili zamegljenost fotografije zaradi tresljajev kot posledica pritiska na »sprožilec«. Odštevalnik bo na zaslonu prikazoval sekunde do trenutka, ko bo telefon zajel fotografije in vam ponudil dovolj časa, da se pripravite.

Lepota je v očeh opazovalca

Kadar se odločite za običajen fotografski način, bo prednja kamera v primeru zaznave obrazov, samodejno ponudila lepotne in druge učinke portretnega. Lepotni nudijo možnosti mehčanja kože, obrisa obraza in prilagajanje tena. Nič ne bo narobe, tudi če jih izklopite, saj jih lahko uporabite kasneje s funkcijo popravljanja fotografije v galeriji.

Učinki pa vam omogočajo spreminjanje zamegljenosti ozadja selfi fotografije, ki so pogosto odvisno od prizora. Ker jih kasneje ne morete dodati, razmislite o njih pred fotografiranjem, predvsem imejte v misli, da so najlepši, kadar je predmet fotografiranja osvetljen od zadaj. Na voljo pa imate tudi več filtrov, ki jih tako kot lepotne načine, lahko uporabite kasneje, ko se lotite izboljšav fotografij.

»Zelo pomembna je barvna natančnost. Pametni telefon Huawei P40 Pro je opremljen z zmogljivimi algoritmi umetne inteligence, ki prepoznajo obraze in podrobnosti, poleg tega pa so sposobni stalnega in natančnega prilagajanja beline. To je nekaj, kar me je pri tej napravi resnično presenetilo, razlika pa je kot noč in dan v primerjavi s tovrstno zmogljivostjo drugih pametnih telefonov,« priznava Kristian Dowling.

Nadzor svetlobe

Svetloba je srž fotografije, brez nje je ne bi bilo. Ostrino in svetlobo zato lahko nadzirate na enaka načina, kot to počnete med fotografiranjem z zadnjimi kamerami.

 1. Dotaknite se na zaslonu točke v prizoru, ki je v središču vaše kompozicije in želite, da je ostra. Nato pa z zaslonskim drsnikom spreminjajte osvetlitev prizora.
 2. Osvetlitev lahko prilagajate tudi tako, da zadržite prst na točki ostrenja, nato pa premikate ikono sonca po prizoru.

Sprednja kamera pametnega telefona Huawei P40 Pro ima odlične zmogljivosti tudi v slabših svetlobnih razmerah, kot vedno pa imate na voljo tudi »bliskavico«. Ne ravno takšno, kot jo najdete v zadnjem fotografskem sklopu, svetlobo ji namreč daje zaslon. Funkcijo lahko prilagajate v zgornji vrstici fotografske aplikacije, jo izklopite, vklopite ali pa jo nastavite na samodejni način. Ko je aktivirana, telefon prikaže osvetljen rob na zaslonu, ki vas osvetli. Odlična možnost v primeru slabih svetlobnih razmer ali kadar želite zapolniti sence.

Preverite rezultate

»Priljubljenost selfijev je na vrhuncu, Huawei pa se z vsako novo generacijo pametnih telefonov spopada z zahtevami po še boljših. Standardno imajo sprednje kamere tipala ločljivosti med 8 in 12 milijoni slikovnih pik, medtem ko se je Huawei odločil za neverjetnih 32 milijonov. Na selfijih je zato več podrobnosti, dovolijo pa tudi izrez iz fotografije, brez omembe vredne izgube kakovosti. Najbolj pa je navdušila funkcije HDR za fotografiranje v senci, svetlih prizorov in proti soncu,« poudarja Kristian Dowling.

Selfiji pametnega telefona Huawei P40 Pro zato resnično izstopajo, tekmeci pa mu niso niti blizu. Poleg tega je vidni kot sprednje kamere dovolj širok, da je lahko na fotografiji več oseb ali zanimivo ozadje, kar je še posebej uporabno med potovanji in druženjem.

Ko učenec preseže učitelja

»Najboljša sprednja kamera, ki sem jo uporabil do zdaj. Kombinacija visoke ločljivosti, neverjetni dinamični razpon (HDR), odlične barve, učinki zamegljenega ozadja in lepotni načini resnično nudijo vse, kar potrebujemo pri snemanju izjemnih selfijev. Huawei P40 Pro je uporabljala tudi moja hči in z njegovo pomočjo postala večja mojstrica, kot sem sam,« zaključuje Kristian Dowling.

Sodelujte v fotografskem natečaju Next Image 2020

Delite čustva, ki širijo ljubezen, pristne kretnje, ki prikazujejo resnico, čudovit sončni zahod ali resnične lepote narave, ki navdihujejo ustvarjalnost. Vse to in še veliko več lahko pričarate z naslednjo fotografijo, zato sodelujete v fotografskem natečaju Huawei Next Image 2020, osupnite svet in žirijo priznani fotografov ter si prislužite eno od bogatih nagrad. Natečaj bo potekal na dveh ravneh, državni in globalni, zato imate več možnosti biti opaženi.

Rok za prijave je 31. julij do 23.59 po srednjeevropskem času! Prijavijo se lahko lastniki pametnih naprav Huawei, na voljo pa jim je pet ustvarjalnih kategorij:

 • Blizu daleč: Uporabite fotografski sklop pametnega telefona za fotografiranje skritih »draguljev« in različnih perspektiv. Bodite znotraj ali zunaj.
 • Lahko noč: Ujemite zabavne trenutke ponoči ali pri šibki svetlobi. Poskušajte zajeti odsev vzdušja in bodite ustvarjalni.
 • Pozdravljeno, življenje: Slika pove več kot tisoč besed, zato ulovite in delite čustva ali navdih, ki jih je v vašem življenju polno.
 • Obrazi: Ujemite najbližje. Poskusite se v portretni fotografiji.
 • Pripovedovalec zgodb: S kolažem iz treh do devetih fotografij izrazite čustva in razkrite zgodbo, ki jo je spisalo življenje.

Tekmovalci lahko na globalni ravni natečaja osvojijo naslednje nagrade:

1) Glavna nagrada: Fotograf leta leta (3 dobitniki)

 • Denarna nagrada v vrednosti 10 tisoč ameriških dolarjev (pred obdavčitvijo) iz sklada Next Image.
 • Pametni telefon Huawei P40 Pro
 • Digitalno potrdilo o nagradi

2) Zmagovalci kategorij (15 dobitnikov)

 • Denarna nagrada v vrednosti tisoč ameriških dolarjev (pred obdavčitvijo) iz sklada Next Image.
 • Pametni telefon Huawei P40 Pro
 • Digitalno potrdilo o nagradi

3) Druga nagrada (50 dobitnikov)

 • Pametni telefon Huawei P40 Pro
 • Digitalno potrdilo o nagradi

4) Tretja nagrada (5 dobitnikov)

 • Pametni telefon Huawei P40 Pro
 • Digitalno potrdilo o nagradi

Huawei je letos zagotovil tudi dragocene nagrade za zmagovalce tekmovanja Next Image na lokalni ravni. Dobitnik nagrade za najboljšo lokalno fotografijo bo prejel pametni telefon Huawei P40, podeljeni pa bodo še štirje stativi Huawei Wireless za najboljše fotografije v preostalih kategorijah.

Več informacij o natečaju Huawei Next Image 2020 in možnostih sodelovanja najdete na uradni strani Huawei skupnosti: https://bit.ly/huawei-next-image-slovenija

Več o natečaju na globalni ravni pa na spletni strani https://bit.ly/huawei-next-image-global.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.